en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ)

Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή είναι δύο τόσο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις, που δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Η καλή κατάσταση των οικοσυστημάτων θα είναι αυξανόμενα ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί παραγωγής και κατανάλωσής μας, στερούν από τα οικοσυστήματα την δύναμη να αντέξουν την κλιματική αλλαγή και να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες που απολαμβάνουμε από αυτά. Όσο περισσότερο κατανοούμε τον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την φύση, γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δύο αυτές παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις ξεχωριστά.

Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας την τελευταία πενταετία σηματοδοτεί την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης. Η «πράσινη ανάπτυξη» μπορεί να είναι «πράσινη» μόνο εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό για την προστασία της βιοποικιλότητας και συνδυαστεί με την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
 
Τι κάνει η Ορνιθολογική:
 
  • Πιέζει την κυβέρνηση, τις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες και τους επενδυτές για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων που δεν θα προκαλούν επιπτώσεις στα πουλιά και τη βιοποικιλότητα.
  • Ζητά την σωστή χωροθέτηση των αιολικών πάρκων στο χερσαίο και το θαλάσσιο περιβάλλον. Η προσέγγισή μας συνοψίζεται στις προτάσεις μας για έναν αποτελεσματικό εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος σήμερα απουσιάζει. Κύρια εργαλεία ενός τέτοιου σχεδιασμού είναι η θεσμοθέτηση ζωνών αποκλεισμού, οι σωστές διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η λήψη αντισταθμιστικών μέτρων.
  • Αντιτίθεται σε έργα που θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στα πουλιά και τη βιοποικιλότητα και εφόσον δεν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.
  • Συνεργάζεται στενά με άλλες Ευρωπαϊκές ορνιθολογικές οργανώσεις μέσω της BirdLife International για τον σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων στα πουλιά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το κείμενο που ακολουθεί περιλαμβάνει συνοπτικά την τοποθέτηση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας πάνω στο ζήτημα της αιολικής ενέργειας και των πρακτικών εκμετάλλευσής της σε σχέση με τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και πιο συγκεκριμένα σε σχέση με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και ειδικότερα των πουλιών.
This BirdLife Position Statement focuses on the EU and its relevant legislative instruments, but it could be applied in all countries that are signatories to the Bern Convention too, as the underlying principles are just as relevant. Therefore, BirdLife Partners in the respective countries will be invited to adopt this position.
Στην εποχή μας η απώλεια της βιοποικιλότητας εξελίσσεται παγκόσμια με πολύ υψηλό ρυθμό και ταυτόχρονα, η πίεση για επιπλέον παραγωγή ενέργειας ολοένα αυξάνεται. Η παραγωγή ενέργειας από ανεμογεννήτριες, ως ανανεώσιμη μορφή ενέργειας, είναι φυσικό να γίνει δεκτή από την παγκόσμια κοινότητα με πολύ υψηλές προσδοκίες. Ωστόσο, η αιολική ενέργεια, παρά τα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα που διατηρεί σε σχέση με άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας, μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στα ενδιαιτήματα και την άγρια ζωή, ιδιαιτέρως δε στα πτηνά.

Καταγγέλουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι

Newsletter: Δράσεις Πολιτικής

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr