en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Κυνήγι και λαθροθηρία

Το κυνήγι είναι μια νόμιμη δραστηριότητα η οποία παρόλα αυτά μπορεί να απειλήσει τα είδη που θηρεύονται λόγω υπερεκμετάλλευσης και να καταστεί έτσι απειλή για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η έκταση του κυνηγιού στην Ελλάδα σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου και παρακολούθησης της δραστηριότητας, εντείνουν τις αρνητικές επιπτώσεις του στη βιοποικιλότητα. Αντικατοπτρίζουν δε τη σημερινή ανεπάρκεια των μηχανισμών της Πολιτείας να προστατέψουν αποτελεσματικά την φύση της Ελλάδας. Το κυνήγι θα πρέπει να υπόκειται σε αυστηρούς κανονισμούς ώστε να εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θηρεύσιμων ειδών, με απώτερο στόχο να μην υποθηκεύονται οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι για τη βιοποικιλότητα. Για τον λόγο αυτό απαιτείται ένα νέο, ολοκληρωμένο και σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για το κυνήγι. Ένα νέο πλαίσιο που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την προστασία και τη βιώσιμη χρήση των βιολογικών πόρων της Ελλάδας.

Η λαθροθηρία, παρότι παράνομη δραστηριότητα, είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη στην Ελλάδα και είναι επιζήμια κυρίως για τα προστατευόμενα και μεταναστευτικά είδη πουλιών. Δυστυχώς, τόσο το ανεπαρκές νομικό πλαίσιο για το κυνήγι στην Ελλάδα, όσο και η ελλιπής εφαρμογή του λειτουργεί συχνά ως προκάλυμμα για την λαθροθηρία. Η έκταση της λαθροθηρίας στη χώρα μας είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε ένα επικαιροποιημένο νομικό πλαίσιο για το κυνήγι στην Ελλάδα. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να επικεντρώνεται τόσο στην σωστή εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κυνηγών με σκοπό την πρόληψη της λαθροθηρίας, όσο και στην ένδειξη μηδενικής ανοχής σε περιστατικά λαθροθηρίας από μεριάς της Πολιτείας. 
 
Η ευρωπαϊκή πολιτική για το κυνήγι:
 
Διαβάστε τις Κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Θήρα εδώ.
Διαβάστε τις Οδηγίες του Εuropean Charter on Hunting and Biodiversity, στα πλαίσια της Συνθήκης της Βόννης εδώ.
 
Συμφωνία της Ομοσπονδίας των Ενώσεων για το Κυνήγι και την Διατήρηση και της BirdLife International
 
To 2004, οι κύριοι εμπλεκόμενοι φορείς, το BirdLife International και η FACE (Ομοσπονδία των Ενώσεων για το Κυνήγι και τη Διατήρηση) συμφώνησαν σε δέκα σημεία, με σκοπό να συνεχίσει το κυνήγι με ένα καλά ρυθμισμένο πλαίσιο που θα εξασφαλίζεο την σωστά εφαρμογή της Οδηγίας για την προστασία των Πουλιών. Διαβάστε την Συμφωνία εδώ.
 
 
Τι κάνει η Ορνιθολογική:
 
Η Ορνιθολογική ασχολείται σταθερά με το ζήτημα του κυνηγιού και της λαθροθηρίας από την ίδρυσή της το 1982. Παρακολουθεί την εφαρμογή της σχετικής με τον κυνήγι ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Γνωμοδοτεί ετησίως για τις Ρυθμιστικές Αποφάσεις για το κυνήγι, πιέζει για την αλλαγή του ελλιπούς νομικού πλαισίου για το κυνήγι στην Ελλάδα και διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος. Η Ορνιθολογική είναι αποδέκτης εκατοντάδων καταγγελιών για την λαθροθηρία άγριων πουλιών. Με συμμαχία τα Κέντρα Περίθαλψης της χώρας, καταγγέλει και αντιμετωπίζει περιστατικά τραυματισμού ή θανάτωσης πουλιών.
 
 
 
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν γενικότερες τοποθετήσεις επί της αρχής. Για να υπάρχει δυνατότητα πιο ειδικής και προσεκτικής επεξεργασίας και προτάσεων προτείνουμε να υπάρχει ένα αρχικό κείμενο προτάσεων και θέσεων του Υπουργείου πάνω στο οποίο θα μπορούσε να γίνει ένας ειδικότερος σχολιασμός από πλευράς μας.

Καταγγέλουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι

Newsletter: Δράσεις Πολιτικής

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr