en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Ρίο - Αντίρριο
του Κώστα Παπακωνσταντίνου
Το πέρασμα Ρίου – Αντιρίου ήταν πάντα μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δει κανείς διάφορα είδη πουλιών από το πλοία της γραμμής. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η κατασκευή της γέφυρας γέννησε το ερώτημα αν αυτή θα εμπόδιζε κάποια θαλασσοπούλια να διλεθουν από αυτό το στενό θλάσσιο πέρασμα..

Σε ανάλογες περιπτώσεις έργων στη Βρετανία και στη Βαλτική είχε διαπιστωθεί ότι κάποια είδη φοβόντουσαν να περάσουν κάτω από τι γέφυρες. Πάντως τα περισσότερα είδη, όπως οι γλάροι, έδωσαν λύση περνώντας από πάνω.

Το πέρασμα του Ρίου παραδοσιακά χρησίμευε στους Αρτέμηδες που περνούσαν από το στενό για να μπουν για ψάρεμα στον Κορινθιακό Κόλπο. Ως πελαγικά θαλασσοπούλια οι Αρτέμηδες είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται κοντά στην επιφάνεια του νερού χρησιμοποιώντας τον άνεμο. ¶ραγε βλέπουν τη νέα γέφυρα σαν εμπόδιο στο πέρασμά τους και διστάζουν να πετάξουν από κάτω;

Τα τελευταία χρόνια οι παρατηρήσεις Αρτέμηδων είχαν μειωθεί στον Κορινθιακό και πιστεύαμε ότι αυτό μπορεί να οφειλόταν στη γέφυρα. Το καλοκαίρι όμως του 2004 οι Αρτέμηδες άρχισαν να ξαναφαίνονται τακτικά στον Κορινθιακό. Φαίνεται λοιπόν πως το πήραν απόφαση ότι η γέφυρα είναι μια πραγματικότητα και ξεπέρασαν τους δισταγμούς τους και πετούν κάτω από αυτή. Εξ’ ‘άλλου η γέφυρα του Ρίου – Αντιρίου είναι τόσο ψηλή που δεν μοιάζει με τείχος για τα θαλασσοπούλια.

Φαίνεται λοιπόν πως η γέφυρα Ρίου Αντιρίου, εκτός από δημοφιλής βόλτα για πεζούς – όπως έχει ήδη εξελιχθεί, αποτελεί και ιδανικό σημείο παρατήρησης πουλιών. Ιδίως κατά την εποχή της μετανάστευσης υπάρχουν πολλά θαλασσοπούλια αλλά και αρπακτικά, φοινικόπτερα, ερωδιοί. Πολλά είδη έχουν επίσης παρατηρηθεί, ακόμη κι ασυνήθιστα όπως Σούλες και Στερκοράριοι.

Γενικά είναι νωρίς ακόμη για να καταλάβουμε πως επιδρά η γέφυρα στα πουλιά αλλά και στις ευκαιρίες να τα παρατηρούμε. Κάποια ζητήματα όπως η πρόσκρουση πουλιών τη νύχτα στα καλώδια δεν έχουν ακόμη μελετηθεί. Οι μέχρι τώρα ωστόσο παρατηρήσεις πάντως έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συν το χρόνω θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε περισσότερα για τη συμβίωση των πουλιών κι αυτού του τεράστιου έργου.
Οιωνός: Τεύχος 20

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr