en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Γούλα, Γ.Πάρτσας
Πρόγραμμα LIFE+ Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά
Σκοπός του προγράμματος LIFE+ είναι να μειωθεί η παράνομη θανάτωση των προστατευόμενων άγριων πουλιών σε τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία είναι ακόμα φαινόμενο αρκετά κοινό: την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Οι εταίροι και τα τρία hotspots που έχουν επιλεχθεί με βάση την ένταση του προβλήματος στην Ιταλία,την Ελλάδα καιν την Ισπανία.
Η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία άγριων πουλιών, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά και την εθνική νομοθεσία, είναι δυστυχώς μέχρι και σήμερα ένα εκτεταμένο φαινόμενο στην Ευρώπη. Μάλιστα θεωρείται ευρέως ως ασήμαντο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ενώ στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία είναι κοινωνικά και πολιτισμικά μία αποδεκτή πρακτική.
Αναλυτικά οι εμπλεκόμενες κοινωνικές ομάδες και οι σύμμαχοι του προγράμματος σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία.
Οι εθνικές και οι διεθνείς δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος.
Το εκπαιδευτικό υλικό «Φτερωτοί ταξιδιώτες: Το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών στα Ιόνια νησιά» έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ετήσιου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που θέλουν να γνωρίσουν τα μεταναστευτικά πουλιά και το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης γενικά, αλλά και ειδικότερα στην περιοχή των Ιόνιων νησιών.
Έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό στο πλαίσιο ενημέρωσης της εκστρατείας.
Νέα
Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015
Όπως τα πουλιά έτσι και τα έργα δεκάδων παιδιών ανά την Ελλάδα θα ταξιδέψουν κατά μήκος της μεταναστευτικής διαδρομής των άγριων πουλιών στα Ιόνια νησιά. Στόχος; Εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες να γνωρίσουν το δύσκολο ταξίδι των πουλιών μέσα από τα ευαίσθητα μάτια των παιδιών.
Δευτέρα 11 Μαϊου 2015
Με τη σιωπηρή ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών πολιτικών αρχών, διεξήχθη σχεδόν κανονικά και φέτος η ανοιξιάτικη παράνομη σφαγή χιλιάδων Τρυγονιών σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς. Παρότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκε ο συντονισμός των Δασικών Υπηρεσιών, η πολιτική πρωτοβουλία έλειψε δια της σιωπής της δείχνοντας έτσι ανοχή στη μη εφαρμογή του νόμου.
Παρασκευή 17 Απριλίου 2015
Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου το πρωί στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει το χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία «Μ’ Ένα Σμπάρο Δυο Τρυγόνια», το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Μαρτίου 2015.
Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015
Στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας «Ασφαλή Καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά», που στοχεύει στην εξάλειψη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί όλα τα σχολεία πανελλαδικά να δηλώσουν συμμετοχή στην κινητή έκθεση «Ταξίδια στον αέρα» με θέμα το δύσκολο μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.
Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014
Το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρεία σχεδίασε την εκπαιδευτική δραστηριότητα «Φτερωτοί ταξιδιώτες» με σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με το μαγικό ταξίδι της μετανάστευσης, αλλά και με τους κινδύνους που αυτό κρύβει. Με πρωτοβουλία της Ορνιθολογικής η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Φτερωτοί επισκέπτες» θα υλοποιείται τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο σε Διαπολιτισμικά σχολεία, Ιδρύματα παιδικής προστασίας και άλλους φορείς που αναπτύσσουν δράσεις για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες παιδιών.
Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014
Πρεμιέρα στην Αθήνα θα κάνει το χιουμοριστικό ντοκιμαντέρ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τη λαθροθηρία, την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 19:00 στον κινηματογράφο «Τριανόν», λίγο πριν «ταξιδέψει» σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη.
Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014
Με δημιουργικότητα, χειμερινό ήλιο κόντρα στις προβλέψεις για κακοκαιρία και πολλά υδρόβια πουλιά ολοκληρώθηκε το σεμινάριο των IBA Caretakers στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Αλυκές Λευκίμμης της Κέρκυρας στις 8 και 9 Νοεμβρίου 2014. Τριάντα νέοι μάλιστα εθελοντές προστέθηκαν στο υπάρχον πανελλαδικό Δίκτυο Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας.
Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014
Τα συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Βέλτιστες Πρακτικές Αντιμετώπισης της Παράνομης Θανάτωσης Μεταναστευτικών Πουλιών που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Ζάκυνθο (26-27 Ιουνίου 2014) δέχτηκαν με ικανοποίηση η Σύμβαση της Βέρνης και η Κομισιόν. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στη Μεσόγειο και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, καθώς οι βέλτιστες πρακτικές που προτείνονται θα ληφθούν υπόψη στο Roadmap towards eliminating illegal killing, trapping and trade of birds της E.E.
Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
Για την καλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που φιλοξενούν τα ίδια είδη πουλιών και εντάσσονται στην ίδια μεταναστευτική διαδρομή, τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή τόσο στον πληθυσμό όσο και στις μεταναστευτικές οδούς των πουλιών, την επικέντρωση της προσοχής σε δυνάμει ή εν ενεργεία φθίνοντα κοινά είδη (π.χ. Τρυγόνι) και όχι αποκλειστικά σε απειλούμενα, αλλά και τη θέσπιση και ανάπτυξη κοινών συμφωνιών με την κυνηγετική κοινότητα στις χώρες της Μεσογείου συζήτησαν μεταξύ άλλων περιβαλλοντικές οργανώσεις, αρχές επιβολής του νόμου και η κυνηγετική κοινότητα στο Διεθνές Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στη Ζάκυνθο στις 26-27 Ιουνίου 2014.
Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014
Θερινά εθελοντικά προγράμματα με τη λειτουργία ενημερωτικών περιπτέρων διοργανώνει και φέτος η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους. Τα ενημερωτικά περίπτερα θα λειτουργήσουν στη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα, περιοχές υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και στην Ερμούπολη της Σύρου, στη Μυτιλήνη και τη Σάνη της Χαλκιδικής.
Τρίτη 17 Ιουνίου 2014
Διεθνές Συνέδριο με θέμα της βέλτιστες πρακτικές αντιμετώπισης της παράνομης θανάτωσης μεταναστευτικών πουλιών διοργανώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στο ΤΕΙ Ιονίων νήσων της Ζακύνθου στις 26-27 Ιουνίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά».
Τετάρτη 21 Μαϊου 2014
Βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ του περιβαλλοντικού χώρου και της κυνηγετικής κοινότητας έγιναν από τους εκατέρωθεν θεσμικούς εκπροσώπους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στα Ιόνια νησιά στο πλαίσιο εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με στόχο την αλλαγή των κοινωνικών αντιλήψεων για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία.
Πέμπτη 10 Απριλίου 2014
Με περισσότερους από 3.5 εκατομμύρια πολίτες να έχουν ενημερωθεί στην Ευρώπη συνεχίζεται η διεθνής εκστρατείας «Το Ταξίδι είναι Ζωή» των εταίρων της BirdLife International ενάντια στην παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της άνοιξης μια σειρά δράσεων στα Ιόνια νησιά.
Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013
Το «Φτερωτό Αριθμητάρι» με τη φαντασμαγορική εικονογράφηση του Stephen West κυκλοφορεί με την υποστήριξη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας από τις εκδόσεις Ψυχογιός και συνοδεύεται από πολυσέλιδα παραρτήματα δραστηριοτήτων.
Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013
Φέτος το καλοκαίρι, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία λειτουργεί σε καθημερινή βάση ενημερωτικά περίπτερα στην Κέρκυρα (Άνω Πλατεία) και τη Ζάκυνθο (Πλατεία Σολωμού) μέχρι το τέλος Αυγούστου, με τη συνδρομή μελών της Ορνιθολογικής και εθελοντών- φοιτητών του ΤΕΙ Ιόνιου Ζακύνθου και του Ιόνιου Πανεπιστημίου Κέρκυρας.
Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013
Με τη συγκέντρωση 4.609 ευρώ ολοκληρώθηκε η καμπάνια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κατά της λαθροθηρίας στα Ιόνια νησιά μέσω της διεθνούς πλατφόρμας indiegogo.
Τετάρτη 8 Μαϊου 2013
Τη μέθοδο της μαζικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για την οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας «Ασφαλή καταφύγια για τα άγρια πουλιά» (LIFE+11 INF/IT/000253, Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για το παράνομο κυνήγι στη βόρεια Μεσόγειο) με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας χρησιμοποιεί για πρώτη φορά η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρέως κοινού σε Ελλάδα και εξωτερικό, αξιοποιώντας παράλληλα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μια νέα μορφή περιβαλλοντικής επικοινωνίας.
Πέμπτη 11 Απριλίου 2013
Τη λαθροθηρία κατά το δύσκολο ταξίδι της μετανάστευσης των πουλιών στοχεύει να αντιμετωπίσει η διεθνής εκστρατεία ενημέρωσης «Leaving is Living» («Το ταξίδι είναι ζωή») που ξεκινά από τους εταίρους του BirdLife International στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.

Το ταξίδι είναι ζωή

LIFE Leaving is Living

LIFE+11 INF/IT/000253
Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο
με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr