en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
Η Νανόχηνα και το πρόγραμμα Life-Nature
Το Πρόγραμμα LIFE «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» στοχεύει στην ανιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το είδος. Υλοποιείται κατά την περίοδο 2011 - 2016 από την Ορνιθολογική, σε συνεργασία με φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.
Η νανόχηνα ως τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν ένα από τα πιο πολυπληθή αναπαραγόμενα είδη στις αρκτικές και υποαρκτικές περιοχές της Παλαιαρκτικής, από την Σκανδιναβία έως την Ανατολική Σιβηρία. Σήμερα ο παγκόσμιος πληθυσμός της έχει μειωθεί στα 28.000 - 33.000 άτομα.
Oι χήνες είναι μεγαλόσωμα πουλιά προσαρμοσμένα να βόσκουν σε λιβάδια και έλη με χαμηλή βλάστηση. Φωλιάζουν μοναχικά σε απομακρυσμένες και απρόσιτες περιοχές αλλά κατά την μετανάστευση σχηματίζουν μεγάλα κοπάδια που ξεχειμωνιάζουν μαζί ως την επόμενη μεταναστευτική περίοδο.
Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τις νανόχηνες καθώς από μετρήσεις και παρατηρήσεις δακτυλιωμένων ατόμων γνωρίζουμε ότι εδώ έρχεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού και παραμένει για τέσσερις περίπου μήνες.
Βασισμένοι σε διαθέσιμες πρόσφατες πληροφορίες μπορούμε με σιγουριά να γνωρίζουμε ότι δυστυχώς όλοι οι υποπληθυσμοί νανόχηνας είναι τουλάχιστον ευάλωτοι, αν όχι σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο. O ευρωπαϊκός πληθυσμός είναι τόσο μικρός που είναι ήδη στο χείλος της εξαφάνισης.
Όπως προκύπτει από έρευνες με δακτυλιωμένα άτομα και άτομα που παρακολουθούνται με δορυφορικούς πομπούς, το κυνήγι και η λαθροθηρία είναι, πιθανώς, η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως για την νανόχηνα.
Η νανόχηνα μοιάζει πολύ με την ασπρομέτωπη και συχνά μία ή λίγες νανόχηνες αναμιγνύονται στα κοπάδια των ασπρομέτωπων. Αν και το κυνήγι της νανόχηνας απαγορεύεται, επιτρέπεται όμως το κυνήγι της ασπρομέτωπης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η λεπτομερής περιγραφή των χαρακτηριστικών των δύο αυτών ειδών ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα κατά λάθος θανάτωσης νανόχηνας στο κυνήγι.
Για ένα είδος όπως η νανόχηνα που είναι τόσο σπάνιο και χρησιμοποιεί τόσο τεράστια περιοχή που δεν είναι και εύκολα προσβάσιμη, η χρήση μικροσκοπικών δορυφορικών πομπών είναι απαραίτητη για να αποκτήσουμε τις απαιτούμενες πληροφορίες για τη βιολογία του. Oι πομποί αυτοί δεν ζυγίζουν περισσότερο από 20-30 γραμμάρια. O κάθε πομπός στέλνει αυτόματα σήματα που λαμβάνονται από δορυφόρο.
Στα τέλη Μαΐου του 2006, μετά από επίμονες προσπάθειες η ομάδα του προγράμματος στην βόρεια Νορβηγία, κατάφερε να τοποθετήσει μικροσκοπικούς δορυφορικούς πομπούς σε τρεις νανόχηνες, ένα ενήλικο ζευγάρι τον Φινν (αρσενικό) και τη Νιέϊντα (θηλυκό) κι ένα ακόμη ενήλικο αρσενικό τον Ίμρε. O Φινν και η Νιέϊντα πέρασαν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε έστω και μία νανόχηνα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία ή το τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης.
Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε όλες τις εκδόσεις του τρέχοντος Προγράμματος, αλλά και του παλαιότερου Προγράμματος LIFE για τη Νανόχηνα.
Το Εκπαιδευτικό Yλικό «Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγρότοπους» έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργεί στο πλαίσιο ενός ετήσιου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που επιθυμούν να γνωρίσουν την πιο μικρόσωμη και απειλούμενη χήνας της Ευρώπης, τη Νανόχηνα (Anser erythropus).
Νέα για τη Νανόχηνα
Πέμπτη 26 Μαϊου 2016
Βραβείο NATURA 2000 στην προστασία χωρίς σύνορα για τη Νανόχηνα
Το διασυνοριακό Πρόγραμμα LIFE+ Φύση για την προστασία της Νανόχηνας αναδείχτηκε νικητής των φετινών βραβείων Natura 2000 στην κατηγορία «Διασυνοριακή συνεργασία και δικτύωση». Το βραβείο παρέλαβαν με μεγάλη χαρά εκπρόσωποι της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, συντονιστής του Προγράμματος, από τον κ. Karmenu Vella, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία και τον κ. Roby Biwer εισηγητή της Επιτροπής Περιφερειών και μέλος της κριτικής επιτροπής, στην εκδήλωση απονομής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 23 Μαΐου 2016.
Παρασκευή 6 Μαϊου 2016
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου παρανομεί… υποδειγματικά, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης νεκρών προστατευόμενων πουλιών. Εις βάρος του εν λόγω Προέδρου έχει σχηματιστεί δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στον Εισαγγελέα.
Τρίτη 8 Μαρτίου 2016
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα κάνει το ντοκιμαντέρ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για την παράδοξη σχέση ανάμεσα στη λαθροθηρία, τα απειλούμενα είδη πουλιών και το κυνήγι, το Σαββατοκύριακο 12 & 13 Μαρτίου 2016.
Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016
Ειδικοί επιστήμονες από 5 χώρες κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας και εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν ξανά στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς Συνάντησης Εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας.
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Με μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά ολοκληρώθηκε στις 14-15 Νοέμβρη το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA Caretakers) στην λίμνη Κερκίνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας. Συμμετείχαν 36 νέοι εθελοντές σε σύνολο 65 συμμετεχόντων, από 37 ΙΒΑ από όλη την Ελλάδα! Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων, με τη συνεργασία του ΚΠΕ Ποροΐων και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015
Τριήμερη εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη διοργανώνει από την Αθήνα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία στις 4-5-6 Δεκεμβρίου 2015, στην οποία καλεί να συμμετέχουν μέλη, εθελοντές και υποστηρικτές που θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας.
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015
Η Εληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί τα μέλη της, τους υποστηρικτές και όσους θέλουν να γνωρίσουν τα πουλιά και τους βιοτόπους της χώρας μας σε μια ημερήσια εξόρμηση από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό τη λίμνη Κερκίνη, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015.
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015
Με πρωτόγνωρη επιτυχία ολοκληρώθηκε φέτος η αναπαραγωγική περίοδος της Νανόχηνας, του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης. Στις 24 Αυγούστου, στα έλη Βαλντάκ στη Βόρεια Νορβηγία, καταμετρήθηκαν από τη Νορβηγική Ορνιθολογική Εταιρεία 126 άτομα, εκ των οποίων τα 70 νεαρά που ανήκαν σε 22 οικογένειες. Ο αριθμός των νεαρών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί για τον φιννοσκανδικό πληθυσμό της Νανόχηνας, ενώ μάλιστα παρατηρήθηκε οικογένεια με 7 μικρά, η πιο πολυμελής οικογένεια Νανοχηνών που έχει παρατηρηθεί ποτέ!
Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015
Tρία Τοπικά Σχέδια Δράσης υπογράφηκαν πρόσφατα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καταπολέμηση της λαθροθηρίας και την αποτελεσματική προστασία της ορνιθοπανίδας στις περιοχές διαχείμασης της Νανόχηνας. Τα Τοπικά Σχέδια Δράσης συντάχθηκαν κατόπιν σχετικών προτάσεων και υποδείξεων των τοπικών και εθνικών εμπλεκόμενων φορέων και προβλέπουν συντονισμένες ενέργειες στα Εθνικά Πάρκα Λίμνης Κερκίνης, Δέλτα Έβρου και Δέλτα Νέστου και Λιμνών Ισμαρίδας-Βιστωνίδας με σκοπό την εξάλειψη της λαθροθηρίας των υδρόβιων πουλιών, μιας παρωχημένης, αλλά δυστυχώς ακόμη υπαρκτής πρακτικής.
Παρασκευή 15 Μαϊου 2015
Τέλη Απριλίου, η «Νανόχηνα της λίμνης Κερκίνης» ανέβηκε σε παγκόσμια πρώτη στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών! Η παρουσίαση των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Τοπικού Θεματικού Δικτύου «Η Νανόχηνα της Λίμνης Κερκίνης» αφορούσε θεατρικά δρώμενα και παραστάσεις, χορό, τραγούδια, κολάζ, αλλά και μαθητικές έρευνες που ενθουσίασαν τους πάνω από 200 μαθητές και παρευρισκόμενους. Διαφορετικά σχολεία των Σερρών ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μία μοναδική για το είδος παράσταση εκφράζοντας με ποικίλους τρόπους την εμπειρία τους μετά από 2 χρόνια γνωριμίας με την απειλούμενη χήνα της Ευρώπης.

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 351077
Τελευταία ενημέρωση: 8 Νοεμβρίου 2019
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr