en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Ιούνιος: Βάτραχος
... ο τροβαδούρος της νύχτας
Γ. Μπεριάτος

Το κόασμά του σηματοδοτεί τον ερχομό της νύχτας, ιδιαίτερα τα γλυκά ανοιξιάτικα απογεύματα. Αποτελεί μία από τις πιο συμπαθητικές τάξεις σπονδυλωτών. Για να στήσει το τρικούβερτο γλέντι του δε χρειάζεται παρά το λιγοστό νεράκι κάποιου βάλτου και λίγο φεγγαράκι, για τους πιο ρομαντικούς! Το Πάρκο «Α. Τρίτσης» είναι ένα από τα λιγοστά πλέον σημεία της αττικής γης όπου ο τραγουδιστής αυτός μπορεί να στήσει τις συναυλίες του.

Λατρεύει να καταπίνει κουνούπια, μύγες και άλλα έντομα. Καθώς όμως βρίσκεται στη βάση σχεδόν της τροφικής αλυσίδας, κινδυνεύει από πουλιά, φίδια, νεροχελώνες.

Γεννά πολλά αυγά που πέφτουν στο νερό και σε λίγες μέρες γίνεται η εκκόλαψή τους. Οι μικροί γυρίνοι που θα βγουν μοιάζουν με μικρά ψαράκια. Δεν έχουν πόδια, έχουν όμως μακριά ουρά και αναπνέουν με βράγχια. Σιγά σιγά θα αποκτήσουν πνεύμονες, στη συνέχεια θα σχηματιστούν τα πίσω και μετά τα μπροστά πόδια και τότε οι μικροί βάτραχοι θα πεταχτούν έξω από το νερό σε αναζήτηση τροφής. Η μεταμόρφωση του γυρίνου σε βάτραχο ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες.

Το στόμα του είναι μεγάλο και έχει μικρά και λεπτά δόντια στην άνω μόνο σιαγόνα καθώς και στον ουρανίσκο τα οποία δεν έχουν μασητική ικανότητα, αλλά χρησιμεύουν για να συγκρατούν τη λεία πριν από την κατάποση. Η γλώσσα, πλατιά και κολλώδης εκτινάζεται ταχύτατα έξω από το στόμα για να συλλάβει τη λεία. Στο αρσενικό υπάρχουν δυο εξωτερικοί φωνητικοί σάκοι, οι γναθοθύλακοι, γεμάτοι αέρα, για την ενίσχυση της φωνής, με μια σχισμή λίγο πίσω από την άκρη των χειλιών. Το δέρμα, ποικίλο σε χρωματισμό, έχει βλεννώδεις αδένες που εκκρίνουν τοξικές ουσίες οι οποίες αποθαρρύνουν άλλα ζώα να του επιτεθούν. Διαθέτει καλή όραση και ακοή και είναι αρκετά ευκίνητος.

Ζει σε νερά που λιμνάζουν ή με ελαφρά ροή, ανάμεσα σε υδρόβια βλάστηση. Τις ζεστές ώρας της ημέρας παραμένει στο νερό και τρέφεται με έντομα, μαλάκια σκουλήκια. Όταν ο χειμώνας είναι βαρύς, περνά μερικούς μήνες σε κατάσταση νάρκης κρυμμένος σε τρύπες στο χώμα ή στη λάσπη.

Σε πολλές περιοχές τον αποκαλούν και βατράχι, βαθράκι, βάθρακο, μπάκακα και βάθρακα.

 

Κείμενο και φωτογραφία: Γ. Μπεριάτος
 

Βάτραχος (Κάντε κλικ για μεγαλύτερη εικόνα)
Ο Βάτραχος με λίγα λόγια:

Ποικίλες αποχρώσεις του πράσινου, λαδί, καφέ, κίτρινου

Το αρσενικό έχει δυο γναθοθύλακους, εξωτερικούς σάκους για την ενίσχυση της φωνής

Τους κρύους χειμώνες πέφτει σε χειμέρια νάρκη

Τρέφεται με έντομα, μαλάκια, σκουλήκια

Έχει μεγάλα μάτια και τα πίσω πόδια διαθέτουν μεμβράνη

Το θηλυκό γεννά 5 - 10.000 αυγά

Λατινική ονομασία: Rana ridibunda

  Δείτε επίσης:

Περιβαλλοντική εκπαίδευση στο πάρκο

Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης "Αντώνης Τρίτσης"
Σπύρου Μουστακλή 23, 13121, Ίλιον Αττικής
Τηλ/Fax: 210 2316977, e-mail: park@ornithologiki.gr
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία