en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Α. Σακούλης
Πρέσπες
Καταφύγιο μοναδικών & σπάνιων πουλιών
Mαριάννα Βλάσση

Αν αναζητείτε αυθεντικότητα και επαφή με τη φύση, σίγουρα η Πρέσπα αποτελεί μία από τις καλύτερες επιλογές. Ο πλούσιος υγρότοπος των Πρεσπών έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων ως ένας από τους κύριους τόπους για την προστασία των πουλιών στην Ευρώπη.

Τι πουλιά συναντά κανείς στην Πρέσπα;

Σύμβολο της Πρέσπας αποτελούν οι πελεκάνοι. Η Πρέσπα μάλιστα φιλοξενεί 2 είδη πελεκάνων, τον παγκοσμίως απειλούμενο με εξαφάνιση Αργυροπελεκάνο και τον Ροδοπελεκάνο. Λαγγόνες, Κορμοράνοι, Αργυροτσικινιάδες, Σταχτόχηνες, διάφορες πάπιες είναι μόνο μερικά από τα είδη που συναντά κανείς στην Πρέσπα και συγκαταλέγονται στα πάνω από 260 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί στην περιοχή.

photo: Γιώργος Κατσαδωράκης

Για τους ορνιθοπαρατηρητές που θέλουν να δουν κάτι παραπάνω από τα υγροτοπικά είδη, τα δάση, τα αλπικά και υπο-αλπικά λιβάδια και η οικιστική και αγροτική ζώνη της Πρέσπας κρύβουν επίσης πολλές εκπλήξεις.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα;

Πουλιά μπορεί κανείς να συναντήσει όλο το χρόνο στην περιοχή. Αν όμως πρέπει να προτείνουμε μία εποχή, σίγουρα η άνοιξη είναι η καλύτερη. Η άφιξη των πελεκάνων και άλλων υδρόβιων πουλιών σηματοδοτούν τον ερχομό της άνοιξης ενώ η φύση απ &8217;άκρη σε άκρη φορά τα πιο φανταχτερά της χρώματα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να δείτε τα πουλιά στην Πρέσπα την άνοιξη. Κάνοντας μία βόλτα στην παραλία της Μεγάλης Πρέσπας, στη θέση Κούλα, θα έχετε την ευκαιρία να τα δείτε να διατρέφονται, αλλά και να τριγυρνούν από πάνω σας, μόνα τους και ή σε μικρά σμήνη.

Εάν πάλι θέλετε να δείτε με μεγαλύτερη προσοχή τις αποικίες, το καλύτερο σημείο είναι από την κορυφή του λόφου της Κρίνας, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από την αποβάθρα, απέναντι από το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Για να τα απολαύσετε καλύτερα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κιάλια ή ακόμη καλύτερα τηλεσκόπιο.

Τι πρέπει να προσέξει κανείς κατά την παρατήρηση πουλιών;

Ο κανόνας είναι ένας και απλός: Απολαμβάνουμε τα πουλιά χωρίς να τα ενοχλούμε. Δεν πρέπει να πλησιάζουμε τις αποικίες και ιδιαίτερα των πελεκάνων σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα. Ειδικότερα κατά την περίοδο αναπαραγωγής ενδέχεται να φοβηθούν, να ποδοπατήσουν τα αυγά τους και να εγκαταλείψουν τις φωλιές τους. Η προσέγγιση στις αποικίες σε απόσταση λιγότερη των 300μ απαγορεύεται ή επιτρέπεται μόνο με ειδική ερευνητική άδεια. Όσο και αν σας ακούγεται υπερβολικό, η ενόχληση από τους ανθρώπους αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές που έχουν αντιμετωπίσει τα σπάνια αυτά πουλιά. Τέλος μην δοκιμάσετε να τα φωτογραφίσετε, είναι ανέφικτο.

Τα πουλιά φοβούνται και σκορπίζονται και κινδυνεύετε άθελα σας να προκαλέσετε ανεπανόρθωτη ενόχληση. Όλες αυτές οι ωραίες φωτογραφίες που βλέπουμε είναι τραβηγμένες από ερευνητές με ειδικό εξοπλισμό.

Πληροφορίες: Από το Κέντρο Πληροφόρησης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών μπορείτε να προμηθευτείτε κιάλια για παρατήρηση πουλιών, ενώ ντόπιοι οικοξεναγοί του Κέντρου μπορούν να σας δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για την περιοχή. Εάν πάλι έχετε χρόνο στη διάθεσή σας μπορείτε να πραγματοποιήσετε μία από τις οργανωμένες οικοξεναγήσεις της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών.

Μάθε περισσότερα για τα προγράμματα ξεναγήσεων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στο 23850-51211 ή στο www.spp.gr

Mαριάννα Βλάσση
Υπεύθυνη Επικοινωνίας Eταιρίας Προστασίας Πρεσπών

Υποστήριξε την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Γίνε μέλος

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr