en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
29 Φεβρουαρίου 2016
Διεθνής ομάδα ορνιθολόγων μάρτυρες λαθροθηρίας στο Δέλτα του Έβρου

Ειδικοί επιστήμονες από 5 χώρες κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας και εκπρόσωποι του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών βρέθηκαν ξανά στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς Συνάντησης Εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας. Τα νούμερα δείχνουν πως οι προσπάθειες δεκαετιών για την προστασία του πιο απειλούμενου υδρόβιου πουλιού της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποδίδουν, αφού φέτος, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο πληθυσμός των Νανοχηνών που έφτασαν στη χώρα μας ήταν τριψήφιος: 112 πουλιά. Ευτυχής συγκυρία ήταν η άφιξη στον Έβρο μέρος του κοπαδιού των Νανοχηνών, μετά από την τρίμηνη παραμονή τους στη λίμνη Κερκίνη.

 

 

Ομάδα ορνιθολόγων από 5 χώρες, κατά μήκος της Ευρωπαϊκής διαδρομής της Νανόχηνας, βρέθηκαν στο Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο διεθνούς Συνάντησης Εργασίας του Προγράμματος LIFE+ για την προστασία της Νανόχηνας (φωτ. αρ..: Ρ. Τρίγκου/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, φωτ. δεξ.: Αλεξάνδρα Δεμερτζή/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ)

 

Θλιβερό γεγονός ήταν ο εντοπισμός μιας τραυματισμένης από σκάγια Βαρβάρας (Tadorna tadorna), είδος πάπιας με απαραγνώριστο πτέρωμα του οποίου η θήρα απαγορεύεται, καθώς χαρακτηρίζεται ως απειλούμενο είδος σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Το πουλί βρέθηκε ζωντανό εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στο Δέλτα Έβρου, κατά τη διάρκεια περιήγησης των συμμετεχόντων στη διεθνή συνάντηση, με τη συνοδεία προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Το τραυματισμένο πουλί στάλθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στη Θεσσαλονίκη, όπου διαπιστώθηκε πως ήταν πυροβολημένο, ενώ εμφανής ήταν ο τραυματισμός από σκάγι στο ράμφος. Δίπλα στην τραυματισμένη Βαρβάρα βρέθηκαν άδειοι κάλυκες από φυσίγγια.

 

Η τραυματισμένη Βαρβάρα περισυλλέχθηκε εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής του Δέλτα Έβρου, όπου το κυνήγι απαγορεύεται (φωτ.: Ρ. Τρίγκου/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ)

Η Βαρβάρα είναι είδος πάπιας με απαραγνώριστο πτέρωμα του οποίου η θήρα απαγορεύεται (φωτ.: Αλεξάνδρα Δεμερτζή /ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ)

 

«Το περιστατικό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς  όπως φαίνεται ακόμα και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής πυροβολούνται προστατευόμενα είδη. Ταυτόχρονα όμως είναι και πολύ επικίνδυνο, καθώς στην ίδια περιοχή διαχειμάζει η Νανόχηνα, το πιο απειλούμενο υδρόβιο πουλί της Ευρώπης. Θέτοντας ένα τέτοιο είδος σε κίνδυνο, διακινδυνεύουμε τα αποτελέσματα πολυετών προσπαθειών,  συνεργασίας αλλά και επένδυσης από την Ελλάδα έως  και τη Νορβηγία»,  τονίζει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

 

Οι ακτινογραφίες που έγιναν στην τραυματισμένη Βαρβάρα, επιβεβαίωσαν πως το πουλί είχε πυροβοληθεί (με λευκά στίγματα φαίνονται τα σκάγια) (φωτ.: Αρχείο ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ)

 

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ρούλα Τρίγκου, Συντ. Ενημέρωσης Δράσεων Διατήρησης
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704 εσωτ.118
Ε-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

 

Το Δέλτα Έβρου αποτελεί μια από τις περιοχές όπου υλοποιούνται οι δράσεις του Προγράμματος LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638), με σκοπό την ανάσχεση του Κρισίμως Κινδυνεύον ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας. 
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση του Οργανισμού Περιβάλλοντος της Νορβηγίας.

 

 

 

 

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 351102
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 23 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr