en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: E.Eissing
Δορυφορική Παρακολούθηση Μετανάστευσης Μαυροπετριτών

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης των Μαυροπετριτών από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής τους, στη ΝΑ Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, με στόχο τη διερεύνηση των μεταναστευτικών διαδρομών που ακολουθούν τα πουλιά.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ελαφροί, ηλιακοί πομποί δορυφορικής κάλυψης μέσω του συστήματος ΑRGOS, το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες για την παρακολούθηση των μετακινήσεων διάφορων ζωικών ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία ελαφρύτερων πομπών έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης και μικρότερων ειδών πουλιών, όπως ο Μαυροπετρίτης.

Σε συνέχεια του Προγράμματος LIFE «Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην Ελλάδα» (LIFE03NAT/GR/000091), δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε 4 Μαυροπετρίτες (2 ενήλικα και 2 νεαρά άτομα) στην περιοχή της Ανδρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μελέτη και διατήρηση των θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα» με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.


Η μελέτη αυτή διενεργείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με επιστήμονες ειδικούς σε θέματα δορυφορικής παρακολούθησης Μαυροπετριτών, καθώς και με την υποστήριξη τοπικών εθελοντών και του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ανδρου.

Ανάλογες δράσεις έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία (Βαλεαρίδες νήσοι) και στη Σαρδηνία και έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με την παλαιότερη αντίληψη ότι οι Μαυροπετρίτες μεταναστεύουν κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, αυτοί διασχίζουν την έρημο Σαχάρα, προκειμένου να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους.

Σχετικές ιστοσελίδες:
https://www.seaturtle.org/tracking/?project_id=251&dyn=1256812237
All across Africa: highly individual migration routes of Eleonora’s falcon


Οι τέσσερις Μαυροπετρίτες ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι προς την Αφρική τον Οκτώβριο. Η παρακολούθησή τους θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, ώστε να καταγραφούν οι διαδρομές των πουλιών και κατά την επιστροφή τους στους τόπους αναπαραγωγής τους, τις ελληνικές νησίδες.

Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού Μαυροπετρίτη, δηλαδή στη χώρα μας φωλιάζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 12.000 ζευγάρια. Όπως φαίνεται και από το χάρτη, όπου απεικονίζεται η μεταναστευτική διαδρομή των τεσσάρων Μαυροπετριτών στους οποίους τοποθετήθηκαν πομποί, οι Μαυροπετρίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ακολουθούν τη διαδρομή του Νείλου, δηλαδή κινούνται ανατολικότερα της Σαχάρας, γεγονός που τους προφυλάσσει από τις αντίξοες συνθήκες διάσχισης της ερήμου.

Επικοινωνία:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ρούλα Τρίγκου
Συντονίστρια Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης Δράσεων Διατήρησης
210 8227937, 210 8228704,
e-mail: rtrigou@ornithologiki.gr

Παρακολούθηση Μαυροπετριτών στην περιοχή της Ανδρου
Παρακολούθηση Μαυροπετριτών στην περιοχή της Ανδρου
Τοποθέτηση πομπού σε Μαυροπετρίτη από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας (Δρ. Marion Gschweng, Jakob Fric - Ορνιθολογική, Χριστίνα Κασσάρα-Πανεπιστήμιο Πατρών)
Τοποθέτηση πομπού σε Μαυροπετρίτη από τα μέλη της ερευνητικής ομάδας (Δρ. Marion Gschweng, Jakob Fric - Ορνιθολογική, Χριστίνα Κασσάρα-Πανεπιστήμιο Πατρών)
Τοποθέτηση πομπού σε Μαυροπετρίτη
Τοποθέτηση πομπού σε Μαυροπετρίτη
Ένας από τους Μαυροπετρίτες, λίγο πριν αφεθεί και πάλι ελεύθερος, αφού τοποθετήθηκε σε αυτόν πομπός
Ένας από τους Μαυροπετρίτες, λίγο πριν αφεθεί και πάλι ελεύθερος, αφού τοποθετήθηκε σε αυτόν πομπός
Η Ίρις λίγο πριν απελευθερωθεί
Η Ίρις λίγο πριν απελευθερωθεί
Παρακολούθηση των Μαυροπετριτών μετά την απελευθέρωσή τους
Παρακολούθηση των Μαυροπετριτών μετά την απελευθέρωσή τους
Μαυροπετρίτης Falco eleonorae
Μαυροπετρίτης Falco eleonorae
   

 

Το μεταναστευτικό ταξίδι των Μαυροπετριτών

Πρόγραμμα Life - Φύση 2003
Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae ) στην Ελλάδα (LIFE 03NAT/GR/000091)
Πρόγραμμα Life Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης RSPB Υπουργείο Γεωργίας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος

 
Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Royal Society for the Protection of Birds
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Δίκτυο Natura 2000
Δίκτυο Natura 2000
Οι σημαντικότερες από τις νησίδες όπου αναπαράγεται ο μαυροπετρίτης έχουν ενταχθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διατήρηση των πουλιών και των οικοτόπων.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr