en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
Ταξίδια της νανόχηνας

Το ταξίδι του Ίμρε, του Φινν και της Nιέϊντα

Στα τέλη Μαΐου του 2006, μετά από επίμονες προσπάθειες η ομάδα του προγράμματος στην βόρεια Νορβηγία, κατάφερε να τοποθετήσει μικροσκοπικούς δορυφορικούς πομπούς σε τρεις νανόχηνες, ένα ενήλικο ζευγάρι τον Φινν (αρσενικό) και τη Νιέϊντα (θηλυκό) κι ένα ακόμη ενήλικο αρσενικό τον Ίμρε. O Φινν και η Νιέϊντα πέρασαν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα. Στα τέλη Oκτωβρίου εμφανίστηκαν στην Λίμνη Κερκίνη, όπου κι έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα, και αργότερα παρατηρήθηκαν στο Δέλτα του Έβρου, μαζί με μερικές ακόμη νανόχηνες.


 
Μπλε γραμμή: η διαδρομή του Φινν και της Νιέϊντα
Κόκκινη γραμμή: η διαδρομή του Ίμρε
Πράσινη γραμμή: η διαδρομή μιας νανόχηνας από τα πολικά Oυράλια
© NASA Visible Earth

Ωστόσο η μοίρα δεν επεφύλαξε την ίδια τύχη και για τον Ίμρε... Στα τέλη Oκτωβρίου, παρ' ότι ο Ίμρε ακολουθούσε σε γενικές γραμμές την ίδια διαδρομή με τον Φινν και τη Νιέϊντα, και ελπίζαμε ότι θα τον δούμε τελικά στην Ελλάδα, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος άρχισε να λαμβάνει σήματα από μία σταθερή τοποθεσία. Αυτό ήταν μία ένδειξη ότι ο Ίμρε δεν ζούσε πια. Λίγες ημέρες αργότερα συνεργάτης του προγράμματος στην Ρωσία, αφού εντόπισε το χωριό και το σπίτι από όπου εξέπεμπε σταθερά πλέον ο δορυφορικός πομπός, επισκέφθηκε την περιοχή για να μάθει από τον ίδιο τον κυνηγό που κατοικούσε εκεί, ότι πράγματι σκότωσε τον Ίμρε τις τελευταίες μέρες του Oκτωβρίου στην περιοχή Volgograd της Ρωσίας.


O Ίμρε με δορυφορικό πομπό, Μάϊος 2006
 

Το απίστευτο ταξίδι μιας ακόμη νανόχηνας

Το 2004 - 2005 ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε το πλήρες ταξίδι μίας νανόχηνας με την βοήθεια δορυφορικού πομπού. Η συγκεκριμένη νανόχηνα ξεκίνησε το φθινόπωρο από τα βόρεια Oυράλια (αρκτική Σιβηρία), πέρασε από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και έφτασε στην κοιλάδα της Μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ. Το πουλί αυτό διένυσε μια απόσταση 4000 χλμ. σε 2 μήνες πετώντας με ταχύτητα ως και 60 χλμ/ώρα. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια νανόχηνα επέστρεψε τον Μάιο της επόμενης χρονιάς στο σημείο ακριβώς από όπου ξεκίνησε!

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 344908
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 24 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr