en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
2 Απριλίου 2014
Τα παιδιά αποχαιρέτησαν τις Νανόχηνες!

Περισσότεροι από 350 μαθητές από σχολεία των Σερρών και του Έβρου αποχαιρέτησαν πριν λίγες μέρες τις Νανόχηνες που αναχώρησαν από τους ελληνικούς υγρότοπους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς τον Βορρά.

Τα παιδιά συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις για τη Νανόχηνα στη λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τη Νανόχηνα. Μαζί με τα παιδιά, παρατηρήσαμε με κιάλια και τηλεσκόπια τα πουλιά που φιλοξενούν οι δύο διεθνούς σημασίας υγρότοποι, ενώ γνωρίσαμε καλύτερα τη Νανόχηνα και ζήσαμε το ταξίδι από την Ελλάδα ως τη Νορβηγία μέσα από παιχνίδια και δραστηριότητες.

Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη γνωριμία των παιδιών με την απειλούμενη Νανόχηνα. Οι περισσότεροι μαθητές/τριες συμμετέχουν στο μαθητικό Δίκτυο για τη Νανόχηνα, ενώ έχουν υλοποιήσει στις τάξεις τους δραστηριότητες από το εκπαιδευτικό υλικό «Ταξιδεύοντας με τη Νανόχηνα στους ελληνικούς υγροτόπους» και έχουν ήδη αποτυπώσει τις εντυπώσεις τους σε ζωγραφιές, ποιήματα ακόμα και τρισδιάστατες μακέτες. Τι ξεχωρίζουν στη Νανόχηνα; Τα περισσότερα παιδιά θυμούνται το κίτρινο δαχτυλίδι στο μάτι, άλλα την ξεχωρίζουν γιατί είναι απλά είναι… μικρή, ενώ άλλα για τα ταξίδια που κάνει. Η γνωριμία των παιδιών με τη Νανόχηνα θα συνεχιστεί όλη την τρέχουσα σχολική χρονιά, ενώ θα δώσουμε ξανά ραντεβού το επόμενο φθινόπωρο!

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και τους Φορείς Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης και Δέλτα Έβρου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης των Νομών Σερρών και Έβρου και με την υποστήριξη της Ειδικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη σελίδα του Προγράμματος στο facebook.
 

Οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για τη Νανόχηνα στη Βόρεια Ελλάδα (Κερκίνη, Ισμαρίδα και Έβρος) χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638) που υλοποιείται από την Ορνιθολογική κατά την περίοδο 2011-2016, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών - ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Hortobágy Ουγγαρίας, τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρo-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA), το WWF Φινλανδίας και το Metsähallitus (Υπηρεσία Φυσικής Κληρονομιάς Φινλανδίας). Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.

www.wwf.fi/lwfg
www.ornithologiki.gr/nanoxina

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 351130
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 23 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr