en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Λάμπρος Λογοθέτης
Κατάλογος των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας

Ποιές παρατηρήσεις στέλνουμε στην Επιτροπή

Α. Παρατηρήσεις ειδών που δεν έχουν αναφερθεί ποτέ πριν, δηλαδή όσων δεν περιλαμβάνονται στον πλήρη Κατάλογο των Πουλιών της Ελλάδας, τον οποίο μπορείτε να βρείτε σε αυτήν την ιστοσελιδα.

Β. Παρατηρήσεις ειδών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο και τα οποία:

  • Έχουν λιγότερες από 50 καταγραφές στη χώρα μας. Τα είδη αυτά αριθμούνται παρακάτω στον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας. [Σημειώστε ότι σε αυτόν τον κατάλογο περιλαμβάνονται και μερικά είδη τα οποία, με την αύξηση του αριθμού των παρατηρητών τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι εμφανίζονται μάλλον τακτικά στην Ελλάδα (π.χ. Στεπογέρακο). Ωστόσο οι δημοσιευμένες ή γενικότερα οι ευρύτερα γνωστές παρατηρήσεις για αυτά τα είδη παραμένουν λιγότερες από 50. Συνεπώς η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν παρατηρήσεις από όλα τα είδη του καταλόγου, ασχέτως αν μερικά φαίνονται πολύ λιγότερο «σημαντικά» από τα υπόλοιπα].
  • Έχουν καταγραφεί περισσότερες από 50 φορές, ωστόσο οι παρατηρήσεις αυτών εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα σημαντικές είτε επειδή τα είδη αυτά έχουν γίνει πλέον πολύ σπάνια και οι σύγχρονες αναφορές είναι πολύ λίγες (π.χ. Λεπτομύτα), είτε επειδή παραμένουν ιδιαίτερα άγνωστα στη χώρα μας και οι καλά τεκμηριωμένες αναφορές είναι απαραίτητες για να γνωρίσουμε περισσότερα γι αυτά (π.χ. Υδροβάτης). Τα είδη αυτά περιλαμβάνονται επίσης στον σχετικό κατάλογο.

  • Απαντούν σε περιοχές μακριά από την κανονική κατανομή τους (π.χ. σε νησιά όπου δεν έχουν ξανά παρατηρηθεί). Ως «κανονική κατανομή» θεωρούμε αυτή που αποτυπώνεται στους χάρτες του βιβλίου των Γ.Χανδρινού - Τ.Ακριώτη «The Birds of Greece», 1997.

  • Είναι μεταναστευτικά είδη και απαντούν σε χρονική στιγμή κατά την οποία δεν αναμένεται να βρίσκονται στην Ελλάδα. Αυτές είναι αναφορές για πρώιμες ή πολύ καθυστερημένες εμφανίσεις κατά τη μετανάστευση, διαχείμαση ειδών που είναι μόνο καλοκαιρινοί επισκέπτες ή καλοκαιρινή παρουσία ειδών που θεωρούνται αποκλειστικά χειμερινοί επισκέπτες. Και σε αυτή την περίπτωση, ως βασική γνώση για τη φαινολογία της εποχιακής παρουσίας των ειδών, θεωρείται η παραπάνω έκδοση.

  • Εμφανίζονται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις, σε πολύ διαφορετικό από το συνηθισμένο βιότοπο και, γενικά, παρατηρήσεις που για κάποιο λόγο μπορεί να θεωρηθούν ασυνήθιστες ή δημιουργούν σημαντικά δεδομένα που άπτονται ζητημάτων προστασίας της φύσης (π.χ. εμφανίσεις ή μεγάλες συγκεντρώσεις ειδών σε νέες περιοχές, αλλαγή θέσεων φωλιάσματος κλπ).

Διευκρίνιση: επειδή για τις Περιπτώσεις Β3, Β4 και Β5 δεν μπορεί πάντα κάποιος να είναι βέβαιος για το τι είναι «σημαντικό», η Επιτροπή ενθαρρύνει τους παρατηρητές να στείλουν όλες τις παρατηρήσεις που πιστεύουν ότι είναι σημαντικές, εξηγώντας και το λόγο. Το ενδεχόμενο συσσώρευσης πλειάδας «μη σημαντικών» αναφορών υπάρχει. Ωστόσο η Επιτροπή κρίνει ότι, στην παρούσα φάση, είναι πιο σημαντικό να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία για τα πουλιά της Ελλάδας.

Σημείωση: η Επιτροπή θα αφαιρεί κάθε χρόνο από τον Κατάλογο των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας τα είδη εκείνα των οποίων οι αποδεκτές παρατηρήσεις ξεπερνούν τις 50. Μπορεί όμως και να προσθέσει κάποια, αν κριθεί ότι ανάγκες προστασίας της άγριας φύσης το απαιτούν.

Βαθμός Τεκμηρίωσης: κάθε παρατήρηση που κατατίθεται στην Επιτροπή πρέπει να τεκμηριώνεται με όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζονται για να προσδιορίσουν με ασφάλεια το συγκεκριμένο είδος. Η Επιτροπή δεσμεύεται να ζητήσει επιπλέον στοιχεία για παρατηρήσεις που κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικές.

Κατάλογος των Σπάνιων Πουλιών της Ελλάδας

Σπάνια πουλιά της Ελλάδας: photo gallery

Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελληνικό Κέντρο Δακτυλιώσεων
Copyright © 2024 Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία