en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: E.Eissing
Πρωτόκολλο Καταγραφής Μαυροπετρίτη

Με την χρήση του Πρωτοκόλλου Καταγραφής Μαυροπετρίτη μπορεί πλέον ο καθένας να συμμετάσχει στην συλλογή δεδομένων για αυτό το σημαντικό είδος. Ο κάθε ενδιαφερόμενος που καταγράφει Μαυροπετρίτες κατά την διάρκεια παρατήρησης πουλιών αλλά και τυχαία, μπορεί να στείλει τις πληροφορίες αυτές στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία χρησιμοποιώντας το Πρωτόκολλο Καταγραφής Μαυροπετριτών. Τα στοιχεία εισάγονται στην Βάση Δεδομένων του Μαυροπετρίτη και μας βοηθούν να έχουμε πληρέστερα δεδομένα για το είδος, όπως την κατανομή του, την διάρκεια παραμονής του στην χώρα μας, κλπ.

Αφού κατεβάσετε την φόρμα σε Excel, μπορείτε να συμπληρώσετε τα δεδομένα ηλεκτρονικά (προτιμάται) και να την αποστείλετε στην διεύθυνση dportolou@ornithologiki.gr. Εναλλακτικά μπορείτε να την συμπληρώσετε 'στο χέρι' και να την στείλετε ταχυδρομικά στην Ορνιθολογική, υπόψη Δανάης Πορτόλου.

Οδηγίες συμπλήρωσης Πρωτοκόλλου

Για την παροχή γεωγραφικών συντεταγμένων (στίγμα) της περιοχής, μπορεί να γίνει χρήση GPS και να αναφέρεται το σύστημα συντεταγμένων και η μορφή των δεδομένων στα σχόλια (π.χ. ΕΓΣΑ, WGS84 σε Decimal Degrees, κλπ). Το στίγμα μπορεί να δοθεί και από χάρτη ΓΥΣ ή άλλη πηγή.

Από τα πεδία του Πρωτοκόλλου:

  • Στα γενικά πεδία συμπληρώνεται η ημερομηνία, τα ονόματα των παρατηρητών που συμμετέχουν, το όνομα της περιοχής και η διαδρομή που ακολουθήθηκε, η τοποθεσία εφόσον υπάρχει τοπωνύμιο , την ώρα που ξεκίνησε και τελείωσε η καταγραφή συνολικά και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν γενικά επιλέγοντας τον καταλληλότερο κωδικό από το 'Υπόμνημα' και την μέθοδο παρατήρησης συμπληρώνοντας με Χ την επιλογή σας.

Στα πεδία παρακάτω συμπληρώνουμε ως εξής:

  • στο πεδίο Ώρα βάζουμε την ώρα που πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση κάθε φορά χωριστά
  • στο πεδίο Συμπεριφορά πουλιών, μπαίνει η επιλογή από το 'Υπόμνημα' που καλύτερα κατά την γνώμη σας περιγράφει την συμπεριφορά των πουλιών κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Μπορείτε να συμπληρώσετε πάνω από μία κατηγορίες.
  • στο πεδίο Βιότοπος, μπαίνει η επιλογή από το 'Υπόμνημα' που καλύτερα κατά την γνώμη σας περιγράφει τον βιότοπο γύρω σας κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Μπορείτε να συμπληρώσετε πάνω από μία κατηγορίες.
  • στο πεδίο Ανθρώπινες Δραστηριότητες, μπαίνει η επιλογή από το 'Υπόμνημα' που καλύτερα κατά την γνώμη σας περιγράφει τις ανθρώπινες δραστηριότητες που υπάρχουν γύρω σας κατά την διάρκεια της παρατήρησης. Δεν είναι ανάγκη να είναι παρόντες άνθρωποι, αλλά οι δραστηριότητές τους μπορεί να συμπεραίνονται από το τοπίο (π.χ. παρουσία στάνης, καλλιέργειες, κλπ.) Μπορείτε να συμπληρώσετε πάνω από μία κατηγορίες.
  • Στο πεδίο Σχόλια θα μπορεί να σημειώνονται σχόλια για την συγκεκριμένη παρατήρηση, όπως η διάρκειά της, κάποιο σημαντικό γεγονός, τοποθεσία πιθανού φωλιάσματος, όχληση, απειλές, κπ.
  • Στο πίσω μέρος του φύλλου ή σε ξεχωριστή σελίδα του excel μπορείτε να συμπληρώσετε πληροφορίες που πιστεύετε ότι πρέπει να μπουν και δεν χωρούν στο κυρίως Πρωτόκολλο.

Για οποιεσδήποτε απορίες ή σχόλια σχετικά με την συμπλήρωση του Πρωτοκόλλου, παρακαλώ επικοινωνήστε με την Δανάη Πορτόλου στα τηλέφωνα της Ορνιθολογικής ή στο dportolou@ornithologiki.gr. Μην ξεχνάτε να μας στείλετε την διεύθυνσή σας και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας μαζί με το συμπληρωμένο Πρωτόκολλό σας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας!

Δορυφορική Παρακολούθηση Μετανάστευσης Μαυροπετριτών

Πρόγραμμα Life - Φύση 2003
Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη ( Falco eleonorae ) στην Ελλάδα (LIFE 03NAT/GR/000091)
Πρόγραμμα Life Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης RSPB Υπουργείο Γεωργίας
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος

 
Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Royal Society for the Protection of Birds
 
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 
Δίκτυο Natura 2000
Δίκτυο Natura 2000
Οι σημαντικότερες από τις νησίδες όπου αναπαράγεται ο μαυροπετρίτης έχουν ενταχθεί ως Ζώνες Ειδικής Προστασίας στο δίκτυο Natura 2000 με βάση τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες για τη διατήρηση των πουλιών και των οικοτόπων.

Το δίκτυο αυτό περιλαμβάνει τους σημαντικότερους φυσικούς βιοτόπους της Ευρώπης και έχει ως σκοπό τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης επιβίωσης των πιο σπάνιων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, μέσα από μέτρα και πολιτικές που προωθούν εναλλακτικές μορφές τοπικής ανάπτυξης, όπως ο οικοτουρισμός, ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr