en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
19 Νοεμβρίου 2015
Αριθμός ρεκόρ εθελοντών με αριθμό ρεκόρ Νανοχηνών στη λίμνη Κερκίνη!


Με μεγαλύτερη συμμετοχή από κάθε άλλη φορά ολοκληρώθηκε στις 14-15 Νοέμβρη το ετήσιο εκπαιδευτικό σεμινάριο του Δικτύου Υπευθύνων Παρακολούθησης των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA Caretakers) στην λίμνη Κερκίνη, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας. Συμμετείχαν 36 νέοι εθελοντές σε σύνολο 65 συμμετεχόντων, από 37 ΙΒΑ από όλη την Ελλάδα! Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ποροΐων, με τη συνεργασία του ΚΠΕ Ποροΐων και του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης.

Ο καιρός ήταν ανέλπιστα καλός, γεγονός που ίσως... δυσχέρανε το εντατικό πρόγραμμα του Σαββάτου, όπου οι νέοι IBA Caretakers παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με την καταγραφή της ορνιθοπανίδας, των ενδιαιτημάτων και των απειλών στην περιοχή τους και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις προστατευόμενες περιοχές. Την Κυριακή όμως, ανταποδόθηκαν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης επίσκεψης στο πεδίο για παρατήρηση πουλιών και εκπαίδευση στη συμπλήρωση των πρωτοκόλλων, όταν από το ανάχωμα της Λίμνης Κερκίνης απόλαυσαν ρεκόρ αριθμό Νανόχηνων (112!) να βόσκουν σε εξαιρετικά μικρή απόσταση. Και βέβαια η Κερκίνη δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο… Γερανοί, Νανόκυκνοι, Στικταετοί, Θαλασσαετοί, Μαυροπελαργοί, παπιά, ερωδιοί, Αργυροπελεκάνοι, Λαγγόνες, βουτηχτάρια, Καλημάνες, Φάσσες και πολλά άλλα υδρόβια και μικροπούλια έδωσαν το παρόν.

Ευχόμαστε καλή αρχή στους νέους εθελοντές του Δικτύου και καλή συνέχεια στους υπόλοιπους!

Αν θέλετε και εσείς να συμμετέχετε στο δίκτυο των IBA Caretakers, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.ornithologiki.gr/caretakers

 


Η λίμνη Κερκίνη είναι μία από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράμματος LIFE+ «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» που υλοποιείται κατά την περίοδο 2011-2016.
 

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 351082
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 23 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr