en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Επόμενος σταθμός: Σποράδες
Κείμενο: Τάσος Δημαλέξης

Η απογραφή των πληθυσμών του μαυροπετρίτη στις Σποράδες, έγινε στις αρχές Αυγούστου. Ο καλός καιρός επέτρεψε μέσα σε μία μόλις εβδομάδα τη σάρωση ολόκληρης της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου, όπως και της Σκοπέλου και της Σκιάθου. Τα δύσκολα άρχισαν μετά, όταν ήρθε η ώρα του εντοπισμού φωλιών για το πρόγραμμα παρακολούθησης...

 φωτο: Μ.Καλούλη Η δουλειά στις Σποράδες έγινε σε συνεργασία με τη MOm, το ταχύπλοο σκάφος της οποίας μαζί με τον πολύπειρο καπετάνιο του, τον Σταμάτη Αργυρίου, χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα τόσο για την απογραφή όσο και για την παρακολούθηση του μαυροπετρίτη.

Παρά το μεγάλο αριθμό πουλιών που καταγράφηκαν στην περιοχή, η ύπαρξη πολλών απόκρημνων γκρεμών, στα περισσότερα νησιά και νησίδες, επιτρέπει στα πουλιά να φωλιάζουν με ασφάλεια σε απρόσιτες θέσεις, κάνοντας τη ζωή των ορνιθολόγων, ιδιαίτερα δύσκολη. Ο αρχικός στόχος, να εντοπιστούν τουλάχιστον 30 προσβάσιμες φωλιές, μπορεί στα χαρτιά να φάνταζε κάτι πολύ απλό, στην πράξη όμως αποδείχτηκε σχεδόν εξωπραγματικός για τις συνθήκες της περιοχής. Χρειάστηκαν 6 δύσκολες μέρες στα μέσα Αυγούστου για να εντοπιστούν μόλις 23 τέτοιες φωλιές. Η κατάσταση βελτιώθηκε κατά τις επισκέψεις του Σεπτέμβρη, όταν εντοπίστηκαν 15 ακόμα φωλιές σε δύο βολικές αποικίες, με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί το μαγικό νούμερο των 30.

Το υγρό κλίμα και η πλούσια βλάστηση, σε συνδυασμό με τη μικρότερη έκθεση στο μελτέμι, κάνουν το τοπίο των Σποράδων ιδιαίτερο, συγκριτικά με τις άλλες περιοχές φωλιάσματος του μαυροπετρίτη στη χώρα μας. Φαίνεται ότι οι τοπικές συνθήκες είναι αρκετά ευνοϊκές, αφού εδώ φιλοξενείται ένας από τους καλύτερους πληθυσμούς μαυροπετρίτη στο Αιγαίο.

Αν μάλιστα λειτουργούσε και ο Φορέας Διαχείρισης του Θαλάσσιου Πάρκου, η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη για το είδος - και για τις φώκιες φυσικά. Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά μετά από μια τουλάχιστον δεκαετία που δεν υλοποιήθηκε πρόγραμμα φύλαξης στο χώρο του Πάρκου, αφού το συγκεκριμένο καθήκον πέρασε από τη MOm στο Φορέα Διαχείρισης. Αυτός δυστυχώς ούτε ανθρώπους, ούτε υλικά μέσα, ούτε χρήματα έχει για να υλοποιήσει το πρόγραμμα φύλαξης. Τουλάχιστον ήταν για εμάς μια ικανοποίηση, ότι χρησιμοποιώντας το σκάφος της Mom στο πρόγραμμα του μαυροπετρίτη, συμβάλαμε στο να γίνουν κάποιες περιπολίες στον χώρο του πάρκου, έστω για να μη φαίνονται τα πράγματα εντελώς ανεξέλεγκτα.

Στα επόμενα τρία χρόνια θα συνεχίσουμε τις καταγραφές στην περιοχή των Σποράδων. Αυτή την περίοδο εκπονείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την RSPB, σε συνεργασία με την ΕΟΕ, μια ακόμη σημαντική δράση του προγράμματος, ο πιλοτικός έλεγχος των πληθυσμών αρουραίων σε νησίδες της περιοχής όπου φωλιάζουν μαυροπετρίτες.

Στόχος της ΕΟΕ είναι σε συνεργασία με το ΦΔ του Πάρκου, τη MOm και τους τοπικούς φορείς, να διατηρήσει για τα επόμενα χρόνια την παρουσία της στην τόσο αξιόλογη αυτή περιοχή, διευρύνοντας μάλιστα το αντικείμενο ενασχόλησής της, προς όφελος των ειδών προτεραιότητας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας.
 

Οιωνός: Τεύχος 21

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr