|
|
Διαφήμιση λαθροθηρίας προστατευόμενων ειδών διά χειρός Προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου!
Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου παρανομεί… υποδειγματικά, με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης νεκρών προστατευόμενων πουλιών. Εις βάρος του εν λόγω Προέδρου έχει σχηματιστεί δικογραφία και η υπόθεση βρίσκεται πλέον στον Εισαγγελέα. Στις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν και έχουν πλέον αφαιρεθεί από τον προσωπικό λογαριασμό του Προέδρου στο Facebook, διαφημιζόταν οργανωμένο κυνήγι υδροβίων, με παράλληλη επίδειξη της κάρπωσης του ίδιου και της παρέας του. Συγκεκριμένα, εικονίζονταν πλήθος νεκρών πουλιών τα οποία ανήκουν στα είδη Βαρβάρα (Tadorna tadorna) και Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea). Το κυνήγι αυτών των ειδών απαγορεύεται στη χώρα μας βάσει της εθνικής νομοθεσίας, ενώ και τα δύο είδη χαρακτηρίζονται ως «Τρωτά» στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας [1]. Η Καστανόπαπια μάλιστα, περιλαμβάνεται και στο Παράρτημα Ι της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα Πουλιά, δηλαδή πρόκειται για είδος που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τονίζεται ότι η αναγνώριση των συγκεκριμένων ειδών δεν απαιτεί ιδιαίτερη ειδίκευση, πόσο μάλλον για έναν “κυνηγό” που εκπροσωπεί και θεσμικά τον Κυνηγετικό Σύλλογο στον οποίο ανήκει, καθώς πρόκειται για είδη απαραγνώριστα, μεγάλου μεγέθους, με χαρακτηριστικό πτέρωμα και σχεδόν ίδιας μορφολογίας μεταξύ αρσενικών και θηλυκών ατόμων, σε αντίθεση με τα συνήθη θηρεύσιμα είδη πάπιας στη χώρα μας. «Οι σχετικές αναρτήσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές όχι μόνο επειδή διαφημίζουν τόσο απροκάλυπτα μια παράνομη πράξη αλλά και επειδή ο δράστης , τουλάχιστον την περίοδο της σχετικής ανάρτησης, ήταν Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου. Πρόκειται δηλαδή για αναγνωρισμένο φορέα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εποπτευόμενο από το τοπικό Δασαρχείο, ο οποίος διοικητικά υπάγεται στη σχετική Κυνηγετική Ομοσπονδία. Θα περίμενε κανείς ότι οι Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων, σεβόμενοι και τον θεσμικό τους ρόλο, θα αποτελούσαν λαμπρά παραδείγματα πάταξης της λαθροθηρίας. Αντίθετα, ο εν λόγω Πρόεδρος όχι μόνο παρανόμησε θανατώνοντας προστατευόμενα είδη και ανερυθρίαστα προέβη σε δημόσια έκθεση της πράξης του, αλλά έκτοτε έθεσε και εκ νέου υποψηφιότητα στις πρόσφατες εκλογές του εν λόγω Συλλόγου! Θα περιμέναμε από την κυνηγετική ηγεσία να καταδικάσει το συγκεκριμένο συμβάν και να επιδείξει μηδενική ανοχή, απομακρύνοντας τους λαθροθήρες από τον κύκλο της. Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη», δηλώνει η Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Εικ.1. Ανάρτηση εικόνας στην προσωπική σελίδα του Προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου (Φεβρουάριος 2014) στην οποία διαφημίζει οργανωμένο κυνήγι, επιδεικνύοντας παρανόμως θηρευμένα είδη πουλιών (Βαρβάρα Tadorna tadorna, και Καστανόπαπια Tadorna ferruginea). Εικ.2. Ο Πρόεδρος Κυνηγετικού Συλλόγου με άτομο (δεξιά) που κρατά μια Καστανόπαπια, είδος του οποίου η θήρα απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας. Η σχετική ανάρτηση συνοδεύεται από διάφορα επιδοκιμαστικά σχόλια.
Εικ.3. Ανάρτηση στη σελίδα του Προέδρου Κυνηγετικού Συλλόγου, ατόμου με παρανόμως θηρευμένα είδη: Βαρβάρα (1,2,3,6,7,8) και Καστανόπαπια (4,5).
[1] Ως ΤΡΩΤΟ - VULNERABLE (VU) χαρακτηρίζεται ένα είδος που αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Πρόκειται για μία εκ των 3 κατηγοριών κινδύνου. Το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας περιλαμβάνει τα είδη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης στο φυσικό τους περιβάλλον. Επικαιροποιήθηκε και επανεκδόθηκε το 2009 (ύστερα από 17 χρόνια από την αρχική του έκδοση) και περιλαμβάνει στοιχεία για σπονδυλόζωα (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) αλλά και για θαλάσσια και χερσαία ασπόνδυλα είδη.
Η εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας στους υγρότοπους της Β. Ελλάδας υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638).
Το Δελτίο Τύπου είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf εδώ Για περισσότερες πληροφορίες: Ρούλα Τρίγκου, Συντονίστρια Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης |
|
|
LIFE10 NAT/GR/000638
|