Πουλιά
Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, Πύλου αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων αφού είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη μετανάστευση.
Σε σχέση με τις άλλες εποχές, τα είδη και οι αριθμοί πουλιών που φωλιάζουν είναι περιορισμένοι. Αυτό οφείλεται βασικά στην μικρή έκταση της περιοχής, στη συρρίκνωση κάποιων βασικών ενδιαιτημάτων (π.χ. έλη γλυκού νερού), όπως και στην ανθρώπινη ενόχληση που περιορίζει τα αδιατάρακτα σημεία που είναι σημαντικά ώστε τα πουλιά να φωλιάσουν. Παλαιότερα, όταν το έλος γλυκού νερού ήταν πιο εκτεταμένο, φαίνεται πως φώλιαζαν αξιόλογοι αριθμοί από υδρόβια είδη.
Οι αριθμοί όσο και η ποικιλία ειδών που διαχειμάζουν είναι σημαντικοί. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία συνεχώς αυξανόμενη ποικιλία ειδών που διαχειμάζουν στον υγρότοπο και που φαίνεται, τουλάχιστον κατά μέρος, να οφείλεται στην ελάττωση της κυνηγετικής όχλησης.
Η περιοχή βρίσκεται σε μία σημαντική θέση για τα μεταναστευτικά πουλιά, στο νοτιότερο σχεδόν σημείο της ακτής της Δυτικής Ελλάδας, η οποία αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο. Κατά την περίοδο της μετανάστευσης, η αξία του υγρότοπου πολλαπλασιάζεται αφού αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας και αναντικατάστατο σταθμό για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.
Η σημασία ενός υγροβιότοπου για τα πουλιά μπορεί να καθοριστεί μέσω της χρήσης διεθνών κριτηρίων. Προκειμένου να περιγραφεί η διεθνής σημασία της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας, Πύλου, εφαρμόζεται το κριτήριο του 1% ( δηλαδή η συχνότητα με την οποία το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ενός είδους εμφανίζεται στο συγκεκριμένο υγροβιότοπο, Grimmet & Jones 1989) και τα κριτήρια των Συνθηκών της Βέρνης και της Ευρωπαικής Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.
Παρουσιάζονται διαγραμματικά οι διακυμάνσεις σημαντικών οικογενειών πουλιών κατά το διάστημα 1988 - 2000
Κατάλογος των ειδών πουλιών που μπορεί να συναντήσει ο παρατηρητής στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβας με πληροφορίες για την εποχή εμφάνισης κάθε είδους.
|