en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Λάμπρος Λογοθέτης
16 Οκτωβρίου 2007
Ορτυκομάνα: Σκανδαλώδης λαθροθηρία στη Λέσβο. Εξόντωση παγκοσμίως απειλούμενου πτηνού με παράνομα μέσα
Ορτυκομάνες Ε.Κακαλής 
 

Μία από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις λαθροθηρίας που έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκε στη Λέσβο στις 22/09/2007, έπειτα από ελέγχους της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, και επιβεβαιώθηκε από τον πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Αρχιπελάγους, κ. Παντελή Λεμάνη.

Με παράνομους μηχανισμούς προσέλκυσης πουλιών («κράχτες»), τριάντα-δύο Ορτυκομάνες Crex crex εξοντώθηκαν από λαθροθήρες, γεγονός που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ελέγχου θηροφυλάκων στην περιοχή του Δήμου Αγιάσου. Η Ορτυκομάνα είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος, που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πτηνά και για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστια προγράμματα προστασίας στη βόρεια και δυτική Ευρώπη.

Το γεγονός ξεπερνά τα κοινά όρια της λαθροθηρίας και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, ως ένα από τα κράτη με τη μεγαλύτερη αδυναμία και έλλειψη βούλησης να επιβάλει στοιχειώδη μέτρα προστασίας για τα άγρια πουλιά και τη φύση γενικότερα. «Το πιο ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες που ήρθαν στο φως μετά το περιστατικό, το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι, παρά η κορυφή του παγόβουνου και ότι η λαθροθηρία της Ορτυκομάνας στην κεντρική και νότια Λέσβο αποτελεί μαζικό φαινόμενο. Επιπλέον, η Λέσβος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους οικοτουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου για ξένους ορνιθοπαρατηρητές και τέτοια περιστατικά υπονομεύουν σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια προσέλκυσης τέτοιων επισκεπτών» δηλώνει ο κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Εναντίον των τριών λαθροθήρων έχουν κατατεθεί μηνύσεις στη Δ/νση Δασών Λέσβου και έχουν κατασχεθεί οι άδειες, τα κυνηγετικά τους όπλα και φυσικά τα σπάνια «θηράματα».

Η Ορνιθολογική παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την υπόθεση με την ελπίδα να αποτελέσει παράδειγμα δίκαιης εφαρμογής της νομοθεσίας.

 

Σπάνια πουλιά της Ελλάδας: photo gallery

Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Ελληνικό Κέντρο Δακτυλιώσεων
Copyright © 2024 Επιτροπή Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία