Μήνυμα από την Αθήνα: ελπίδα για τον πλανήτη, «δουλειά για το σπίτι» για τους πολιτικούς
Το Συνέδριο στέλνει ηχηρό μήνυμα για την διάσωση της βιοποικιλότητας, απογοητεύοντας όμως στην αλλαγή κατεύθυνσης σε άλλους τομείς της Ευρωπαϊκής πολιτικής που επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ ζητούν από τον κ. Μπαρόζο να κάνει τα λόγια πράξη.
Σε απάντηση στο ‘Μήνυμα από την Αθήνα’ που υιοθετήθηκε χθες στο Συνέδριο που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Βιοποικιλότητα[1], η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλωσορίζει τις ηχηρές παραινέσεις και την επείγουσα αίσθηση που εξέφρασαν ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της βιοποικιλότητας. Επίσης, η Ορνιθολογική καλωσορίζει τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Καραμανλή καθώς και του Υφυπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη για ολοκλήρωση του δικτύου Natura 2000, καθώς και την θεσμοθέτηση Φορέων Διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Παρόλα αυτά, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στη χώρα μας η Ορνιθολογική τονίζει ότι το ζητούμενο είναι να κλείσει το κενό μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Το «Μήνυμα από την Αθήνα» παραμένει ισχνό και καθόλου φιλόδοξο. Μιλά για ‘επαναξιολόγηση’ των υπόλοιπων τομέων πολιτικής της ΕΕ που βλάπτουν την βιοποικιλότητα (Κοινή Αγροτική Πολιτική, Κοινή Αλιευτική Πολιτική, ανάπτυξη υποδομών κλπ.) και όχι για αλλαγή αυτών.
Η επιτυχία του Συνεδρίου μπορεί να αξιολογηθεί μόνο λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση της ζωής πάνω στον πλανήτη. 50% των ειδών και 80% των οικοσυστημάτων είναι σε δυσμενή κατάσταση σήμερα. Με δεδομένο ότι ο στόχος του Γκότενμποργκ το 2001, για ανάσχεση της μείωσης της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010 δεν θα εκπληρωθεί, χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση και φιλόδοξοι στόχοι για το 2020 προκειμένου να αναστραφεί η σημερινή δυσμενής κατάσταση της βιοποικιλότητας.
Η Κλαίρη Παπάζογλου, από την BirdLife International, έστειλε μήνυμα στον κ. Μπαρόζο: “Καλωσορίζουμε την δυνατή ομιλία του κ. Μπαρόζο στην Αθήνα. Αλλά εάν επανεκλεχτεί περιμένουμε να βελτιώσει κατά πολύ την πολιτικής της Επιτροπής που αφορά στις επιπτώσεις άλλων τομέων της πολιτικής ΕΕ πάνω στη βιοποικιλότητα…”
Ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ορνιθολογικής, τονίζει: «Στον 21ο αιώνα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και άλλα συμφέροντα δεν μπορούν να αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με την πολιτική μας για το περιβάλλον. Αυτό θα μας οδηγήσει στο να αποτύχουμε να χειριστούμε και την οικονομική και την περιβαλλοντική κρίση.»
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας
Για περισσότερες πληροφορίες:
Μαλαμώ Κορμπέτη
Υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος
Τηλ 6948 803393
Email: mkorbeti@ornithologiki.gr
[1] Αθήνα 27-28 Απριλίου 2009: «Προστασίας της Βιοποικιλότητας μετά το 2010: προτεραιότητες και επιλογές για το μέλλον της πολιτικής της ΕΕ» https://ec.europa.eu/environment/nature/biodiversity/
conference/index_en.htm