en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
Η νανόχηνα και το κυνήγι

Νεαρή κι ενήλικη νανόχηνα σκοτωμένες από λαθροκυνηγούς (Β. Καζακστάν), © Petteri Tolvanen

Όπως προκύπτει από έρευνες με δακτυλιωμένα άτομα και άτομα που παρακολουθούνται με δορυφορικούς πομπούς, το κυνήγι και η λαθροθηρία είναι, πιθανώς, η μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως για την νανόχηνα.

Παρά το γεγονός ότι το κυνήγι της νανόχηνας απαγορεύεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το είδος απειλείται από πιθανή τυχαία θανάτωση λόγω της ομοιότητάς του με την ασπρομέτωπη χήνα. Επίσης, στις έμμεσες επιπτώσεις του κυνηγιού κατατάσσεται και η ενόχληση που προκαλείται σε θέσεις κουρνιάσματος ή τροφοληψίας, η οποία αναγκάζει το είδος να χρησιμοποιεί λιγότερο κατάλληλες θέσεις.

Σε αντίθεση με όλα τα άλλα είδη αρκτικών χηνών που υπάρχουν στην Ευρώπη, η γενική μεταναστευτική κατεύθυνση των δυτικών υποπληθυσμών νανόχηνας είναι νότια / νοτιοανατολική και οι περιοχές ξεχειμωνιάσματος είναι στην ανατολική Ευρώπη και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Κασπίας. Στις περιοχές αυτές, ο έλεγχος του κυνηγιού όπως και η προστασία των υγροτόπων είναι λιγότερο ανεπτυγμένος από ότι στην Δυτική Ευρώπη, και αυτός είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για το ότι οι νανόχηνες βρίσκονται σε καθεστώς κινδυνεύοντος είδους, ενώ πρακτικά όλοι οι άλλοι πληθυσμοί αρκτικών χηνών που ξεχειμωνιάζουν στην δυτική Ευρώπη βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα.

Στο μεγαλύτερο μέρος της η Ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή μπορεί να θεωρηθεί μη ασφαλής για το είδος, καθώς η ετήσια παρακολούθηση στους ανοιξιάτικους σταθμούς δείχνει μία συνεχή μείωση στον αριθμό των ατόμων που επιστρέφουν στις περιοχές φωλιάσματος. Η υψηλή θνησιμότητα που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην κυνηγετική πίεση είναι αρκετή για να αιτιολογήσει την διαρκή μείωση των πληθυσμών νανόχηνας.

Η νανόχηνα και το κυνήγι στην Ελλάδα


O συντονιστής του προγράμματος εξηγεί σε κυνηγό, στο Βόρειο Καζακστάν, πώς ξεχωρίζουν οι νανόχηνες, © Ingar Jostein Øien
 

Στην Ελλάδα το κυνήγι της νανόχηνας έχει απαγορευτεί από το 1985 ενώ στους υγρότοπους όπου ξεχειμωνιάζει έχουν ιδρυθεί Καταφύγια Άγριας Ζωής. Κατά συνέπεια η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για την νανόχηνα κατά τους χειμερινούς μήνες με την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής προστατευτικής νομοθεσίας.

Λαθροθηρία

Η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για τις νανόχηνες που ξεχειμωνιάζουν εδώ. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε η ασφαλής αυτή κατάσταση συχνά ανατρέπεται λόγω του φαινομένου της λαθροθηρίας. Παρ' ότι γίνονται εντατικές προσπάθειες για την φύλαξη των Καταφυγίων Άγριας Ζωής σε κάποιες περιπτώσεις η φύλαξη αυτή δεν είναι πάντα επαρκής. Εδώ ζητούμε την συνδρομή και τη βοήθεια του ΚΑΘΕ ευσυνείδητου κυνηγού ώστε να μπορέσουμε να μηδενίσουμε τη λαθροθηρία που μπορεί να εξαφανίσει τις νανόχηνες.

Η ενεργή συμμετοχή του κυνηγετικού κόσμου είναι απαραίτητη για την διάσωση του είδους

Κυνηγέ,
 

  • Βοήθησε κι εσύ με τις δυνάμεις σου ώστε να μην σκοτώνονται από λάθος οι νανόχηνες στην Ελλάδα. O θάνατος μίας νανόχηνας ισοδυναμεί με απώλεια του 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

     
  • Διάβασε προσεκτικά το κείμενο για την αναγνώριση του είδους.

     
  • Πριν πατήσεις την σκανδάλη σιγουρέψου ότι δεν υπάρχει ούτε μία νανόχηνα στο κοπάδι που σημαδεύεις.

Η συμβολή σου στη διάσωση του είδους είναι πολύ σημαντική!

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 345152
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 24 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr