en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Φορείς διαχείρισης: Ο νέος θεσμός για τις προστατευόμενες περιοχές
Μεγάλη ευκαιρία για καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών αποτελεί από τον Ιούνιο η σύσταση των Διοικητικών Συμβουλίων 25 φορέων διαχείρισης (ΦΔ). Οι φορείς αυτοί λειτουργούν σε τοπική κλίμακα κι ενώνουν τοπικούς φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), πολίτες κι εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ και συναρμόδιων υπουργείων για αποτελεσματικότερη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών.

Ο στόχος των ΦΔ είναι η διατήρηση, βιώσιμη διαχείριση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας.

Το έργο των ΦΔ είναι δύσκολο και αναγκαίο. Αν και στη χώρα μας υπάρχει συχνά νομικό πλαίσιο για την καλή διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών, στην πράξη υπάρχει σημαντικό έλλειμα εφαρμογής της νομοθεσίας. Η σωστή λειτουργία των φορέων διαχείρισης είναι επομένως για τις ΜΚΟ ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της περιβαλλοντικής πολιτικής στη χώρα μας.

Ανταποκρινόμενες στη θετική εξέλιξη της σύστασης των ΦΔ, εννέα μεγάλες ΜΚΟ του χώρου της προστασίας της φύσης, πρότειναν από κοινού εκπροσώπους τους στα Διοικητικά Συμβούλια των 25 φορέων διαχείρισης. Με βάση την πρόταση αυτή, η οποία και υιοθετήθηκε σε μεγάλο ποσοστό από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η ΕΟΕ εκπροσωπεί τις ΜΚΟ (είτε με δικό της είτε με κοινό εκπρόσωπο με άλλες ΜΚΟ) σε 11 φορείς διαχείρισης.

Όπως αποδεικνύεται, οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ στα Διοικητικά Συμβούλια των φορέων διαχείρισης, οπλισμένοι με καλή διάθεση, όρεξη αλλά και ατσάλινα νεύρα, είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν όσο γίνεται περισσότερο στην υλοποίηση των σκοπών και στόχων της προστασίας.

Καθώς ο νέος θεσμός κάνει τα πρώτα του βήματα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει είναι αρκετές. Έτσι επικρατεί σύγχυση ακόμη και σε βασικά θέματα του ρόλου και της λειτουργίας των ΦΔ. Τοπικά αν και ο ρόλος των ΦΔ θα εξελιχθεί αποφασιστικός για κάθε περιοχή δεν έχει γίνει ακόμη ευρέως αντιληπτός.

Κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία των φορέων διαχείρισης θα παίξει ο αποτελεσματικός συντονισμός τους από την Επιτροπή Φύση 2000. Η Επιτροπή που περιμένουμε σύντομα να αρχίσει να υλοποιείται με πρακτικά βήματα θα συμβάλει στη διαμόρφωση γενικών κατευθύνσεων, πολιτικών διαχείρισης αλλά και ειδικών μέτρων προστασίας .

Έτσι, τα μέλη της Επιτροπής που είναι εκπρόσωποι Υπουργείων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι ΜΚΟ θα έχουν σημαντική ευθύνη για την επιτυχή λειτουργία του νέου θεσμού των ΦΔ.

Ύστερα από κοινή πρόταση μεγάλων ελληνικών ΜΚΟ που δρουν στο χώρο της προστασίας της φύσης, η ΕΟΕ συμμετέχει στην Επιτροπή. Η ΕΟΕ έχει αναλάβει μία από τις δύο τακτικές θέσεις εκπροσώπων ΜΚΟ στην επιτροπή Φύση.

Στόχος της ΕΟΕ καθώς αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του έργου των φορέων διαχείρισης είναι να σταθεί δίπλα σε αυτό το νέο θεσμό παρέχοντας βοήθεια και συμβουλή όποτε αυτό ζητηθεί.

Η ΕΟΕ, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες ΜΚΟ, στοχεύει να αξιοποιήσει κατά το μέγιστο τις συμμετοχικές διαδικασίες για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών που εγκαινιάζονται στη χώρα μας για να διασφαλίσει το μέλλον της άγριας ζωής.


Οιωνός: Τεύχος 19

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr