en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Δράσεις διατήρησης βιοτόπων

Το πρόγραμμα της Γιάλοβας είναι ένα από τα μακροβιότερα προγράμματα προστασίας και διαχείρισης μίας Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά, που υλοποιεί η ΕΟΕ. Ξεκίνησε το 1998 με το πρόγραμμα LIFE-Nature «Εφαρμογή διαχειριστικών μέτρων για την λιμνοθάλασσα Πύλου, περιοχή NATURA 2000» και ολοκληρώθηκε το 2012.

Βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

  • Η λήψη μέτρων και η υλοποίηση δράσεων με στόχο την αναβάθμιση των οικοσυστημάτων και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των οργανισμών
  • Η μακροπρόθεσμη προστασία της περιοχής και της ορθολογικής διαχείρισης
Ο υγρότοπος της Γιάλοβας, είναι μία λιμνοθάλασσα με υφάλμυρο νερό. Δέχεται την εισροή των γλυκών νερών από το ρέμα του Ξερολάγκαδου τους χειμερινούς μήνες και τις πηγές του Τυφλομύτη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ ανάλογα με την άμπωτη και την παλίρροια εισέρχεται θαλασσινό νερό. Λόγω αποστραγγιστικών έργων και της διάνοιξης καναλιών το υδάτινο οικοσύστημα έχει διαταραχθεί και η λιμνοθάλασσα έγινε υπέραλη.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία υλοποίησε ένα πρωτοπόρο έργο μέσα από το πρόγραμμα LIFE το 1999 με σκοπό τον εμπλουτισμό της λιμνοθάλλασας με γλυκό νερό από τα παρακείμενα ρέματα και πηγές. Το έργο είχε αρχικά αποδώσει καρπούς καθώς η ανάπτυξη της υδρόβιας βλάστησης ήταν αυτή που προσέλκυσε το 2000 τους αριθμούς ρεκόρ υδροβίων πουλιών και είχε την πλήρη συναίνεση και των αρχών και της τοπικής κοινωνίας καθώς αναμενόταν να επιδράσει επίσης ευνοϊκά στους πληθυσμούς των ψαριών.
Εγκατάσταση στο στόμιο επικοινωνίας της λιμνοθάλασσας Γιάλοβας με τον κόλπο Ναυαρίνου κινητού πλωτού φράγματος (floating boom), για την μελλοντική προστασία του οικοσυστήματος από την είσοδο πετρελαϊκών υδρογονανθράκων σε περίπτωση θαλάσσιου ατυχήματος
Οι θίνες είναι εξαιρετικά εύθραυστα συστήματα, προσαρμοσμένα στις μεταβολές που προκαλούν οι φυσικές δυνάμεις αλλά ανίσχυρα απέναντι στην ανθρώπινη κατάχρηση. Η αξία τους είναι πλέον αναγνωρισμένη και προστατεύονται σε όλη την Ευρώπη ενώ γίνονται εκτεταμένες προσπάθειες για την ανασύστασή τους.
Τα αυτοκίνητα που στάθμευαν πάνω στη παραλία του Διβαρίου, η κοπή κλαδιών από κατασκηνωτές και άλλους χρήστες της περιοχής και η περιστασιακά έντονη βόσκηση οδήγησαν σε υποβάθμιση της δασικής βλάστησης στη παραλία του Διβαρίου.

Μονοπάτι της φύσης

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr