en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βραυρώνα
Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Δήμο Μαρκοπούλου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις που αναμένεται ότι θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του υγροτοπικού οικοσυστήματος, στην ανάκαμψη των πληθυσμών των φυτών και ζώων του υγροτόπου και της ευρύτερης περιοχής, στην ενημέρωση–ευαισθητοποίηση του τοπικού πληθυσμού και των επισκεπτών, καθώς και την ανάδειξη της περιοχής με τρόπο συμβατό προς τη διατήρηση της τοπικής φυσικής κληρονομιάς.
Ανάμεσα στην Αρτέμιδα και το Μαρκόπουλο, σε μια εύφορη πεδιάδα που διαρρέεται από το χείμαρρο Ερασίνο, ο υγρότοπος της Βραυρώνας αποτελεί από τα πιο σημαντικά καταφύγια άγριας ζωής της Αττικής. Σε απόσταση μόλις 30 χιλιομέτρων από την Αθήνα, μπορούμε να θαυμάσουμε ένα υπέροχο τοπίο με πλούσια ιστορία που έχει παραμείνει σχεδόν ίδιο από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Η μεγάλη ποικιλία διαφορετικών βιοτόπων σε συνδυασμό με τις ήπιες μεθόδους εκμετάλλευσης από τον άνθρωπο δημιούργησαν ένα οικοσύστημα μοναδικής αξίας.
Η Βραυρώνα υπάγεται διοικητικά στο Δήμο Μαρκόπουλου, και βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Αρτέμιδος και του οικισμού της Νέας Βραυρώνας. Η παρουσία του ανθρώπου στη περιοχή χρονολογείται από τη Νεολιθική εποχή, λόγω της ευνοϊκής της θέσης, και έως τον 9ο αιώνα π.Χ. υπήρχε οργανωμένος οικισμός.
H ύπαρξη γλυκού νερού όλο το χρόνο δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τη πλούσια βιοποικιλότητα στη περιοχή. Χάρις στον Ερασίνο τα χωράφια μπορούν και αντέχουν τις δύσκολες μέρες του ξηρού Αττικού καλοκαιριού, ενώ και η οργιώδης βλάστηση που έχει αναπτυχθεί και παρέχει πλήθος θέσεων φωλιάσματος στα πουλιά οφείλει την ύπαρξή της σε αυτόν.
Ο υγρότοπος και η γύρω περιοχή έχουν ενταχθεί στο δίκτυο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας με βάση την Οδηγία 92/43 για τη προστασία των οικοτόπων και έχει συμπεριληφθεί στους τόπους που προτείνονται για ένταξη στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Ο πιο εύκολος τρόπος να γνωρίσει κανείς τη περιοχή είναι να επισκεφτεί το Μουσείο της Βραυρώνας. Από το σημείο αυτό μπορεί κάποιος να κινηθεί είτε προς τη παραλία και τις εκβολές του Ερασίνου είτε προς τον αρχαιολογικό χώρο και το κύριο κομμάτι του υγροτόπου.
Η περιοχή της Βραυρώνας καθώς και το Εθνικό Πάρκο Σχοινιά-Μαραθώνα αποτελούν τους μοναδικούς υγρότοπους της Αττικής που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000. Η περιοχή έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000 ως Τόπος Κοινοτικού Ενδιαφέροντος (SCI) με το όνομα «Βραυρώνα-Παράκτια Θαλάσσια Ζώνη» και κωδικό GR3000004.
Νέα
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015
Ακόμα κι αν η άνοιξη φέτος ήρθε με κρύα και πολλές βροχές, η Βραυρώνα έβαλε τα καλά της και υποδέχθηκε για άλλη μια χρονιά μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών!
Πέμπτη 3 Απριλίου 2014
Η άνοιξη έφτασε και μαζί της πλήθος μεταναστευτικών πουλιών. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πουλιά που φιλοξενεί ο υγρότοπος της Βραυρώνας αυτή την εποχή είναι ο Κισσόκουκος, ένα μεταναστευτικό πουλί που κάθε άνοιξη αφήνει τις σαβάνες της Αφρικής και έρχεται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Μεσογείου.
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014
Το 2014 μπήκε με τους καλύτερους οιωνούς για τον υγρότοπο της Βραυρώνας!
Σάββατο 15 Ιουνίου 2013
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος εκδήλωση στον υγρότοπο της Βραυρώνας με υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας, αφιερωμένη στη φύση του υγροτόπου, περιβαλλοντική περιήγηση στον υγρότοπο, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και απελευθέρωση πουλιών, παρουσία 70 παιδιών και τουλάχιστον 120 ενηλίκων.
Δευτέρα 20 Μαϊου 2013
Μετά από έναν πολύ «ζωηρό» χειμώνα, αφού είχαμε καταγραφή τριών νέων ειδών για τον υγρότοπο της Βραυρώνας (Λεπτόραμφος Γλάρος, Νανόγλαρος και Μικρομπεκάτσινο), η άνοιξη μπήκε το ίδιο «ζεστά».

Τα πουλιά της Βραυρώνας

Virtual Tour of Vravrona

Πρόγραμμα Προστασίας και Ανάδειξης του Υγροτόπου της Βραυρώνας

Συντελεστές του προγράμματος είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο Δήμος Μαρκοπούλου.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Athens International Airport
Δήμος Μαρκόπουλου
Natura 2000

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr