en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Κλιματική Αλλαγή

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών γίνονται ολοένα και πιο έκδηλες παγκοσμίως, καθώς οι υψηλότερες θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εξαφάνισης ορισμένων ειδών αλλά και τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Το λιώσιμο των πάγων επηρεάζει την παροχή των νερών και αυξάνει τον κίνδυνο πλημμυρών παγκοσμίως. Η λειψυδρία επηρεάζει τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες όσο και τα οικοσυστήματα, ενώ η αναγκαστική μετανάστευση ανθρώπων και ειδών από τις πληγείσες περιοχές εντείνει την πιθανότητα συγκρούσεων.

Οι εν λόγω επιπτώσεις θα εμμείνουν για αιώνες, και θα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σοβαρότητα. Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής είναι επιτακτική. Τα υγιή οικοσυστήματα είναι ζωτικής σημασίας για την αυξημένη ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, ενώ μπορούν συγχρόνως να αποτελέσουν λύση καθώς απορροφούν σημαντικό μέρος του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
 
Θέσεις της Ορνιθολογικής
 
Η Ορνιθολογική θεωρεί ότι για αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να δημιουργηθεί μια ανθεκτική στις αλλαγές αυτές κοινωνία, οι προτεραιότητες πρέπει να αποφασιστούν σε εθνικό επίπεδο και με συμμετοχικές διαδικασίες. Η κυβερνήση πρέπει να βασίσει την πολιτική της στην επιστήμη και να αναγνωρίσει την προστασία των οικοσυστημάτων σε εθνικό επίπεδο ως κομβική λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής παγκοσμίως. Η ανάπτυξη των τομέων της γεωργίας, της ενέργειας και των μεταφορών πρέπει να έχουν ως γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος.
 
Θέσεις της Birdlife International
 
Η Birdlife International θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα (συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων, των διεθνών και περιφερειακών ιδρυμάτων και των πολυεθνικών εταιριών) παίξει ρόλο ζωτικής σημασίας: πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, αναγνωρίζοντας κατ’ αρχάς τις άμεσες ανάγκες των ευάλωτων χωρών.
 
Προ πάντων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να εργαστεί ώστε να εξασφαλιστεί μία νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα ελαττώσει τις εκπομπές αερίου, ώστε να περιοριστεί η μέση παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας σε λιγότερο από 2°C. Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας συνεχίζεται.
 
Η πολύχρονη εμπειρία της δείχνει ότι με την γνώση των τοπικών κοινωνιών μπορούν να ενδυναμωθεί τόσο το φυσικό περιβάλλον, όσο και η συνοχή της κοινωνίας. Από τους 100 εταίρους της BirdLife, περισσότεροι από 60 βρίσκονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Συνεπώς, πολλοί από τους εταίρους εργάζονται βρίσκονται σε περιοχές που βιώνουν ήδη τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
 
 
  • η συντήρηση και η αποκατάσταση των δασών ρυθμίζει τη ροή του νερού, αποτρέπει τις πλημμύρες και την καθίζηση του εδάφους, ενώ αυξάνεται τα επίπεδα και την ένταση των βροχοπτώσεων.
  • η θέσπιση διαφορετικών γεωργοδασοκομικών συστημάτων δίνει σταθερότητα στις μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και προλαμβάνει τη λειψυδρία.
  • η ορθή διαχείριση των υγρότοπων και των πλημμυρικών περιοχών είναι σημαντική καθώς λειτουργούν ως ταμιευτήρες νερού και άρα ως σημαντικό απόθεμα σε περιόδους της ξηρασίας.
  • η προστασία των ακτών οι οποίες ενεργούν ως φυσική παράκτια ανάσχεση, συμβάλλει στη μείωση των πλημμυρών και της διάβρωσης.

 

Ορόσημο στην κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή όχι μόνο για την ορνιθοπανίδα, αλλά και για το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης, αποτελεί η έκδοση «Άτλας για τα Αναπαραγόμενα Πουλιά της Ευρώπης και Κλιματική Αλλαγή» (Royal Society for the Protection of Birds, 15.01.08), η οποία παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.. Η επιστημονική αυτή έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα πουλιά είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς περιβαλλοντικούς δείκτες και μπορούν να μας δείξουν το μέγεθος της επικείμενης κλιματικής αλλαγής.

Καταγγέλουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι

Newsletter: Δράσεις Πολιτικής

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr