en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Home /
Συχνές ερωτήσεις
Για να απολαύσεις τα πουλά, δε χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να τα δεις ή να τα ακούσεις. Εντούτις, οι πιο πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι η απόλαυση αυξάνεται με λίγη γνώση. Τι είδη είναι? Πως ζουν στη φύση?
Τι να κάνετε αν έχετε βρει κάποιο τραυματισμένο, άρρωστο, εξαντλημένο ή ορφανό άγριο πουλί.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2009 η Ορνιθολογική έλαβε 308 καταγγελίες, εκ των οποίων οι 157 έγιναν δεκτές, ως βάσιμες και σημαντικές για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους.
Οι μικρές ακατοίκητες νησίδες είναι ευαίσθητα οικοσυστήματα με ανεκτίμητη αξία για την άγρια ζωή. Παρόλο που είναι απομονωμένες, είναι πλέον προσιτές σε όσους επιβαίνουν σε σκάφη. Κατά την επίσκεψη σε μία νησίδα, μπορεί άθελά μας να ενοχλήσουμε τα είδη που ζουν εκεί.
Έντεκα μεγάλοι ελληνικοί υγρότοποι έχουν αναγνωριστεί ως "Διεθνούς Σημασίας" για την διατήρηση απειλούμενων ειδών αλλά και σημαντικών πληθυσμών, ιδιαίτερα πουλιών. Τα τελευταία χρόνια έχουν οργανωθεί ενημερωτικά κέντρα στους περισσότερους από αυτούς.
Ενημερωτικά κέντρα για τα πουλιά και τους βιοτόπους σε όλη την Ελλάδα.
Βασικές πηγές πληροφόρησης για την παρατήρηση πουλιών στην Ελλάδα και τους βιοτόπους της Ελλάδας.
Τα απόκρημνα βράχια της Ελλάδας προσφέρουν ιδανικούς χώρους στους λάτρεις της αναρρίχησης. Εκτός από άσκηση και αδρεναλίνη, το άθλημα αυτό δίνει την ευκαιρία στον αναρριχητή να απολαύσει μια σπάνια πλευρά της φύσης που λίγοι έχουν δει, να θαυμάσει και να εκτιμήσει το τοπίο συνολικά και να αντιληφθεί την διαδοχή των οικοτόπων. Δεν είμαστε όμως οι μόνοι που χρησιμοποιούμε αυτά τα βράχια… Πλήθος ζώων και φυτών έχουν επιλέξει αυτόν τον ιδιαίτερο βιότοπο, αλλά για διαφορετικούς από εμάς λόγους.
Η χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων για τον έλεγχο του πληθυσμού των υποτιθέμενων "επιβλαβών" ζώων, αποτελούσε και αποτελεί μια σημαντική απειλή για την άγρια ζωή στο σύνολό της. Ειδικά τα αρπακτικά πουλιά, παρότι δεν αποτελούν συνήθως το στόχο μιας τέτοιας επιδιωκόμενης εξόντωσης, ωστόσο απειλούνται σοβαρά, γιατί ψάχνοντας την τροφή τους σε μεγάλες εκτάσεις, ανακαλύπτουν και καταναλώνουν τα δηλητηριασμένα ψοφίμια.
Τα πετρελαιωμένα πουλιά μπορούν να σωθούν αν ενεργήσουμε έγκαιρα και τους παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες.
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr