en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
Αυτοκινητόδρομοι και άγρια ζωή

Οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και τα ενδιαιτήματά της από την κατασκευή δρόμων. Αντιμετώπιση των επιπτώσεων και επανορθωτικά μέτρα.

Μπούσμπουρας Δημήτρης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
 
Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία οι επιπτώσεις των δρόμων στην ορνιθοπανίδα περιλαμβάνουν απώλεια και υποβάθμιση ενδιαιτημάτων,  απομόνωση και κατακερματισμό των ενδιαιτημάτων, άμεση θανάτωση, δημιουργία νέων ενδιαιτημάτων, οικοτόνων και διαδρόμων επικοινωνίας, εκπομπή χημικών, θόρυβος και φώτα.
 
Κατά τον σχεδιασμό μιας νέας οδού πρέπει να εξετάζονται οι λύσεις α) της αποφυγής, β) του μετριασμού των επιπτώσεων (mitigation) ή/και γ) της εφαρμογής επανορθωτικών (rehabilitation) και αντισταθμιστικών (compensation) μέτρων επί της ζώνης που καταλαμβάνεται από την οδό ή στην ευρύτερη περιοχή.
 
Βασικά μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή είναι:
 
·         η καλή χαρτογράφηση των σημαντικών θέσεων για τα πουλιά και ιδιαίτερα των θέσεων φωλεοποίησης στα πλαίσια της ΜΠΕ.
 
·         η αποφυγή διατάραξης των : θέσεων με φωλιές αρπακτικών, ενδιαιτημάτων σπάνιων, κινδυνευόντων και απειλούμενων ειδών υγροτόπων, ποταμών και παρόχθιας βλάστησης και περιοχών με πολλά ώριμα / γέρικα δένδρα.
 
·          η λήψη μέτρων για την διατήρηση των βιοτόπων και των πληθυσμών των αμφιβίων, ερπετών, μικρών θηλαστικών, εντόμων και θηλαστικών που αποτελούν τροφή για τα αρπακτικά και νυκτόβια αρπακτικά πουλιά.
 
·         η αποφυγή κατασκευής χωματουργικών έργων και οι ανατινάξεις κατά την αναπαραγωγική περίοδο.
 
·         η αποφυγή ανύψωσης της οδού πάνω από το έδαφος για την μείωση των πιθανοτήτων πρόσκρουσης.
 
·         το πλάτος της γέφυρας σε ποταμούς και ρέματα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι μεγαλύτερο της κύριας κοίτης.
 
·         ο κατάλληλος σχεδιασμός της βλάστησης στα πρανή ώστε να αποφεύγεται η συγκέντρωση και η πρόσκρουση πουλιών. Στον σχεδιασμό θα πρέπει να περιλαμβάνεται η αποφυγή φρουτοφόρων θάμνων και ειδών που προσελκύουν έντομα.
 
·         η κατασκευή φραγμάτων για τον περιορισμό του θορύβου και του φωτός.    
 
·         Η χρήση φωτισμού που δεν διαχέεται όταν αυτός είναι απαραίτητος.
 
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr