Οι ωτίδες είναι ένα από τα παγκόσμια απειλούμενα είδη το οποίο υπάρχει στην Ευρασία. Οι πληθυσμοί των ωτίδων ξεκινούν από το βορειοδυτικό Μαρόκο, την Ιβηρική χερσόνησο, την κεντρική Σιβηρία και την Μογγολία. Πληθυσμοί υπάρχουν επίσης στην Κεντρική Ευρώπη (Αυστρία, Γερμανία, Σλοβακία, Ουγγαρία) και την Τουρκία.
Μεταξύ των πληθυσμών δεν υπάρχει συνέχεια και είναι διασπασμένοι. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν 13.500-14.000 ζευγάρια, με την πλειοψηφία τους να είναι στην Ιβηρική χερσόνησο. Παρά τα σημαντικά μέτρα προστασίας που παίρνονται, τα πουλιά δεν μπορούν να αντισταθούν απέναντι στην εντατικοποίηση της γεωργίας.
Ευχάριστη έκπληξη ήταν, όταν έφθασαν τα πρώτα μηνύματα σχετικά με τις ωτίδες στο δίκτυο των caretakers στη Θεσσαλία. Η λειτουργία του δικτύου πιστεύω ότι έπαιξε θετικό ρόλο ώστε να συντονιστούμε και να γίνουν οι πρώτες παρατηρήσεις των ωτίδων. Η βοήθεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ήταν επίσης σημαντική για να γίνει ο πρώτος εντοπισμός των πουλιών.
Από τις πρώτες επαφές που είχα με τους κατοίκους φαίνεται να γνωρίζουν τα πουλιά από παλιά με το όνομα ωτίδες. Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι παλαιότερα είχαν δει φωλιά με αυγά και ένα θηλυκό πουλί καθώς και μικρά. αυτό δεν μπορώ να πω αν ανταποκρίνεται και στην σημερινή κατάσταση, μια συστηματική όμως παρατήρηση θα μας έδινε απαντήσεις για τις συνήθειες των πουλιών στην περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ότι οι ωτίδες είναι σημαντικές και μας προέτρεψαν να μην τις πειράξουμε όταν τους ρωτήσαμε γι’ αυτές. Επίσης και οι κυνηγοί γνωρίζουν ότι είναι από τα απαγορευμένα είδη για κυνήγι. Ο Κυνηγετικός Σύλλογος έκανε και σχετικό δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα για την προστασία τους. Βέβαια πάντα τα πουλιά μπορεί να κινδυνεύουν από κάποιους ασυνείδητους.
Με τις μέχρι τώρα επαφές με το Δασαρχείο, τον Κυνηγετικό Σύλλογο και τους κατοίκους φαίνεται να υπάρχουν κάθε χρόνο 6 - 10 ωτίδες στην περιοχή Νότια της Λάρισας. Για παλαιότερα υπάρχουν αναφορές από κατοίκους ότι τις είχαν δει και στην περιοχή της Κάρλας. Η περιοχή είναι σχετικά πεδινή ανάμεσα σε λόφους, όπου κυριαρχούν τα σιτηρά και κατά δεύτερο ρόλο το βαμβάκι.
Οι ωτίδες προτιμούν κυρίως τις περιοχές με τα σιτηρά τα οποία παρουσιάζουν μια μείωση σχετικά με παλαιότερα. Σημαντικό ρόλο στην συρρίκνωση του πληθυσμού πρέπει να έπαιξε και η χρήση των φυτοφαρμάκων. Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ θα επιφέρει αλλαγές στις υφιστάμενες γεωργικές καλλιέργειες. Γι αυτό είναι σημαντικό κατά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ να γίνει σωστή εφαρμογή των Κωδίκων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αλλαγή των καλλιεργούμενων ειδών.