en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Γούλα, Γ.Πάρτσας
Οι δράσεις

 

Διεθνείς δράσεις

Ανάπτυξη της Διεθνούς και Εθνικής Εκστρατείας και της Στρατηγικής Επικοινωνίας
Ο ανάδοχος και οι εταίροι του Προγράμματος, σε συνεργασία με τη διεθνή διαφημιστική εταιρεία JWT, αναπτύσσουν μία γενική στρατηγική για τη διεθνή εκστρατεία και τις εικόνες που αυτή μεταφέρει στο κοινό. Η αισθητική προσέγγιση και το δημιουργικό είναι ίδια για όλες τις χώρες, με τις απαραίτητες βέβαια προσαρμογές στην πραγματικότητα και τις ανάγκες της κάθε χώρας, αλλά και του επικοινωνιακού εργαλείου που χρησιμοποιείται.
 
Διεθνής Διημερίδα
Η Ορνιθολογική οργανώνει στο δεύτερο έτος της εκστρατείας στη Ζάκυνθο μια διεθνή διημερίδα με θέμα το περιβαλλοντικό έγκλημα της θανάτωσης άγριων πουλιών στην Μεσόγειο. Στη Διημερίδα θα συμμετέχουν οι αρμόδιες αρχές φύλαξης από όλες τις χώρες, οι οποίες θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους στην πάταξη της λαθροθηρίας.
 
Διεθνές Συνέδριο για την παράνομη θανάτωση άγριων πουλιών
Το κλείσιμο της τριετούς εκστρατείας θα σφραγιστεί με τη διοργάνωση από την ανάδοχο LIPU διεθνούς συνεδρίου στη Ρώμη (2015).
 
 
Στην Ελλάδα
 
Εθνική Εκστρατεία Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης
Η Ορνιθολογική, σε συνεργασία με τη συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρεία, υλοποιεί την εθνική εκστρατεία για προώθηση ενός διεθνούς μηνύματος. Στόχος είναι οι προαναφερόμενες κοινωνικές ομάδες και σύμμαχοι.

Τα επικοινωνιακά στάδια της εκστρατείας προσανατολίζονται στις ανάγκες του κοινού:
Προσοχή  ---  Εκπαίδευση --- Συμμετοχή
«με ενδιαφέρει» --- «κατανοώ το πρόβλημα» --- «συμμετέχω στην αλλαγή»
 
Σύμφωνα με αυτά τα στάδια, η εκστρατεία θα υλοποιηθεί σε τρία αναπτυξιακά μέρη έτσι ώστε οι εμπλεκόμενες ομάδες να συμμετέχουν σταδιακά και αυξανόμενα στην κατανόηση και μετάδοση του μηνύματος της εκστρατείας. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι οι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ραδιόφωνο, τηλεόραση και εφημερίδες), κοινωνικά διαδικτυακά δίκτυα, και έντυπο υλικό όπως αφίσες, καρφίτσες κ.ά.
 
Τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις
Ο στόχος της δράσης είναι η αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την εκστρατεία και το πρόβλημα της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, τους Παξούς και τους Αντίπαξους και τους Οθωνούς. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη δημιουργία ουσιαστικής και ζωντανής συζήτησης γύρω από το φαινόμενο στις τοπικές κοινωνίες. Πιο συγκεκριμένα, οι στόχοι είναι:

- Η κατανόηση του προβλήματος που επιδιώκει να αντιμετωπίσει η εκστρατεία
- Η ενδυνάμωση των ατόμων ή ομάδων της τοπικής κοινωνίας που θέλουν να συμμετέχουν ενεργητικά στην εκστρατεία
- Η έναρξη διαλόγου με στόχο την αλλαγή συμπεριφοράς των λαθροθήρων
 
Τοπική ενημερωτική εκδήλωση για τα ΜΜΕ
Στη  διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων για τα περιεχόμενα και τους στόχους της εκστρατείας μπορούν να παραβρεθούν τοπικοί δημοσιογράφοι, τοπικές εφημερίδες από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο, όπου και θα ενημερωθούν ουσιαστικά για το πρόβλημα της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, έχοντας μια ευκαιρία για αναλυτική συζήτηση πάνω στο θέμα.
 
Τοπική προώθηση διαδικτυακού βίντεο (viral video) και ενημερωτικού υλικού
Το διαδικτυακό βίντεο και το έντυπο υλικό της εκστρατείας πρόκειται να προβληθεί σε διάφορους τουριστικούς κόμβους των Ιονίων νήσων (ΚΤΕΛ, αεροδρόμια, τουριστικά γραφεία κ.ά.). Η δράση αυτή στοχεύει στους επισκέπτες άλλων χωρών. Το διαδικτυακό βίντεο μπορεί κανείς να το βρει και στην ιστοσελίδα του προγράμματος, στο εκπαιδευτικό πακέτο και την κινητή έκθεση του προγράμματος.
 
Τοπικό ενημερωτικό περίπτερο
Ενημερωτικό περίπτερο που λειτουργεί στο λιμάνι της Ζακύνθου από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα στελεχώνεται από εθελοντές. Στο περίπτερο κανείς μπορεί να βρει σημαντικές πληροφορίες για τα μεταναστευτικά πουλιά, το ταξίδι τους και την εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας.
 
Σεμινάριο εθελοντών
Δημιουργία δικτύου εθελοντών στα Ιόνια νησιά, μέσω ενός εκπαιδευτικού σεμιναρίου από την Ορνιθολογική. Το δίκτυο των Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας («IBA Caretakers») θα διευρυνθεί στα Ιόνια νησιά με σκοπό να υπάρχουν «ανοιχτά μάτια και αυτιά» στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πουλιά και μετά το πέρας του προγράμματος. Το σεμινάριο περιλαμβάνει εκπαίδευση στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, την κατανόηση των επιπτώσεων της λαθροθηρίας κατά την μετανάστευση καθώς και το πώς κανείς πρέπει να παρεμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.
 
Παραγωγή μικρού μήκους ντοκιμαντέρ
Η παραγωγή ενός μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, με εθνογραφικά χαρακτηριστικά, από την Ορνιθολογική, εξετάζει τις κοινωνικές και πολιτισμικές ρίζες της παράνομης αυτής δραστηριότητας. Στόχο έχει επίσης να δώσει φωνή στις κοινωνικές ομάδες ή τα άτομα που πλήττονται αρνητικά από την ανοιξιάτικη λαθροθηρία.
 
Τοπική εκστρατεία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης θα υλοποιηθούν από την Ορνιθολογική για όλα τα περίπου 250 σχολεία στα νησιά-στόχους. Η παραγωγή ενός πολύχρωμου και διαδραστικού πακέτου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών για εφαρμογή στις ηλικιακές ομάδες.
 
Κινητή έκθεση
Τα αποτελέσματα της εκστρατείας θα δημοσιοποιηθούν και θα γίνουν κτήμα των τοπικών κοινωνιών μέσα από την κινητή έκθεση για την οποία οι μαθητές θα δημιουργήσουν συγκεκριμένα έργα.
 
Στην Ιταλία
Εκπαίδευση τοπικών αρχών και εθελοντών
Οι τοπικές αρχές φύλαξης και οι εθελοντές της LIPU συμμετέχουν σε σεμινάρια ειδικής εκπαίδευσης στην επικοινωνία και την ευαισθητοποίηση των πολιτών έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι το μήνυμα της εκστρατείας θα μεταδοθεί μέχρι και τα «hotspot».
 
Ραδιοφωνική και έντυπη διαφήμιση
Η εκστρατεία κάνει χρήση και των παραδοσιακών επικοινωνιακών εργαλείων που θα παραχθούν από τη LIPU και τη διαφημιστική JWT, όπως η διαφήμισή της σε περιοδικά και εφημερίδες καθώς και στο ραδιόφωνο μέσω ενός μικρού σποτ. Η έντυπη διαφήμιση είναι συγκεκριμένη και μηνιαία σε διεθνές, εθνικό και τοπικό επίπεδο. Το ραδιοφωνικό σποτ εξασφαλίζει τη διεισδυτικότητα της εκστρατείας σε γεωγραφικές περιοχές λιγότερο προσβάσιμες.
 
Διαδικτυακή Εκστρατεία
Ένα σημαντικό μέρος της εκστρατείας βασίζεται στα «new media» που χρησιμοποιούνται στρατηγικά από τη LIPU και τη διαφημιστική JWT, με σκοπό να φτάσει το μήνυμα πιο αποτελεσματικά στη νέα γενιά. Η επικοινωνιακή εκστρατεία στο ίντερνετ για νέους (18-30) σκοπεύει στην προσοχή και μετέπειτα συμμετοχή της νέας γενιάς στην εκστρατεία. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι:
- Διαδικτυακό βίντεο: ένα σύγχρονο εργαλείο με αποτελεσματική διεισδυτικότητα σε μεγάλους αριθμούς πολιτών. Το βίντεο θα μεταδοθεί μέσω ιστοσελίδων «video sharing», μέσω των social media αλλά και ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email).
- Banner: διαδικτυακή ανάρτηση της έντυπης διαφήμισης
- Σελίδα στο Facebook
 
Γραφείο Τύπου
Το Γραφείο Τύπου εργάζεται πυρετωδώς για τη δημιουργία ορατότητας της εκστρατείας στα Ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, εφημερίδες, διαδίκτυο), με έμφαση επίσης και στα διεθνή μέσα. Ένα σχέδιο δράσης θα καθοδηγήσει την εφαρμογή της εκστρατείας και τα παραδοτέα της. Το Γραφείο Τύπου συνεργάζεται στενά με τα μέσα που ασχολούνται με περιβαλλοντικά θέματα έτσι ώστε να προωθηθεί η ομορφιά και η βιοποικιλότητα της Σαρδηνίας, αλλά και οι επιπτώσεις από την παράνομη θανάτωση. Σε τοπικό επίπεδο, τα μέσα της Σαρδηνίας προβάλλουν τους σκοπούς της εκστρατείας.
 
Ανάδειξη δημοφιλών προσώπων
Δημοφιλή πρόσωπα με περιβαλλοντική συνείδηση τα οποία προσεγγίζει η LIPU δρουν ως «πρέσβεις» του μηνύματος της εκστρατείας στην Ιταλία, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η επιρροή της.
 
Εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης σε τοπικά σχολεία στη Σαρδηνία
Η LIPU αναπτύσσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχεδιασμένο για τη δημιουργία «προστατών» του περιβάλλοντος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία εκπαίδευσης έτσι ώστε οι μαθητές να γευτούν τη σημασία του ενεργού ρόλου του πολίτη προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιέχει τρεις κεντρικές θεματικές:
- Ανακάλυψη και γνωριμία με τα τοπικά φυσικά «θαύματα» της Σαρδηνίας
- Κατανόηση του περιβαλλοντικού κόστους της παράνομης αιχμαλωσίας και θανάτωσης των άγριων πουλιών
- Δέσμευση στην προστασία του περιβάλλοντος
 
Δημόσιες εκδηλώσεις στα hotspot της Σαρδηνίας
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από τη LIPU στη Sulcis για την αναλυτική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την τοπική βιοποικιλότητα και το πρόβλημα της παράνομης αιχμαλωσίας και θανάτωσης των άγριων πουλιών. Οι εκδηλώσεις στοχεύουν στη δημιουργία ζωντανής συζήτησης γύρω από το φαινόμενο και λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Δράσεις ευαισθητοποίησης για τις τοπικές αρχές και τις αρχές φύλαξης
Ειδικές εκδηλώσεις οργανώνονται από τη LIPU για τη σωστή ενημέρωση τόσο των αρχών αυτοδιοίκησης στη Σαρδηνία, όσο και των αρχών επιβολής του νόμου. Μία σειρά από επίσημες και ανεπίσημες συναντήσεις εξηγούν τη σημασία των αρνητικών  επιπτώσεων της λαθροθηρίας, τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και εξετάζουν πετυχημένα παραδείγματα αντιμετώπισης του φαινομένου.
 
Στην Ισπανία
Εθνική Εκστρατεία Ενημέρωσης
Η εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία υλοποιείται μέσω του Γραφείου Τύπου της SEO, με μία σειρά δελτίων τύπου, άρθρων, συνεντεύξεων τύπου, βίντεο και της ιστοσελίδας.
 
Τοπικές ενημερωτικές δράσεις
Ειδικές δράσεις υλοποιεί η SEO για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αξία της μετανάστευσης και τις επιπτώσεις της λαθροθηρία, και ειδικά του «παρανί», σε αυτή. Οι δράσεις στοχεύουν να επικοινωνήσουν το μήνυμα της εκστρατείας σε δύο κοινωνικές ομάδες: τους μαθητές 12-16χρονών και τους ενήλικες των τοπικών κοινωνιών. Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι τα εξής:
- Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τα σχολεία των τριών Αυτόνομων Κοινοτήτων
- Κινητή έκθεση με θέμα την αξία των μεταναστευτικών πουλιών και της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκαλεί το «παρανί».
- Έντυπο ενημερωτικό υλικό που προωθείται στους επισκέπτες της κινητής έκθεσης
- Δημόσιες εκδηλώσεις στα χωριά και τις πόλεις όπου το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο
- Συνάντηση με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης
 
Δράσεις ευαισθητοποίησης για τις τοπικές αρχές και τις αρχές φύλαξης
Ειδικό εργαστήρι ευαισθητοποίησης από τη SEO με σκοπό την ενημέρωση των αρχών επιβολής του νόμου για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας και το χτίσιμο ικανοτήτων για την αντιμετώπισή της.
 
LIFE Leaving is Living

LIFE+11 INF/IT/000253
Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο
με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr