en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας φέρει πίσω τη Φύση – #RestoreNature

 

Η φύση όπως τη γνωρίζουμε μέχρι σήμερα κινδυνεύει. Υλοτομία, εντατική γεωργία και υπεραλίευση έχουν ωθήσει ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών στο χείλος της εξαφάνισης. Με τη βιοποικιλότητα να αφανίζεται 100 φορές πιο γρήγορα από τον φυσιολογικό ρυθμό, οι συνέπειες για το κλίμα, την υγεία και την ευημερία μας θα είναι καταστροφικές.

Το να προστατεύσουμε ό,τι μας έχει απομείνει είναι απαραίτητο αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται να ΦΕΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗ ΦΥΣΗ!

Όπως συνέβη στις νησίδες Διονυσάδες, στη ΒΑ Κρήτη, όπου χάρη στην εξάλειψη αρουραίων (ένα είδος - εισβολέας στις ακατοίκητες νησίδες, που έχει εισαχθεί από τον άνθρωπο) αποκαταστάθηκε η βλάστηση των φυσικών βιοτόπων και ανέκαμψαν οι πληθυσμοί απειλούμενων πουλιών, ερπετών και άλλων οργανισμών, με αποτέλεσμα να μετατραπούν και πάλι σε μικρούς παράδεισους για τη βιοποικιλότητα.

Γι’ αυτό και πρέπει να αποκαταστήσουμε τη Φύση τώρα! Η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτό.

 

Νησίδες Διονυσάδες, ΒΑ Κρήτη - Πρόγραμμα LIFE13 NAT/GR/000909 (φωτ.: Αρχείο NCC) 

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε πρόσφατα μια υπόσχεση: πως θα προτείνει μία νέα νομοθεσία, ώστε να γίνει και νομικά δεσμευτική η αποκατάσταση της φύσης σε όλη την Ευρώπη.

Αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα δεσμεύονται τα κράτη μέλη για την αποκατάσταση της φύσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει όλους τους πολίτες να καταθέσουν την άποψή τους για το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η νέα νομοθεσία, μέσα από δημόσια διαβούλευση που έχει ξεκινήσει και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 5 Απριλίου 2021.

 

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχουμε;

Όσο περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες πάρουν μέρος σε αυτή τη διαβούλευση, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες να έχουμε τελικά μια πραγματικά ωφέλιμη νομοθεσία που θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε τη μοίρα της φύσης στην Ευρώπη και πέρα από αυτή.

Είναι επίσης μια μοναδική ευκαιρία για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και κάθε έναν από εμάς, να συμμετέχει στη διαδικασία διαμόρφωσης μιας τόσο κρίσιμης για το μέλλον όλων μας νομοθεσίας.

Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε;

Έχουμε ετοιμάσει ένα εξαιρετικά απλό μήνυμα το οποίο μπορείτε να μας βοηθήσετε να μεταφέρουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: μόνο μέσα από μια ριζική, βαθιά μεταμορφωτική αλλαγή στη γη και τη θάλασσα θα καταφέρουμε να φέρουμε πίσω τη χαμένη βιοποικιλότητα που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανακόψουμε και να προσαρμοστούμε στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και να αποτρέψουμε τη μελλοντική διασπορά ασθενειών.

 

>> Υπογράψτε το αίτημα και ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας!

* σε περίπτωση που δεν βλέπετε το παραπάνω πλαίσιο υποβολής υπογραφής πατήστε ΕΔΩ

Διαβάστε τις απαντήσεις που θα στείλουμε εκ μέρους σας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: ΕΔΩ.

Με τη βοήθειά σας, μπορούμε να επιστρέψουμε τη γη, το νερό και τη θάλασσα πίσω στη φύση!

 

Λίμνη Οροκλίνη, Κύπρος

 

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr