en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Ι.Φουφόπουλος
Πρόγραμμα LIFE για τα Θαλασσοπούλια
Το Πρόγραμμα LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας» υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη MOm, το ΕΛΚΕΘΕ το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την SPEA σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας (SPA), κατά την περίοδο 2009-2012.
Χάρτης και κατάλογος των περιοχών όπου υλοποιείται το πρόγραμμα.
Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του Θαλασσοκόρακα (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) και του Αιγαιόγλαρου (Larus audouinii) στην Ελλάδα, μέσω της εφαρμογής στοχευόμενων δράσεων διατήρησης σε 17 Ζώνες Ειδικής Προστασίας, σύμφωνα με τις οδηγίες και προτεραιότητες που καθορίζονται από τα Διεθνή Σχέδια Δράσης για τα δύο είδη.
Ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii) και ο Θαλασσοκόρακας (Phalacrocorax aristotelis desmarestii)
Φωτογραφίες από τις δράσεις του Προγράμματος LIFE "Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας"
Κατάλογος των εκδόσεων του Προγράμματος και κατέβασμα των αρχείων σε μορφή pdf
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Ορνιθολογική, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
Στοιχεία επικοινωνίας με τους υπευθύνους τους προγράμματος LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας»
Νέα
Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012
Σήμερα, μετά από μια δωδεκάχρονη προσπάθεια της BirdLife Europe (Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της τυχαίας παγίδευσης των θαλασσοπουλιών σε αλιευτικά εργαλεία, μία από τις σημαντικότερες αιτίες παγκοσμίως για τη μείωση των πληθυσμών τους.
Πέμπτη 16 Αυγούστου 2012
Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο με τα θαλασσπούλια
Για άλλη μια χρονιά, η Ορνιθολογική και ο Όμιλος ATTICA GROUP ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία των θαλασσοπουλιών στις ελληνικές θάλασσες.
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012
Για άλλη μια χρονιά, η κινητή έκθεση του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια ταξιδεύει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών των νησιών.
Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012
Φέτος τον Μάιο, το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Μέσο LIFE έγινε 20 χρονών και η Ορνιθολογική έχει κάθε λόγο να το γιορτάζει. Μάλιστα φέτος που ο εορτασμός των 20 χρόνων LIFE συμπίπτει με τα 30α γενέθλια της Ορνιθολογικής είχαμε διπλό λόγο να γιορτάσουμε!
Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012
Η επικοινωνία μέσω skype σε εβδομαδιαία βάση με τα παιδιά της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πηγαδίων Καρπάθου, στο πλαίσιο του Προγράμματος LIFE για τα θαλασσοπούλια, κατέληξε σε μια μεγάλη αγάπη και σε ένα θεατρικό έργο αφιερωμένο στα σπάνια είδη πουλιών και ζώων της Καρπάθου και ιδιαίτερα στα θαλασσοπούλια της.

 

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Θαλασσοκόρακας & Αιγαιόγλαρος

Φωτογραφικό αρχείο

Καταγραφή Θαλασσοπουλιών στην Ελλάδα

 Με μια ματιά, αναγνωρίστε 6 θαλασσοπούλια

Σκουρόχρωμα, με μακρύ λαιμό και κοντή ουρά

Θαλασσοκόρακας: κορυφή κορώνας μπροστά, ράμφος λεπτό, λαιμός λεπτός και ευθύς.

Σκουρόχρωμα, με μακριά φτερά, πετάνε ξυστά στα κύματα

Αρτέμης: επάνω καφέ και κάτω λευκός, φτεροκοπά χαλαρά.
Μύχος: επάνω μαύρος και κάτω πιο ανοιχτόχρωμος, φτεροκοπά γρήγορα, συνήθως σε ομάδες.

Λευκόχρωμοι γλάροι, με μακριά φτερά

Ασημόγλαρος: ράμφος-μάτι-πόδια ανοιχτόχρωμα, φτερό σκούρο γκρι με λευκή ακμή και μαύρη άκρη με έντονα άσπρα στίγματα. Ράμφος κίτρινο. Ο πιο κοινός γλάρος.
Αιγαιόγλαρος: ράμφος-μάτι-πόδια σκουρόχρωμα, φτερό ανοιχτό γκρι χωρίς εμφανή λευκή ακμή και με μαύρη άκρη με μικρά άσπρα στίγματα. Ράμφος κόκκινο. Συναντάται αποκλειστικά στο νησιωτικό χώρο.

Μικροσκοπικό, μαύρο, πετά ξυστά στα κύματα

Υδροβάτης: πολύ μικρός, με λευκό ουροπύγιο σαν χελιδόνι. Πολύ σπάνιο. 

LIFE Natura 2000

LIFE07 NAT/GR/000285
Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm), το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το TEI Ioνίων Νήσων και την Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA), με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη.
Εμφανίσεις: 649586
Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου 2014

Ανάδοχος

Εταίροι

Χορηγός

Υποστηρικτές

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (ΜΟm) Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) TEI Ioνίων Νήσων Πορτογαλική Ορνιθολογική Εταιρεία (SPEA) Ιδρύμα Α.Γ. Λεβέντη
attica group superfast ferries blue star ferries Anek Superfast ANEK
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα, Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937, e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245, e-mail: thess@ornithologiki.gr