en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Δράσεις για τη Φύση
Η φύση όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα κινδυνεύει. Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ωθήσει ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών στο χείλος της εξαφάνισης. Πρέπει να αποκαταστήσουμε τη Φύση πριν να είναι αργά. Υπογράφουμε το αίτημα της BirdLife Ευρώπης και ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φέρει πίσω τη Φύση!
Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για την διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους. Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση, ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων. Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 196.
Οι σημαντικές περιοχές για τα πουλιά στην Ελλάδα είναι 196 - μέσα σε ένα παγκόσμιο δίκτυο πάνω απο 10.000 τέτοιων περιοχών παγκοσμίως. Είναι διάσπαρτες σε όλη την Ελλάδα και ένα δίκτυο απο εθελοντές, τους Υπευθύνους Παρακολούθησης των περιοχών αυτών, έχει αναπτυχθεί απο την Ορνιθολογική, ώστε να παρακολουθούνται τα πουλιά και τα ενδιαιτήματά τους, να καταγράφονται οι απειλές, να προωθούνται δράσεις προστασίας και διαχείρισης και να υπάρχει παρέμβαση σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών. Στόχος είναι η παρακολούθηση της κατάστασης των περιοχών, που θα οδηγήσει στην ανάδειξη και προστασία των περιοχών.
Σήμερα η κοιλάδα και το δέλτα του ποταμού Σπερχειού είναι ένας από τους σημαντικότερους βιοτόπους στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα. Το δέλτα Σπερχειού είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος που έχει απομείνει στην ανατολική πλευρά της ελληνικής χερσονήσου (νοτίως της Μακεδονίας) μετά την αποξήρανση της λίμνης Κάρλας και Κωπαΐδας. Τα τελευταία χρόνια όμως, παρόλη τη μερική αποκατάσταση της λίμνης Κάρλας, ο Σπερχειός φαίνεται πως συνεχίζει να είναι σημαντικός για την ορνιθοπανίδα.
Η Βραυρώνα βρίσκεται στα παράλια της Ανατολικής Αττικής και από την αρχαιότητα ήδη διατηρούσε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει παραμείνει αναλλοίωτος ως τις μέρες μας. Ο ποταμός Ερασίνος, ο κόλπος οι λόφοι και οι καλλιέργειες δημιουργούν ένα μοναδικά πλούσιο οικοσύστημα στη περιοχή. Αν και η περιοχή είναι προστατευόμενη και για περιβαλλοντικούς και για αρχαιολογικούς λόγους, όπως όλοι οι υγρότοποι της Αττικής δέχεται ισχυρές πιέσεις και απειλές. Σε συνεργασία με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελ. Βενιζέλος" αλλά και τη στήριξη του Δήμου Μαρκόπουλου ή Ορνιθολογική έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για την αποκατάσταση τη προστασία και την ανάδειξη της μοναδικής για την Αττική περιοχής.
Ο υγρότοπος Άγρα - Βρυττών - Νησίου, μόλις 7 χλμ. ΒΔ της πόλης της Έδεσσας, είναι προστατευόμενη περιοχή με πλούσια άγρια ζωή. Από το Μάρτιο 1998, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο υγρότοπο, σε άμεση συνεργασία με το Δήμο Έδεσσας και το ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), υλοποιώντας δράσεις διαχείρισης και ευαισθητοποίησης με κύριο σκοπό την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του.
Η Λιμνοθάλασσα Γιάλοβα πέρα από την ιστορική της σημασία αλλά και την μαγευτική ομορφιά του τοπίου, είναι ο πρώτος σημαντικός υγρότοπος που συναντούν στα Βαλκάνια τα μεταναστευτικά πουλιά που έρχονται από την Αφρική. Η Ορνιθολογική από το 1997 έχει ξεκινήσει στη περιοχή συστηματικές δράσεις με σκοπό την προστασία της περιοχής και την ανάδειξή της σημασίας της. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ειδικά διαχειριστικά μέτρα για τη λιμνοθάλασσα και τα είδη που ζούν εκεί, δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού.
Μέσα στο 2009 ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος Προστασίας της Φυσικής Αναγέννησης: «Ανασύσταση δρυοδάσους στην περιοχή Αραβωνίτσα-Κολοκοτρώνης, Αιγιάλειας», το οποίο υλοποίησε η Ορνιθολογική με την πολύτιμη υποστήριξη του ιδρύματος A.Γ. Λεβέντη.

 

 

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος



  Σεπτ 2024  
Κ
Δ
Τ
Τ
Π
Π
Σ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr