en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
3 Νοεμβρίου 2009
Αιολικά Πάρκα και Προστασία της Βιοποικιλότητας

Η κλιματική αλλαγή απειλεί το φυσικό περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα και οφείλουμε να λάβουμε άμεσα μέτρα. Αποτελεί όμως σχήμα οξύμωρο το γεγονός ότι μέτρα που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καταλήγουν και στην μείωση της βιοποικιλότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λανθασμένη χωροθέτηση και λειτουργία των Αιολικών Πάρκων, η οποία μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις σε σημαντικά, προστατευόμενα είδη πουλιών. Το βίντεο που ακολουθεί είναι μάρτυρας των σοβαρών επιπτώσεων ανεπαρκούς σχεδιασμού, κακής χωροθέτησης-λειτουργίας και αδιαφορίας.

Προειδοποιεί για τους κινδύνους που ενέχει για την ορνιθοπανίδα και γενικότερα τη βιοποικιλότητα η μονόπλευρη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Το όρνιο, είδος που προστατεύεται από τη διεθνή και κοινοτική νομοθεσία (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409 και Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης), κατέπεσε στη περιοχή Λέντα στα Αστερούσια Όρη στις 27/10/09. Αν και το πουλί, το οποίο γεννήθηκε πέρυσι, επέζησε, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να ξαναπετάξει.

Το αιολικό πάρκο είναι τοποθετημένο ουσιαστικά στο όριο υφιστάμενης Ζώνης Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (Δίκτυο Natura), ενώ το περιστατικό είναι το τρίτο στη Κρήτη τα τελευταία δύο χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πληθυσμοί του Όρνιου στην ηπειρωτική Ελλάδα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει (λιγότερα από 30 ζευγάρια) και μόνο στην Κρήτη διατηρεί ακόμα υγιείς αποικίες (150 ζευγάρια περίπου). Φαίνεται όμως ότι η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων σε περιοχές ιδιαίτερα σημαντικές για το Όρνιο απειλεί το είδος με εξαφάνιση στο τελευταίο του καταφύγιο στην Ελλάδα.

Επομένως, είναι απολύτως αναγκαίο οι ευρωπαϊκοί στόχοι για τις ΑΠΕ να εναρμονίζονται με τους ευρωπαϊκούς στόχους για την αναστροφή της τάσης μείωσης της βιοποικιλότητας. Ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, όπως:

  • την εξαίρεση των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων μεταναστευτικών διαδρόμων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Σε κάθε άλλη περίπτωση ορθή εκπόνηση Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης (με συγκεκριμένες προδιαγραφές) για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων εντός των ΖΕΠ του δικτύου Natura 2000
  • τη θέσπιση υποχρέωσης εκπόνησης Ειδικής Ορνιθολογικής Μελέτης για εγκαταστάσεις σε ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως βραχονησίδες και υγρότοποι.
  • τη στήριξη του πληθυσμού του Όρνιου, αλλά και των άλλων αρπακτικών, με την σταθερή λειτουργία ταϊστρών για την παροχή συμπληρωματικής τροφής
  • εκπόνηση σχεδίου για τη σωστή περίθαλψη – επανένταξη των τραυματισμένων πουλιών.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr