en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Ανοιξε τα φτερά του ο ΟΣΑ
του Ξενοφώντα Κάππα
Εντυπωσιακά ξεκίνησε την λειτουργία του ο Ορνιθολογικός Σταθμός Αντικυθήρων τον περασμένο Απρίλιο. Στα πλαίσια του προγράμματος δακτυλιώσεων πουλιών και παρακολούθησης αρπακτικών, που υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Λεβέντη, πραγματοποιήθηκε η αποστολή την ¶νοιξη 2004. Τα στοιχεία που έφεραν από τα Αντικύθηρα η Μαρία Δημάκη, υπεύθυνη δακτυλιώσεων, και ο Θόδωρος Κομηνός, υπεύθυνος παρακολούθησης αρπακτικών, δικαιώνουν την φήμη των Αντικυθήρων ως ιδιαίτερα σημαντικό νησί για την δακτυλίωση και παρακολούθηση της μετανάστευσης των πουλιών.

Πιο συγκεκριμένα, η αποστολή δακτυλίωσης ξεκίνησε στις 7 Απριλίου και παρέμεινε μέχρι τις 2 Μαΐου. Συμμετέχοντες στην ομάδα ήταν οι Χαράλαμπος Αλιβιζάτος, Μαρίνος Βασίλεφ, Μαρία Δημάκη, Θόδωρος Κομηνός, Βασιλική Περδίου, David Fletcher, Phil Jones, Ian Kerton, και John Wilsher.
Τα δίχτυα ανοίγονταν καθημερινά το πρωί από τις 6:00 εώς τις 12:30 και το απόγευμα από τις 17:00 εώς τις 20:30. Με αυτό τον τρόπο καλύπτονταν δύο μέγιστα κύματα πουλιών, ένα νωρίς το πρωί και ένα το βράδυ. Αρκετά απαιτητική εργασία αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των πουλιών και το μήκος των διχτύων που έφθαναν τα 365 μέτρα. Τα αποτελέσματα όπως είπαμε και πρίν εντυπωσιακά: 2886 πουλιά δακτυλιώθηκαν. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι πιάστηκαν ένα χελιδόνι (Hirundo rustica) δακτυλιωμένο από την Φινλανδία και ένας κηποτσιριβάκος (Sylvia borin) δακτυλιωμένος από την Ιταλία. Επίσης είδη που για πρώτη φορά δακτυλιώθηκαν στο νησί είναι ο πράσινος μελισσοφάγος (Merops persicus), το ορτύκι (Coturnix coturnix), η κοκκινοκελάδα (Anthus cervinus), ο καλαμοτριλιστής (Locustella lusciniodes), και ο μαχητής (Philomachus pugnax).

Εξίσου σημαντικά ήταν και τα στοιχεία του Θ. Κομηνού ο οποίος, με την βοήθεια του Χ. Αλιβιζάτου και των Αγγλων δακτυλιωτών, κατέγραψε τα είδη αρπακτικών που φωλιάζουν στο νησί αλλά και την μετανάστευσή τους. Αν και το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στους κίρκους (Circus spp) πλήθος σημαντικών στοιχείων συλλέχθηκε και για τα άλλα είδη αρπακτικών. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, ο σφηκιάρης (Pernis apivorus) είναι το πολυπληθέστερο είδος αρπακτικού που περνά από τα Αντικύθηρα.

Είναι επίσης αξιοσημείωτος ο αριθμός τσιφτών (Milvus migrans) ο οποίος σε μια μόνο μέρα έφτασε τα 250 άτομα. Αριθμός που δεν έχει καταγραφεί ξανά όχι μόνο στα Αντικύθηρα αλλά και γενικότερα.

Πέρα όμως από τα στοιχεία τα ίδια, σημαντικές ήταν οι προτάσεις που έγιναν από τους ανθρώπους που συμμετείχαν για καλύτερη οργάνωση των αποστολών αλλά και της μεθοδολογίας. Συνεχίζουμε λοιπόν να βελτιωνόμαστε και ελπίζουμε να έχουμε πάντα τέτοιους εντυπωσιακούς αριθμούς από τους συνεργάτες μας.
Οιωνός: Τεύχος 20

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr