en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Βιοποικιλότητα

Η Ελλάδα αποτελεί μια τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Έχει 1043 είδη σπονδυλωτής πανίδας, 47 από τα οποία είναι είδη που τα συναντούμε μόνο στην Ελλάδα και 613 είναι προστατευόμενα. Είναι εντυπωσιακό ότι η Ελλάδα, με την μικρή της έκταση, φιλοξενεί περίπου το 1.9% της παγκόσμιας σπονδυλωτής πανίδας και περίπου το 60% της Ευρωπαϊκής, ενώ από αυτά 80 είδη καταγράφονται ως απειλούμενα στο Κόκκινο Βιβλίο της IUCN, μεταξύ των οποίων 37 είδη πουλιών.

Σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας μεγάλο ποσοστό των σπονδυλόζωων της Ελλάδας και περισσότερα από τα μισά ασπόνδυλα είδη, για τα οποία υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα, βρίσκονται υπό απειλή. Κυριότερη απειλή για όλα τα είδη θεωρείται η απώλεια και υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων τους.
 
H Παγκόσμια Σύμβαση για τη Βιοποικιλότητα (Convention on Biological Diversity) υπογράφηκε στη Σύνοδο του Ρίο το 1992. Στην Ελλάδα η σύμβαση ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο με το Νόμο 2204/94. Η σύμβαση έχει 3 κύριους στόχους:
 
1.       Να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα
2.       Η βιοποικιλότητα να χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο
3.       Τα οφέλη από την ύπαρξη της βιοποικιλότητας να μοιράζονται αμερόληπτα και δίκαια.
 
Το Μάιο 2006 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε το κείμενο "Halting Biodiversity Loss by 2010 – and Beyond: Sustaining ecosystem services for human well-being", από όπου απορρέει και το πρώτο Σχέδιο Δράσης για την προστασία της Βιοποικιλότητας για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Στόχος της Ε.Ε. είναι η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, χωρίς όμως να υπάρχουν ειδικές και υποχρεωτικές δεσμεύσεις για τα κράτη μέλη.
 
Το 2010 η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο για την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, επισημαίνοντας ότι μόνο το 17% των οικοσυστημάτων της Ε.Ε. είναι σε καλή κατάσταση. Η έκθεση της Επιτροπής, καταρρίπτει ευθύνες κυρίως στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία για την κακή κατάσταση των οικοσυστημάτων της λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και πολιτικής βούλησης. Ειδικότερα για την Ελλάδα, σημειώθηκε «άγνωστο» σε ότι αφορά την κατάσταση περισσοτέρων από το 50% των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας.
 
Τι κάνει η Ορνιθολογική:
  • Πιέζει για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία της βιοποικιλότητας και παρακολουθεί την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων και των Ευρωπαϊκών Οδηγιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παρακολουθεί και πιέζει για τη σωστή εφαρμογή της Οδηγίας για τα Πουλιά (2009/147/ΕΚ), για την οποία η Ελλάδά έχει τρεις καταδίκες
     
  • Σε συνεργασία με τη BirdLife International, καταθέτει προτάσεις για την διάσωση της βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο
     
  • Καταγγέλλει περιπτώσεις καταστροφής της βιοποικιλότητας, με τη συνεργασία εθνικών και τοπικών φορέων

Καταγγέλουμε το ανοιξιάτικο κυνήγι

Newsletter: Δράσεις Πολιτικής

Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr