en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Οι μαυροπετρίτες δεν πάνε μόνο στα νησιά

 φωτο: Δ.Μπούσμπουρας Αν και οι σημαντικότεροι πληθυσμοί του μαυροπετρίτη εντοπίζονται στα νησιά και η σημαντικότερη περίοδος είναι η αναπαραγωγική, μπορούμε να δούμε μαυροπετρίτες σε πολλά μέρη της Ελλάδας και σε τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα μετά την διαχείμαση στην Αφρική και πριν τον Αύγουστο.

Την άνοιξη και αρχές του καλοκαιριού διασπείρεται στην ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και σε μέρη που δεν έχουν καμία σχέση με το Αιγαίο. Μπορούμε να τα δούμε και στα πιο απομακρυσμένα μέρη από την θάλασσα όπως τα δάση των Γρεβενών. Στην Θράκη θα τα δούμε στη Ροδόπη, στα δάση της Ερυθρελάτης.

Η ομαδικότητα που χαρακτηρίζει το είδος υπάρχει πάντα. Οι πληθυσμοί που θα δούμε είναι πάντα από 5-6 άτομα έως και 200. Θα τα δούμε να τρέφονται με μεγάλα έντομα πετώντας πολύ ενεργητικά στον αέρα συχνά πάνω από ρεματιές, κορυφές ή πάνω από την κόμη των δέντρων.

Η συμπεριφορά τους μοιάζει πολύ με την συμπεριφορά των ομάδων των μαυροκιρκίνεζων (Falco vespertinus) και των δενδρογέρακων (Falco subbuteo) κατά τη μετανάστευση. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέχουμε στην αναγνώριση γιατί και τα τρία μοιάζουν πολύ. Τον Ιούνιο όμως όταν πια η μετανάστευση έχει ολοκληρωθεί, το πιο πιθανό είναι οι ομάδες των γερακιών που παρατηρούμε να είναι μαυροπετρίτες.

Φαίνεται ότι εκτός αναπαραγωγικής περιόδου τρέφεται κυρίως με έντομα. Για τον λόγο αυτό προτιμά τις εκτάσεις όπου μπορεί να συναντήσει μεγάλα έντομα σε μεγάλες πυκνότητες. Τέτοιες εκτάσεις είναι τα δάση με ώριμες συστάδες δέντρων, εκτάσεις στις οποίες υπάρχουν τέλματα ή ρέματα με αργή κίνηση νερού ή ανοικτά λιβάδια με κοπάδια, κοντά στα οποία υπάρχουν πάντα μεγάλοι πληθυσμοί εντόμων. Και καθώς τα έντομα κινούνται περισσότερο νωρίς το πρωί και το σούρουπο, τότε θα δούμε και τους μαυροπετρίτες.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή για να παρατηρήσουμε τους μαυροπετρίτες με άνεση και από κοντά είναι στα λιβάδια του Περτουλίου στον Κόζιακα (μετά την Ελάτη και έως την Χρυσομηλιά). Πρόκειται ίσως για την πιο τυπική περιοχή για το είδος. Μια κοιλάδα που διαρρέεται από ένα ρυάκι σταθερής ροής, με εκτεταμένα λιβάδια εκατέρωθεν του ρυακιού και δάση στις πλαγιές που την περιβάλλουν. Οι μαυροπετρίτες έρχονται στην περιοχή στις αρχές καλοκαιριού κατά δεκάδες και τρέφονται με έντομα που είναι άφθονα πάνω από το νερό και τα λιβάδια.

Η καταγραφή των θέσεων με μεγάλες συγκεντρώσεις μαυροπετρίτη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση τους είδους και την προστασία του από απειλές. Κάθε πληροφορία είναι χρήσιμη αρκεί να είμαστε βέβαιοι.

Παρατηρήστε με προσοχή, για να κάνετε την διάκριση ανάμεσα στα τρία είδη που μοιάζουν και να καταγράψετε με βεβαιότητα την ομάδα που θα συναντήσετε.
 

Οιωνός: Τεύχος 21

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr