en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ingar Jostein Øien
15 Μαρτίου 2013
Συνεργασία Υ.Π.Ε.Κ.Α. και φορέων για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στην Κερκίνη

Με ευρεία σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κερκίνη, συνεχίστηκε η σημαντικότερη προσπάθεια εθνικής συνεργασίας για την προστασία της Νανόχηνας, ενός παγκοσμίως απειλούμενου είδους, του οποίου λίγες δεκάδες πλέον άτομα, (το σύνολο του φιννοσκανδικού πληθυσμού), ξεχειμωνιάζουν κάθε χρόνο στους ελληνικούς υγροτόπους.

Προηγήθηκε το τρίτο κατά σειρά εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργάνωσε  η Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Y.Π.E.K.A.) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα [1],  με το οποίο ολοκληρώθηκε  η πρώτη φάση της συζήτησης για την οργανωμένη αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και την παρακολούθηση της κυνηγετικής δραστηριότητας στους υγροτόπους της βόρειας Ελλάδας.

Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο Λιθότοπο Σερρών στις 19 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν το Υ.Π.Ε.Κ.Α., η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η ΣΤ’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης, τα Δασαρχεία Σιδηροκάστρου, Θεσσαλονίκης, Νιγρίτας, Σερρών και Ξάνθης, οι Διευθύνσεις Δασών Σερρών και Δράμας, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, οι Φορείς Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης, Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα και Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, καθώς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων διαπιστώθηκε  ότι δεν υπάρχει εκτεταμένη λαθροθηρία στην περιοχή, κάτι που αποτελεί κοινή επιδίωξη  όλων των εμπλεκόμενων φορέων,  αλλά και σημαντική κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας, που τη διακρίνει θετικά από άλλες αντίστοιχες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, που δοκιμάζονται περιβαλλοντικά, λόγω αυτού του φαινομένου. Το περιστατικό λαθροθηρίας Νανόχηνας στη Λίμνη Κερκίνη που είχε  παρατηρηθεί το έτος  2007  καθιστά επιτακτική την ανάγκη να συνεχιστεί η συστηματική  ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, να ενισχυθεί το έμψυχο δυναμικό των τοπικών Υπηρεσιών και να ενισχυθεί το αποτρεπτικό και κατασταλτικό τους έργο. Συμπληρωματικά, προτάθηκε η ενίσχυση της εκπαίδευσης στελεχών των Υπηρεσιών αλλά και κυνηγών σχετικά  με τα θηρεύσιμα και μη είδη.

Σημαντικό στοιχείο της  εκστρατείας για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας που υλοποιεί το Υ.Π.Ε.Κ.Α. στη βάση του προγράμματος LIFE+ αποτελούν τα συμπεράσματα από τη συνάντηση εργασίας στις 20 Φεβρουαρίου, όπου οι εμπλεκόμενες στην εποπτεία και τον έλεγχο της λαθροθηρίας υπηρεσίες και φορείς (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, Δασική Υπηρεσία, Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, Φορείς Διαχείρισης, Ορνιθολογική) συνεργάστηκαν για τη διαμόρφωση ενός Τοπικού Σχεδίου Δράσης με στόχο την οργανωμένη και συστηματική παρουσία τους  στην περιοχή, δεδομένο, που θα συμβάλλει στην πλήρη εξάλειψη της λαθροθηρίας στη Λίμνη Κερκίνη.
 
Το Υ.Π.Ε.Κ.Α. θα συνεχίσει αυτή την προσπάθεια  διοργανώνοντας στο πλαίσιο του προγράμματος, ανοιχτές συναντήσεις για το κοινό,  προχωρώντας στην έκδοση  ενός εντύπου «καλών κυνηγητικών πρακτικών» για το κυνήγι υδροβίων και παρουσιάζοντας  σχετικό ντοκιμαντέρ το 2014 με θέμα τη λαθροθηρία στις περιοχές αυτές, σε συνδυασμό με ανάλογο τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ. Επιπλέον, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια για κυνηγούς και φύλακες θα επαναληφθούν.
 
«Με αφορμή τη συζήτηση για την προστασία ενός σπάνιου είδους όπως είναι η  Νανόχηνα,  διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα θετικό κλίμα στις σχέσεις και τη συνεργασία  όλων των εμπλεκόμενων, με την προστασία των υδροβίων ειδών, φορέων. Στη βάση αυτή αναδεικνύονται οι κοινοί στόχοι, εντοπίζονται πιθανές οργανωτικές αδυναμίες και γίνονται σημαντικά βήματα για τη δημιουργία ενός  περισσότερο  αποτελεσματικού  μηχανισμού για την αντιμετώπιση της  λαθροθηρίας. Η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων σε ζητήματα θήρας και λαθροθηρίας στους υγρότοπους της βόρειας Ελλάδας,  είναι η σημαντικότερη  προϋπόθεση για τη λήψη αποφάσεων που θα συμβάλλουν  σημαντικά  όχι μόνο στην προστασία ενός σπάνιου είδους όπως η Νανόχηνα, αλλά και για τη στήριξη της βιοποικιλότητας των ειδών της άγριας πανίδας και των  μοναδικών υγροτοπικών οικοσυστημάτων», τονίζει ο Ειδικός Γραμματέας δασών κ .Γεώργιος Αμοργιανιώτης.

«Το Πρόγραμμα LIFE+ για την Προστασία της Νανόχηνας είναι το πρώτο στην Ελλάδα στο οποίο συμμετέχει ένας τόσο σημαντικός και καταλυτικός κρατικός φορέας όπως το Υ.Π.Ε.Κ.Α. Η συνεργασία αυτή προσδίδει ένα αναντικατάστατο πλεονέκτημα στη δράση για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας στην Ελλάδα και ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων είναι καθοριστικής σημασίας  στην προστασία των ευαίσθητων αυτών περιοχών για τη Νανόχηνα, οπότε μπορούμε με αισιοδοξία να δηλώσουμε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει», σημειώνει η Μανόλια Βουγιούκαλου, Συντονίστρια του Προγράμματος LIFE+ για τη Νανόχηνα.
 
 
Μπορείτε να διαβάσετε το δελτίου τύπου των προηγούμενων συναντήσεων εδώ.

 
 
 
 
[1] Το Πρόγραμμα LIFE+ Φύση «Διαφύλαξη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής» (LIFE10 NAT/GR/000638) υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περίοδο 2011-2016, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών - ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), τη Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB), τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Hortobágy Ουγγαρίας, τη Γραμματεία της Συμφωνίας για τη διατήρηση των αφρo-ευρασιατικών αποδημητικών υδρόβιων πουλιών (UNEP/ AEWA), το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) Φινλανδίας και το Metsähallitus - Υπηρεσία Φυσικής Κληρονομιάς Φινλανδίας. Η υλοποίηση του Προγράμματος γίνεται με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων της Νορβηγίας.
 
 

Επικοινωνία:
 
Νίκος Μπόκαρης - Δ/νση Αισθ.Δασών  Δρυμών και Θήρας, ΥΠΕΚΑ.
Τηλ.: 210 2124607, 6937883012, nbokaris@yahoo.gr
 
Κατερίνα Γιοσμά - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Τηλ.: 210 8227937 & 210 8228704, kgiosma@ornithologiki.gr
 

 

Πως αναγνωρίζουμε μια νανόχηνα

LIFE Natura 2000

LIFE10 NAT/GR/000638
Διαφύλαξη του φιννοσκανδικού πληθυσμού της Νανόχηνας σε σημαντικές περιοχές διαχείμασης και στάθμευσης κατά μήκος της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής διαδρομής

Εμφανίσεις: 345450
Τελευταία ενημέρωση σελίδας: 23 Ιουλίου 2020
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr