|
|
Δορυφορική Παρακολούθηση Μετανάστευσης Μαυροπετριτών
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης των Μαυροπετριτών από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής τους, στη ΝΑ Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, με στόχο τη διερεύνηση των μεταναστευτικών διαδρομών που ακολουθούν τα πουλιά. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ελαφροί, ηλιακοί πομποί δορυφορικής κάλυψης μέσω του συστήματος ΑRGOS, το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία τις τελευταίες δεκαετίες για την παρακολούθηση των μετακινήσεων διάφορων ζωικών ομάδων. Τα τελευταία χρόνια, η δημιουργία ελαφρύτερων πομπών έδωσε τη δυνατότητα παρακολούθησης και μικρότερων ειδών πουλιών, όπως ο Μαυροπετρίτης. Σε συνέχεια του Προγράμματος LIFE «Δράσεις για την προστασία του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) στην Ελλάδα» (LIFE03NAT/GR/000091), δορυφορικοί πομποί τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε 4 Μαυροπετρίτες (2 ενήλικα και 2 νεαρά άτομα) στην περιοχή της Ανδρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μελέτη και διατήρηση των θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα» με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Ανάλογες δράσεις έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία (Βαλεαρίδες νήσοι) και στη Σαρδηνία και έχουν δείξει ότι σε αντίθεση με την παλαιότερη αντίληψη ότι οι Μαυροπετρίτες μεταναστεύουν κατά μήκος των ακτών της Αφρικής, αυτοί διασχίζουν την έρημο Σαχάρα, προκειμένου να φτάσουν γρηγορότερα στον προορισμό τους. Σχετικές ιστοσελίδες:
Η Ελλάδα φιλοξενεί περίπου το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού Μαυροπετρίτη, δηλαδή στη χώρα μας φωλιάζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 12.000 ζευγάρια. Όπως φαίνεται και από το χάρτη, όπου απεικονίζεται η μεταναστευτική διαδρομή των τεσσάρων Μαυροπετριτών στους οποίους τοποθετήθηκαν πομποί, οι Μαυροπετρίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα, ακολουθούν τη διαδρομή του Νείλου, δηλαδή κινούνται ανατολικότερα της Σαχάρας, γεγονός που τους προφυλάσσει από τις αντίξοες συνθήκες διάσχισης της ερήμου. Επικοινωνία:Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
|
|
|