en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Δράσε τώρα για μια Ζωντανή Γη!

 

Το σύστημα τροφίμων και γεωργίας της Ευρώπης είναι προβληματικό!

Καταστρέφει το κλίμα και το περιβάλλον, αφανίζει την άγρια φύση, βλάπτει τη δημόσια υγεία και ζημιώνει τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς και τις αγροτικές κοινότητες.

Και η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από όλα αυτά είναι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) -μια από τις παλαιότερες, ισχυρότερες, πιο πολυσυζητημένες και πιο δαπανηρές πολιτικές της ΕΕ.

Ας το διορθώσουμε! Κάνε τη φωνή σου να ακουστεί στη συζήτηση για το μέλλον της γεωργίας!

Η δημόσια διαβούλευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις έχει ξεκινήσει μια μεγάλη διαδικτυακή Δημόσια Διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ, που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 2 Μαΐου 2017. Με την ίδια την ΕΕ σε κρίση, τώρα είναι η στιγμή για να δείξουμε ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη και εφικτή!

Είναι σημαντικό να αδράξουμε αυτή τη χρυσή ευκαιρία και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί όσες πιο πολλές οργανώσεις και ιδιώτες, από όσους πιο πολλούς τομείς και χώρες είναι δυνατόν.

Στην μεγάλη αυτή διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση μπορούν να συμμετάσχουν όλοι. Για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή σας, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε με τις πιο κάτω απαντήσεις και με τη βοήθεια του εργαλείου που έχουμε αναπτύξει. Το όνομα σας, η ηλεκτρονική σας διεύθυνση (τα οποία θα παραμείνουν ανώνυμα) και αυτές οι απαντήσεις θα σταλούν απευθείας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από τις 34 ερωτήσεις της δημόσιας διαβούλευσης, έχουμε επιλέξει αυτές που πιστεύουμε είναι οι πέντε πιο σχετικές ερωτήσεις για τη συμμετοχή του κοινού.  Διάβασε τις ερωτήσεις και απαντήσεις πιο κάτω, και αν συμφωνείς με το όραμά μας για ένα δίκαιο και βιώσιμο σύστημα τροφίμων και γεωργίας, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και πάτησε το κουμπί Άποστολή’.
 

Το όραμά μας

 

Οι οργανώσεις και τα άτομα που υποστηρίζουν αυτή την εκστρατεία μοιράζονται ένα ισχυρό και ρεαλιστικό όραμα: Όλοι συμφωνούμε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ είναι προβληματική και ότι μπορεί και πρέπει να διορθωθεί.

Ένα πιο έξυπνο σύστημα τροφίμων και γεωργίας στην Ευρώπη, όχι μόνο θα ήταν πιο βιώσιμο, πιο υγιές και πιο δίκαιο για όλους, αλλά και θα επωφελούνταν σε μεγάλο βαθμό οι άνθρωποι -συμπεριλαμβανομένων των αγροτών και της φύσης- διασφαλίζοντας τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα το μέλλον μας. Με το όραμα αυτό κατά νου, όλοι συμφωνούμε ότι το νέο σύστημα τροφίμων γεωργίας της ΕΕ είναι προβληματικό και ότι μια μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ πρέπει να είναι:

  • Δίκαιη, για τους αγρότες και τις αγροτικές κοινότητες
  • Περιβαλλοντικά βιώσιμη, για καθαρό αέρα και νερό, υγιές έδαφος και πλούσια πανίδα και χλωρίδα
  • Υγιής, για ασφαλές φαγητό και για την ευημερία όλων των ανθρώπων
  • Με υπευθυνότητα, για το κλίμα του πλανήτη και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο


Ερωτήσεις & Απαντήσεις

“Ποια είναι τα βασικά προβλήματα/εμπόδια που δεν επιτρέπουν στην ισχύουσα πολιτική να εκπληρώσει με επιτυχία τους στόχους της; Ποιες είναι οι αιτίες αυτών των προβλημάτων;”​

Η ΚΑΠ δεν προάγει τη βιώσιμη γεωργία, καθώς είναι σχεδιασμένη για να ευνοεί έναν μικρό αριθμό μεγάλων εκμεταλλεύσεων εντατικής μορφής. Επίσης αποτυγχάνει να υποστηρίξει την πλήρη εφαρμογή και επιβολή των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οδηγιών και των οδηγιών που σχετίζονται με ζητήματα γεωργίας και παραγωγής τροφίμων, όπως η ασφάλεια και η ευζωία των ζώων.

“Ποια στοιχεία της ισχύουσας ΚΓΠ είναι τα περισσότερο γραφειοκρατικά ή πολύπλοκα και γιατί;”​
Η παρούσα πολιτική (κυρίως οι επιδοτήσεις του Πυλώνα 1) επιβαρύνει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τη φύση. Παρά τον τεράστιο προϋπολογισμό της, η ΚΑΠ αποτυγχάνει να αποδώσει ισχυρά κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη σε ζωτικούς τομείς, όπως η απασχόληση, οι αγροτικές οικονομίες, η δημόσια υγεία, τα τρόφιμα, το κλίμα και η βιοποικιλότητα.

“Θεωρείτε αναγκαίο να προστεθούν στόχοι για τον εκσυγχρονισμό της ΚΓΠ; Εάν ναι, ποιοι;​”​

Μια εκσυγχρονισμένη ΚΑΠ θα πρέπει να διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και γεωργίας, να διασφαλίσει το περιβάλλον και να αποδώσει πραγματικά οφέλη σε όλους τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών. Η ΚΑΠ πρέπει να δώσει τέλος στις επιβλαβείς επιδοτήσεις και να επιδιώξει την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής.

“Έχετε συγκεκριμένες ιδέες για την απλούστευση της ΚΓΠ και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς, τους δικαιούχους (ή τις δημόσιες διοικήσεις); Παρακαλώ παραθέστε και αναλύστε τους λόγους στους οποίους βασίζονται οι προτάσεις σας.”​

Οι επιδοτήσεις του Πυλώνα 1 της ΚΑΠ πρέπει να αντικατασταθούν με κίνητρα συνδεδεμένα με στοχευμένες -και ελεγχόμενες- κοινωνικές και περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

“Έχετε περαιτέρω ιδέες για τον εκσυγχρονισμό της ΚΓΠ;”​

Συμφωνώ με το όραμα του Living Land. Η νέα αγροτική πολιτική της ΕΕ πρέπει να είναι δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη, ασφαλής και υπεύθυνη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η διαδικασία χάραξης πολιτικής πρέπει να είναι ανοικτή και διαφανής και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει όλες τις αρμόδιες αρχές και τους σχετικούς τομείς (ιδιαίτερα το περιβάλλον αλλά επίσης το κλίμα, την ανάπτυξη, την υγεία κ.λπ.)

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr