en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Ένα γεράκι με… παρελθόν
Κείμενο: Δανάη Πορτόλου

Το πρόγραμμα LIFE για τον μαυροπετρίτη δεν είναι η πρώτη προσπάθεια της ΕΟΕ για την προστασία του είδους. Αρκετές δράσεις πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία με σκοπό τον εντοπισμό των αποικιών του είδους, αλλά και την αντιμετώπιση κάποιων άμεσων απειλών, όπως την δηλητηρίαση των πουλιών από προϊόντα φυτοπροστασίας.

Μαυροπετρίτες φωτο: Σ.Ξηρουχάκης Όπως αναφέρθηκε, μέσα από το παρόν πρόγραμμα LIFE επιχειρείται η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια απογραφής του είδους στην Ελλάδα. Στοιχεία όμως για την αναπαραγωγική κατανομή του μαυροπετρίτη στο Αιγαίο είχαν συλλεχθεί και στο παρελθόν, όπως κατά τον προσδιορισμό των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (1995-6) και στο πρόγραμμα LIFE του αιγαιόγλαρου (1997-99). Τα δεδομένα αυτά, αν και αποσπασματικά, έδωσαν αρκετή πληροφορία πάνω στην οποία να στηριχθεί ο σχεδιασμός του προγράμματος LIFE. Το 2000-1 ακολούθησε η συνεργασία της ΕΟΕ με το Υπουργείο Αιγαίου στο πρόγραμμα INTERREG II, με την παραγωγή υλικού ευαισθητοποίησης του κοινού πάνω στη σημασία των μικρών νησίδων για την φύση του Αιγαίου (CD-Rom, φυλλαδίου, ενημερωτικών πινακίδων).

Από το 1997 όμως, η κατεύθυνση των προσπαθειών της ΕΟΕ εστιάστηκε στην αντιμετώπιση των περιστατικών δηλητηρίασης μαυροπετριτών, τα οποία καταγράφονταν όλο και συχνότερα, με αποκορύφωμα το 1999. Από τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης διαπιστώθηκε ότι ορισμένα δείγματα από νεκρά πουλιά περιείχαν την δραστική ουσία Methomyl, ένα εντομοκτόνο με υψηλή τοξικότητα στα πτηνά.

Έτσι, κατά την περίοδο 2002-3, εκπονήθηκαν προγράμματα από την ΕΟΕ, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για τη διερεύνηση της πιθανής σχέσης των περιστατικών δηλητηρίασης με την καταγραμμένη μείωση του πληθυσμού του είδους στην Κρήτη. Το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την DuPont Agro Hellas (2002), μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής προϊόντων φυτοπροστασίας με Methomyl, ενώ κάποιες δράσεις συνεχίστηκαν μέσα από το πρόγραμμα ΕΤΕΡΠΣ του ΥΠΕΧΩΔΕ (2003). Συνολικά, καταγράφηκε η έκταση της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων με Methomyl, ξεκίνησε η ευαισθητοποίηση των αγροτών, εμπόρων προϊόντων φυτοπροστασίας και του κοινού σχετικά με το θέμα (εκδόθηκε σχετικό φυλλάδιο), και δημιουργήθηκε ένα δίκτυο εθελοντών για την εύρεση και συλλογή νεκρών και άρρωστων μαυροπετριτών. Επιπλέον, έγινε απογραφή των αποικιών μαυροπετρίτη στην Κρήτη.

Αν και ακόμη δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα, ελπίζουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος LIFE, θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε σαφέστερα την παρούσα κατανομή τους είδους, τα αίτια της θνησιμότητας και κατά πόσον αυτά σχετίζονται με τη χρήση προϊόντων φυτοπροστασίας.
 

Οιωνός: Τεύχος 21

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr