en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Άνδρος

Το πρόγραμμα

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με τον δήμο Άνδρου και την εταιρεία παροχής συμβουλών NCC, υλοποιεί από τον Σεπτέμβρη του 2011 το πρόγραμμα «Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Άνδρου με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας» (LIFE10 NAT/GR/637 ANDROSSPA). Το πρόγραμμα εντάσσεται στo πλαίσιo του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Φύση και Βιοποικιλότητα και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Στόχοι του προγράμματος

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή μέτρων διατήρησης για την άμεση προστασία τεσσάρων ειδών πτηνών προτεραιότητας στη ΖΕΠ της Άνδρου. Ο γενικός στόχος είναι να προταθεί, να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει δοκιμαστικά σε επιχειρησιακή κλίμακα ένα καλά δομημένο, αποτελεσματικό, κοινωνικά αποδεκτό και οικονομικά βιώσιμο Σύστημα Διαχείρισης της ΖΕΠ. Το Σύστημα αυτό πρέπει να είναι ικανό να συντονίζει τις δραστηριότητες των αρμόδιων αρχών στο χώρο της ΖΕΠ και να υλοποιήσει τα βασικά μέτρα διαχείρισης, δηλαδή τα μέτρα που θεωρούνται απολύτως αναγκαία για την επίτευξη της ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης των ειδών προτεραιότητας στη ΖΕΠ.

Στο παραπάνω πλαίσιο υλοποιούνται από την ομάδα του προγράμματος μία σειρά από θεματικά σχέδια δράσης, παρακολούθηση των τεσσάρων ειδών προτεραιότητας, αλλά και άλλα σημαντικά είδη πουλιών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατοίκων με τη δημιουργία μίας ομάδας εθελοντών.

Η φύση της Άνδρου

Το νησί της Άνδρου διαφέρει από τα άλλα νησιά των Κυκλάδων λόγω των υψηλών βροχοπτώσεων που σημειώνονται. Ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, στους οποίους ξεχωρίζει η παρουσία Σκλήθρου (Alnus glutinosa) Σαστανιάς (Castanea sativa), Ασημοϊτιάς (Salix alba), αλλά και Λεύκας (Populus alba), τα οποία είναι μοναδικά στις Κυκλάδες.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή δεν έχουν μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως δυστυχώς συμβαίνει σε άλλα ελληνικά νησιά τα οποία επιβαρύνονται και από την τουριστική ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, οι βραχώδες ακτές και τα γειτονικά νησάκια είναι πολύ σημαντικές περιοχές ωοτοκίας του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis), του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii)) και του Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae), ενώ οι Σπιζαετοί (Hieraaetus fasciatus) και οι Πετρίτες (Falco peregrinus) βρίσκονται σε απόκρημνες χαράδρες και γκρεμούς του κυρίως νησιού. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για άλλα θαλασσοπούλια όπως ο Αρτέμης και ο Μύχος, αλλά και για πολλά μεταναστευτικά είδη.

Δράσεις
Οι βασικές δράσεις του προγράμματος για τις οποίες είναι υπεύθυνη η Ορνιθολογική είναι συνοπτικά οι παρακάτω:
•  Εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τα οικοσυστήματα των Νησίδων και των ειδών προτεραιοτήτων
• Εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης στις Νησίδες (εξάλειψη αρουραίων, βελτίωση διαθεσιμότητας φωλεοποίησης για είδη ορνιθοπανίδας, τοποθέτηση τεχνητών φωλιών για τα είδη στόχους κ.λπ.
•  Παρακολούθηση των πληθυσμών των ειδών πτηνών του νησιού.
• Δημιουργία Τοπικής Εθελοντικής Ομάδας και διατήρησης της φύσης στην περιοχή, η οποία και υλοποιεί συγκεκριμένες διαχειριστικές παρεμβάσεις
•  Παραγωγή υλικού περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site του προγράμματος και στη σελίδα στο Facebook.

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr