en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Ορνιθολογική σημασία της λιμνοθάλασσας Γιάλοβα

Η λιμνοθάλασσα Γιάλοβα, Πύλου αποτελεί το νοτιότερο υγρότοπο διεθνούς σημασίας των Βαλκανίων (Grimmet, R.& Jones T. 1989) αφού είναι ένας πολύ σημαντικός σταθμός για χιλιάδες πουλιά που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Δυτικής Ελλάδας κατά τη μετανάστευση.

Το Φθινόπωρο, τα μεταναστεύοντα πουλιά προς τις Αφρικανικές χώρες κάτω από τη Σαχάρα βρίσκουν εδώ τον τελευταίο Ευρωπαϊκό υγρότοπο πριν από τη μεγάλη τους πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και την έρημο της Σαχάρας, ένα ασταμάτητο ταξίδι 3000km.

Φωτογραφία: A.Bonetti
 

Κατά την Ανοιξιάτικη μετανάστευση γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυτή τη μεγάλη οικολογική σημασία με 271 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στον υγρότοπο έως σήμερα (Bonetti A., αδημοσίευτο) από τα οποία τα 81 έχουν αναγνωρισθεί ως απειλούμενα στην Ευρώπη ενώ 4 από αυτά απειλούνται παγκοσμίως.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας είναι ο πρώτος υγρότοπος διεθνούς σημασίας που συναντούν στα Βαλκάνια τα εκατομύρια πουλιά που την άνοιξη εγκαταλείπουν τις περιοχές διαχείμανσης στην Κεντρική Αφρική και μεταναστεύουν προς βορράν για να αναπαραχθούν.

Το κάλεσμα για την αναπαραγωγή είναι εξαιρετικά έντονο και τα πουλιά ταξιδεύουν σε τεράστιες πυκνότητες και σταθμεύουν στους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης μόνο για μερικές ημέρες ή ακόμη και ώρες προσπαθώντας να φτάσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα στους χώρους αναπαραγωγής με σκοπό να προλάβουν τις πλέον πλεονεκτικές θέσεις φωλεοποίησης.

Μεγάλα πουλιά όπως ερωδιοί, κίρκοι και τουρλίδες φθάνουν στη λιμνοθάλασσα κατά κύματα, κατά τη διάρκεια της ημέρας και παραμένουν μόνο για λίγες ώρες για να ξεκουραστούν. Πριν το σούρουπο φεύγουν ξανά όλα μαζί. Μικρότερα πουλιά όπως τα χαραδριόμορφα συνήθως φθάνουν νύχτα και παραμένουν περισσότερο στον υγρότοπο για να τραφούν. Αποχωρούν συνήθως τις πρώτες βραδυνές ώρες.

Η λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα είναι επομένως ένας πολύ σημαντικός σταθμός κατά την εαρινή μετανάστευση, για όλα αυτά τα είδη που έχοντας διασχίσει τη Σαχάρα και την Μεσόγειο βρίσκουν εκεί τόπο για ανάπαυση και τροφή.

Η φθινοπωρινή μετανάστευση είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο σημαντική και περιλαμβάνει λιγότερα είδη. Εξαίρεση αποτελούν οι Ερωδιοί και τα αρπακτικά ειδικά οι Κίρκοι και οι Ψαραετοί.

Σαν τόπος διαχείμανσης η λιμνοθάλασσα είναι εξαιρετικά σημαντική για είδη όπως ο Αργυροτσικνιάς, ο Λευκοτσικνιάς και ο Ψαραετός.

Εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης οι χειμώνες είναι γενικά ήπιοι, με αποτέλεσμα είδη που κανονικά ξεχειμωνιάζουν στην Αφρική (T. stagnatilis, P. pugnax, T. glareola, P. haliaetus, H. pennatus, etc.).να συναντώνται συχνά και να παραμένουν ολόκληρο τον χειμώνα.

 

Μονοπάτι της φύσης

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr