en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Πολιτική για τα πουλιά και τη φύση

Γίνεται κάνοντας πολιτική να σωθούν τα άγρια πουλιά και η φύση?

 
Η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας εξαρτάται από τις πολιτικές αποφάσεις και την πολιτική βούληση. Για αυτό η Ορνιθολογική παρεμβαίνει, πιέζει και προτείνει, έτσι ώστε τα άγρια πουλιά και η φύση να έχουν φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και όλες τις βαθμίδες της Πολιτείας.
 
Με συνεχή διάλογο και διεκδίκηση πιστεύουμε ότι μπορούμε να βάλουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα και να συμβάλλουμε στην ανεύρεση λύσεων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα.
 
Η Ορνιθολογική είναι εταίρος της BirdLife International. Έτσι για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια θέματα που έχουν αντίκτυπο στην Ελληνική πολιτική σκηνή συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες ορνιθολογικές οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Από το 1982, η Ορνιθολογική εργάζεται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να προλάβει και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πουλιά και οι βιότοποί τους.
 
Τι πολιτική ακολουθεί η Ορνιθολογική?
 
Πιέζουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο τους υπευθύνους λήψης αποφάσεων για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής προστασίας σε όλους τους τομείς της πολιτικής ζωής. Αυτό περιλαμβάνει από lobbying και παρεμβάσεις σε διεθνείς συναντήσεις, μέχρι καταγγελίες στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
 
Παρεμβαίνουμε για την ελλιπή εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την έλλειψη περιβαλλοντικών πολιτικών για το φυσικό περιβάλλον. Η Ορνιθολογική λαμβάνει κατά μέσο όρο 150 καταγγελίες το χρόνο.
 
Κινούμε νομικές διαδικασίες σε περιπτώσεις περιβαλλοντικής παρανομίας και αυθαιρεσιών.
 
Προτείνουμε πραγματικές λύσεις για τα κομβικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άγρια πουλιά και η φύση. Από το 1982 η Ορνιθολογική έχει προτείνει σχέδια νόμων, γνωμοδοτεί σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και εκπονεί μελέτες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
 
Κάνουμε πολιτική «από τα κάτω»: αναπτύσσουμε δίκτυα παρακολούθησης, στηρίζουμε τοπικές κινητοποιήσεις και πρωτοβουλίες κατοίκων, συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες που στόχο τους έχουν να διασώσουν την φύση.
 
… Διεκδικούμε το δικαίωμα της άγριας φύσης για ζωή!
 
Μπορείς να κάνεις πολλά μόνος σου αλλά και με τους γύρω σου για βοηθήσεις τα άγρια πουλιά και τη φύση. Εδώ θα βρεις τον τρόπο για να καταγγείλεις περιστατικά υποβάθμισης και καταστροφής της φύσης...
Από το 1982, η Ορνιθολογική κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και διεξαγάγει εκστρατείες τόσο σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα επικαιρότητας που πρόκειται να βλάψουν τα πουλιά και τη φύση...
Διαφυλάσουμε τις σημαντικότερες περιοχές για τα άγρια πουλιά, τη φύση και τον άνθρωπο. Τα πουλιά και η φύση ολοένα και περισσότερο "στριμώχνονται" σε ολοένα και μικρότερες περιοχές του πλανήτη μας. Οι βιότοποι...
Το νομοθετείν είναι ένας από τους τρόπους να προστατευτεί το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τους. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που διανύουμε όπου η λύση που παρουσιάζεται ως μονόδρομος είναι αυτός της ραγδαίας και καταστροφικής ανάπτυξης, η διεθνής και εθνική νομοθεσία κάνει σημαντικά βήματα βελτίωσης...
Η Διεύθυνση του Σωματείου ορίζεται υπεύθυνη για την ορθή εφαρμογή της αειφορικής πολιτικής του Σωματείου και τη συνεχή αναθεώρηση και επικαιροποίηση των στόχων του. Παράλληλα όλοι οι εργαζόμενοι, τα μέλη και οι εθελοντές οφείλουν να φροντίζουν, καθείς στον τομέα εργασίας του, για την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη εφαρμογή της πολιτικής.
Μπορώ να αγοράσω/πουλήσω άγρια πουλιά; Οι αγοραπωλησίες άγριων πουλιών είναι νόμιμες μόνο όταν πρόκειται για πουλιά που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία. Η άγρια ορνιθοπανίδα προστατεύεται πλήρως από την...
Νέα
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018
Με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ Α.Ε. & ΕΥΑΘ Α.Ε
Στην πρόσφατη ψήφιση του πολυνομοσχέδιου για τη Γ’ αξιολόγηση περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μεταφορά μετοχών της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε. απευθείας στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (Υπερταμείο). Το νομοσχέδιο για τη μεταφορά στο Υπερταμείο στοχεύει: «στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, στη μείωση λειτουργικών εξόδων μέσω λύσεων που στηρίζονται στην αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας που βασίζεται στην καινοτομία, στην αύξηση των εσόδων μέσω της επέκτασης της πελατειακής βάσης, στη διαφοροποίηση προϊόντων και υπηρεσιών και μέσω επενδύσεων σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και με άλλους τρόπους», προσέγγιση η οποία αντίκειται στις βασικές αρχές της δημόσιας, βιώσιμης και ορθολογικής διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017
Τις προτάσεις τους για το καθεστώς παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για τη θερινή περίοδο 2017 απέστειλαν 14 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, με κοινή επιστολή τους στον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Χουλιαράκη και τον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο.
Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η νομοθεσία για τη φύση θα διασωθεί και δεσμεύτηκε σε ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη εφαρμογή της. Μετά από μια εκστρατεία που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε συμμετοχή Ευρωπαίων πολιτών, με περισσότερους από 500.000 να υψώνουν τη φωνή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα επιμείνουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε τελικός νικητής να είναι η ίδια η φύση.
Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016
Κοινό μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού, συγκροτούν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το νερό ως δημόσιο αγαθό και περιβαλλοντικό - φυσικό πόρο.
Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015
Το Σαββατοκύριακο 7-8 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία πραγματοποίησε εκδρομή στο σύμπλεγμα υγροτόπων διεθνούς σημασίας του Μεσολογγίου. Πάνω από 50 μέλη και φίλοι της Ορνιθολογικής είχαν τη χαρά να επισκεφθούν περιοχές υψηλής ορνιθολογικής αξίας και σπάνιας ομορφιάς όπως οι λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Αιτωλικού και της Θολής, το δάσος Φράξου στο Λεσίνι και τον αρχαιολογικό χώρο Οινιάδων στην Κατοχή.

Newsletter: Δράσεις Πολιτικής

Συναγερμός για τη φύση

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr