en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Το Νησί των Ελαφιών: Φυσική Ιστορία του πλατωνιού της Ρόδου και των Σποδνυλωτών της Δωδεκανήσου
Έκδοση: Δήμος Ροδίων – Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ρόδος 2002. 224 σελίδες
Marco Masseti (επιμελητής έκδοσης).

Ο Marco Masseti εργάζεται στο Τμήμα Βιολογίας και Γενετικής Ζώων στο Εργαστήριο Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας. Συνηθίζει για μια σερά ετών να επικεντρώνει την έρευνά του σε συγκεκριμένες περιοχές τις οποίες εξετάζει από πλευράς ζωολογίας και της σχέσης που αυτή έχει με την ανθρώπινη ιστορία εκεί. Παλαιότερα αφιέρωσε αρκετά χρόνια στη Μέση Ανατολή. Πιο πρόσφατα, και σχεδόν για δέκα χρόνια μέσα στη δεκαετία του 1990 δούλεψε κυρίως στο χώρο του Αιγαίου. Είναι βασικός υποστηρικτής της θεωρίας ότι τα περισσότερα νησιά της Μεσογείου στερούνται αυτόχθονων χερσαίων θηλαστικών και πως ότι βλέπουμε σε αυτά σήμερα (π.χ. όλα τα θηλαστικά της Κρήτης) τα έχουν εισάγει οι άνθρωποι, έστω και πριν από χιλιάδες χρόνια.

Μια από τις πολλές δουλειές που δημοσίευσε είναι αυτή η επιμελημένη, σε μεγάλο μέγεθος και δεκάδες έγχρωμες φωτογραφίες, έκδοση του Δήμου Ροδίων. Φυσικά αναφέρεται kυρίως στο Πλατώνι (Dama dama), το σύμβολο της Ρόδου. Φυσικά επιμένει ότι έχει εισαχθεί, όμως αυτό συνέβει στην αρχαιότητα και ο πληθυσμός αυτός (λίγες δεκάδες άτομα) έχει μεγάλη αξία για προστασία. Το μισό περίπου βιβλίο (11 κεφάλαια) αναφέρεται στο Πλατώνι και καλύπτει σχεδόν τα πάντα γύρω από αυτό (βιολογία – οικολογία, προστασία, ιστορία, λαογραφία, ταξινομική – γεννετική, κατανομή στην Ελλάδα και τον κόσμο κλπ.).

Το άλλο μισό είναι αφιερωμένο στα υπόλοιπα σπονδυλωτά της Ρόδου και των Δωδεκανήσων. Υπάρχουν κεφάλαια για θηλαστικά, ερπετά, για το θαλάσσιο περιβάλλον, τη φώκια, την παλαιοντολογία της περιοχής. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε και για τους περίφημους νάνους ελέφαντες της Τήλου που χάθηκαν για να τους αντικαταστήσουν τα κοινά θηλαστικά που έφερε ο άνθρωπος. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα απίστευτα ζώα ζούσαν μέχρι πολύ πρόσφατα, ίσως και μέχρι πριν 4.000 χρόνια έτσι ώστε ο συγγραφέας να ισχυσρίζεται ότι μπορεί να τους πήγαιναν και ως ένα παράξενο δώρο στους φαραώ της Αιγύπτου.

Φυσικά υπάρχει και ένα κεφάλαιο (20 σελίδες) για τα πουλιά της Ρόδου και των Δωδεκανήσων που γράφτηκε με ευθύνη της ΕΟΕ. Εκεί παρουσιάζεται μια ορνιθολογική ανασκόπηση της περιοχής με αναφορά στα σημαντικά είδη και τις περιοχές προτεραιότητας για προστασία. Ένα ακόμη ορνιθολογικό άρθρο γράφτηκε από τον ίδιο τον Masseti και παρουσιάζει την κατάσταση του Πράσινου Παπαγάλου στη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα (Psitacula krameri) ο οποίος εκτός από την Αθήνα έχει εγκατασταθεί σαν άγριο πλέον πουλί και σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Στα θετικά της έκδοσης περιλαμβάνεται η πρωτοτυπία στις πληροφορίες, οι πολλές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες και η συλλογική δουλειά. Στα αρνητικά η ανομοιογένεια στα κεφάλαια και η κακή ποιότητα κάποιων φωτογραφιών που επηρεάζουν τη συνολική εικόνα.

Αποτελεί μια έκδοση πολύτιμη για όσους ενδιαφγέρονται για τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους υπόλοιπους.
Οιωνός: Τεύχος 20

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr