en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Διοργάνωση συνεδρίων

Το πρόγραμμα προβλέπει επίσης την διοργάνωση συγκεκριμένων επιστημονικών συναντήσεων δύο από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί:

  • Διήμερη συνάντηση εργασίας (workshop) τις επιπτώσεις στην αλιεία από τον Κορμοράνο Phalacrocorax carbo, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο - Πύλος, 13 & 14 Δεκεμβρίου 1998»

    Η διεθνής συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Πύλο. Σκοποί της συνάντησης που ήταν η πρώτη που έγινε στην Ελλάδα ήταν
    • η ανασκόπηση της κατάστασης στην Βόρεια Ευρώπη και στην Ελλάδα
    • η αξιολόγηση των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος που δημιουργεί ο Κορμοράνος στα αλιεύματα
    • η επεξεργασία μιας συνολικής διαχειριστικής πρότασης προς υποβολή στο αρμόδιο Υπουργείο Γεωργίας.

    Τα αποτελέσματα της συνάντησης παρουσιάσθηκαν στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιχθυολόγων οτυ Υπουργείου Γεωργίας, Μεσολόγγι, 20-23/1/2000.

  • Διεθνής Συνάντηση για την Αποκατάσταση των Υγροτόπων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Γύθειο, 12-14 Νοεμβρίου 1999

    Η συνάντηση είχε εξαιρετική επιτυχία παρά τις αντιξοότητες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη περιοχή.

  • Διημερίδα "Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών: άμεσοι στόχοι και μακροπρόθεσμες προοπτικές", Πύλος, 4 & 5 Νοεμβρίου

    Πραγματοποιήθηκε στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2000 στη Πύλο, με τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Ν.Α. Μεσσηνίας, διημερίδα με τίτλο "Διαχείριση προστατευόμενων περιοχών: άμεσοι στόχοι και μακροπρόθεσμες προοπτικές".

    Συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας και εκπρόσωποι Ο.Τ.Α., δηλαδή οι φορείς αυτοί έχουν τη θεσμική ευθύνη της διαχείρισης της περιοχής και της συνέχισης του έργου του προγράμματος. Προσκεκλημένη ήταν η εκπαιδευτική κοινότητα και κυρίως τα Κέντρα και οι Διευθύνσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης καθώς η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι θεμελιώδης λειτουργία σε μια προστατευόμενη περιοχή. Προσκεκλημένοι επίσης ήσαν η τοπική κοινωνία ως οι άμεσοι αποδέκτες των αποτελεσμάτων και παρεμβάσεων ενός προγράμματος και ως καθοριστικός παράγοντας τόσο για την επιτυχή έκβαση ενός προγράμματος όσο και για τις μετέπειτα κατευθύνσεις της διαχείρισης. Τέλος, προσκεκλημένοι ήσαν φορείς και άτομα που ασχολούνται με τη προστασία της φύσης και τη περιβαλλοντική διαχείριση στην Ελλάδα, δηλαδή περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και Αναπτυξιακές Εταιρείες που ενεργά έχουν μπει στο χώρο της διαχείρισης - όλοι δηλαδή οι φορείς που οι συχνές επαφές και ανταλλαγές εμπειριών είναι εξαιρετικά χρήσιμες και επιβεβλημένες.

    Η πρώτη ημέρα περιλάμβανε ημερίδα με τίτλο "Διαχείριση προστατευτέων περιοχών: άμεσοι στόχοι και μακροπρόθεσμες προοπτικές. Εισηγητές προσκεκλημένοι στη συνάντηση ήταν τρία καινούργια προγράμματα". LIFE-Nature της Δυτικής Ελλάδας για την διαχείριση των περιοχών Λίμνης Πλαστήρα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Καρδίτσας, της περιοχής του Αμβρακικού από την ΕΤΑΝΑΜ και της Τριχωνίδας από το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

    Εγκαίνια του Μονοπατιού της Φύσης, Ευρώτας 13/12/2000 Τα εγκαίνια του "Μονοπατιού της Φύσης" διοργανώθηκαν σε συνεργασία με το Δήμο Έλους). Παρέστησαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Περιβαλλοντικών Διευθύνσεων του Νομού, σχολεία και κάτοικοι της περιοχής.
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr