en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Γούλα, Γ.Πάρτσας
11 Μαϊου 2015
Με την ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος η μαζική εξόντωση Τρυγονιών στο Ιόνιο

Με τη σιωπηρή ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών πολιτικών αρχών, διεξήχθη σχεδόν κανονικά και φέτος η ανοιξιάτικη παράνομη σφαγή χιλιάδων Τρυγονιών σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς. Παρότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκε ο συντονισμός των Δασικών Υπηρεσιών, η πολιτική πρωτοβουλία έλειψε δια της σιωπής της δείχνοντας έτσι ανοχή στη μη εφαρμογή του νόμου.

Η πολυετής αλλά και παρωχημένη «παράδοση» εκατοντάδων λαθροθήρων δε σταμάτησε φέτος τον Απρίλη, παρόλη την εντατική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας μέσω της εκστρατείας «Το Ταξίδι Είναι Ζωή» και του ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια», το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι λαθροθήρες κατάφεραν φέτος να επιβάλουν το «νόμο του ισχυρού», αφού η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε μετά την επίθεση κατά των δασικών αρχών της Ζακύνθου ως αντίδραση για τους ελέγχους.

Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης. Η άσκηση θήρας αυτήν την περίοδο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών, καθώς αυτά κατευθύνονται, πολλά ήδη ζευγαρωμένα, στους τόπους φωλεοποίησής τους.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει στίγμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο.

«Η έλλειψη οποιασδήποτε απάντησης στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι αρχές, αλλά και το γεγονός ότι οι λαθροθήρες κυνήγησαν φέτος κανονικά, με πολύ περιορισμένους ελέγχους στη Ζάκυνθο, καταδεικνύει την πλήρη ασυλία που απολαμβάνουν οι λαθροθήρες από την πολιτική ηγεσία, τόσο στο Υπουργείο όσο και τοπικά στα Ιόνια νησιά. Οι λαθροθήρες επικαλούνται το "δικαίωμα" τους σε μία υποτιθέμενη “παράδοση”. Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για παράδοση όταν το Τρυγόνι έχει μειωθεί κατά 70% από το 1980, δηλαδή έχουμε την καταστροφή του ίδιου του θηράματος των κυνηγών; Πώς μπορούμε να αποκαλούμε παραδοσιακό ένα κυνήγι του οποίου τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να αποτελούν μία άνιση μάχη για έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή οδεύει εξαντλημένο προς τους τόπους αναπαραγωγής του;», αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής, Μαλαμώ Κορμπέτη.

 

Σημειώσεις
Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Δείτε περισσότερα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ «Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά» στο διεθνές site

Παρακολουθείστε και μοιραστείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ κατά της λαθροθηρίας από το κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθείστε μας στο Facebook

Για πληροφορίες: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Μαλαμώ Κορμπέτη, τηλ. 6946249450
 

Το ταξίδι είναι ζωή

LIFE Leaving is Living

LIFE+11 INF/IT/000253
Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο
με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr