en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Η σημασία της περιοχής για τη μετανάστευση των πουλιών

Η περιοχή βρίσκεται σε μία σημαντική θέση για τα μεταναστευτικά πουλιά, στο νοτιότερο σχεδόν σημείο της ακτής της Δυτικής Ελλάδας, η οποία αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο.

Φωτογραφία: A.Bonetti
 

Κατά την περίοδο της μετανάστευσης, η αξία του υγρότοπου πολλαπλασιάζεται αφού αποτελεί έναν στρατηγικής σημασίας και αναντικατάστατο σταθμό για τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά.

  • Ανοιξιάτικη μετανάστευση
    Η ανοιξιάτικη μετανάστευση αρχίζει από το Φεβρουάριο. Ήδη μετά την πρώτη εβδομάδα του μήνα έχουν αρχίσει να φεύγουν πουλιά που είχαν διαχειμάσει, όπως οι πάπιες και Κορμοράνοι. Γύρω στις 20 του μήνα αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι μετανάστες που έρχονται από την Αφρική (κυρίως παρυδάτια). Από τις αρχές Μαρτίου έχουν καταφθάσει αρκετά είδη πουλιών, ενώ για κάποια άλλα η μετανάστευση μπορεί να συνεχίζεται μέχρι αρχές Ιουνίου.

    Σε γενικές γραμμές πάντως, τα περισσότερα πουλιά και οι εντυπωσιακότερες εικόνες για τον επισκέπτη είναι από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαϊου. Σε πολλές περιπτώσεις, ορισμένα περαστικά πουλιά (συνήθως ανώριμα), δεν συνεχίζουν βόρεια αλλά παραμένουν στο Διβάρι και το καλοκαίρι.

    Το Διβάρι είναι ο πρώτος υγρότοπος που τα μεταναστευτικά πουλιά συναντούν μετά από χιλιάδες χιλιόμετρα πτήσης πάνω από την έρημο της Σαχάρας και τη Μεσόγειο. Έτσι ο υγρότοπος έχει πολύ μεγάλη σημασία σαν ο πρώτος σταθμός στην Ευρώπη για δεκάδες χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που εδώ ξεκουράζονται και βρίσκουν τροφή.

    Οι συγκεντρώσεις αυτών των πουλιών είναι εντυπωσιακές και παρατηρούνται διεθνώς σημαντικοί αριθμοί αρκετών ειδών. Η αξία της περιοχής για την ανοιξιάτικη μετανάστευση είναι ίσως το σημκαντικότερο ορνιθολογικό της χαρακτηριστικό.

  • Φθινοπωρινή μετανάστευση
    Λέγοντας φθινοπωρινή μετανάστευση εννοούμε μία πολύ μακρά χρονική περίοδο. Έτσι, ενώ το ανοιξιάτικο πέρασμα μπορεί να κρατήσει μέχρι το πολύ τέσσερεις μήνες (μέσα Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Ιουνίου), το φθινοπωρινό πέρασμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι έξι μήνες, καθώς τα πρώτα παρυδάτια που επιστρέφουν μπορεί να παρατηρηθούν ήδη από τα τέλη Ιουνίου, ενώ ορισμένα υδρόβια ή αρπακτικά μπορεί να παραμείνουν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

    Μέσα σε αυτό το διάστημα οι αριθμοί των περισσότερων ειδών στον υγρότοπο είναι μικρότεροι από ότι την άνοιξη. Αυτό συμβαίνει επειδή αρκετά είδη επιλέγουν διαφορετικές διαδρομές στο ταξίδι της επιστροφής, ενώ πολλών το πέρασμα είναι λιγότερο "συμπαγές" από ότι την άνοιξη.

    Όσον αφορά τα υδρόβια και παρυδάτια, σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ορισμένα σημαντικά ενδιαιτήματα που είναι διαθέσιμα την άνοιξη, όπως πλημμυρισμένα χωράφια και εκτάσεις με γλυκό νερό, έχουν ή αποξηρανθεί ή είναι πλέον υπέραλα και επομένως ακατάλληλα σαν χώρος διατροφής.

    Πάντως υπάρχουν ορισμένα είδη, όπως κάποια στρουθιόμορφα, αρπακτικά και ερωδιοί, που είναι πιό πολυάριθμα αυτήν την εποχή, με τον Ψαραετό να είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα πουλιά αυτής της περιόδου.

Μονοπάτι της φύσης

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr