en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
10 Φεβρουαρίου 2014
Ένα είδος μπορεί να εξαφανιστεί στο… φτερό!

Στις συνέπειες της λαθροθηρίας για τα σπάνια και όχι μόνο είδη των ελληνικών υγροτόπων επικεντρώνονται τα δύο ενημερωτικά σποτ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, καλώντας τους κυνηγούς και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας.

Ήδη το τηλεοπτικό και το ραδιοφωνικό σποτ με πρωταγωνίστρια τη Νανόχηνα μεταδίδονται σε τοπικής και εθνικής εμβέλειας σταθμούς, ενημερώνοντας το κοινό για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα μεταναστευτικά πουλιά, αλλά και για το πώς μπορεί ο καθένας μας να γίνει συμμέτοχος στην αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, αναφέροντας ανάλογα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές καλώντας στο 1591, την ειδική γραμμή του Υ.Π.Ε.Κ.Α.

Συγκεκριμένα για το τηλεοπτικό σποτ, η Ορνιθολογική επέλεξε για πρώτη φορά τη μέθοδο του animation (εικονοκινητική τεχνική), ενώ στο ραδιοφωνικό σποτ ο γνωστός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Σερβετάς παραχώρησε ευγενικά τη φωνή του, στηρίζοντας την εκστρατεία κατά της λαθροθηρίας του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δίνει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση προγραμμάτων που συμβάλλουν στη βελτίωση της προστασίας των ειδών της άγριας πανίδας. Στο πλαίσιο αυτό και για την εφαρμογή των προτεινόμενων από τα προγράμματα μέτρων είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Δασικών Υπηρεσιών, Κυνηγετικών Οργανώσεων και Περιβαλλοντικών φορέων) ώστε, με αφορμή την προστασία της Νανόχηνας, ενός σπάνιου είδους, να οδηγηθούμε στη βελτίωση της θηροφύλαξης στις υγροτοπικές περιοχές και στη σταδιακή εξάλειψη φαινομένων λαθροθηρίας», τονίζει ο προϊστάμενος του Τμήματος Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υ.Π.Ε.Κ.Α., Νίκος Μπόκαρης.

Λίγα λόγια για τη Νανόχηνα και το Πρόγραμμα LIFE+ για την προστασία της

Η Νανόχηνα είναι η μικρότερη και σπανιότερη χήνα της Ευρώπης. Ο φιννοσκανδικός πληθυσμός του είδους, που φωλιάζει στις βόρειες περιοχές της σκανδιναβικής χερσονήσου και είναι αυτός που επισκέπτεται τη χώρα μας, αριθμεί πλέον λιγότερα από 30 ζευγάρια. Η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη για την προστασία της Νανόχηνας μιας και κάθε χρόνο διαχειμάζει στους υγρότοπους της Βόρειας Ελλάδας (λίμνη Κερκίνη και Δέλτα Έβρου) το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού, όπου παραμένει για ένα διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών. Βασικότερη απειλή παγκοσμίως για τη Νανόχηνα είναι η θνησιμότητα λόγω ακούσιας θανάτωσης ή/και λαθροθηρίας.

Το Πρόγραμμα LIFE+ για τη Νανόχηνα

Το Πρόγραμμα LIFE+ «Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο 2011-2016 με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.

Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο να σταματήσει τη μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Νανόχηνας, επικεντρώνοντας τις δράσεις του τόσο στις περιοχές διαχείμασης του είδους, όσο και κατά μήκος της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής του διαδρομής. Για το σκοπό αυτό ενώνουν τις δυνάμεις τους οκτώ φορείς από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία και τη Φινλανδία που σε συνεργασία με φορείς από τη Νορβηγία παρακολουθούν τις Νανόχηνες και υλοποιούν στοχευμένες δράσεις για την προστασία τους.

Στην Ελλάδα το κυνήγι της Nανόχηνας έχει απαγορευτεί από το 1985, ενώ στους υγρότοπους όπου διαχειμάζει η Νανόχηνα έχουν ιδρυθεί Καταφύγια Άγριας Ζωής. Συνεπώς, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελεί ένα ασφαλές καταφύγιο για τη Νανόχηνα κατά τους χειμερινούς μήνες με την προϋπόθεση της τήρησης της σχετικής προστατευτικής νομοθεσίας.


 

Ακούστε το ραδιοφωνικό σποτ εδώ

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ εδώ

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 345519
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 23 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr