en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία: Μ.Καλούλη
Μακία βλάστηση

Μακία βλάστησηΕκεί όπου οι αμμοθίνες έχουν σταθεροποιηθεί, μακριά από τη θάλασσα, σχηματίζεται συχνά ένας τυπικός Μεσογειακός θαμνότοπος. Αποτελείται από χαμηλά δένδρα, τόσο πυκνά ώστε σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο τείχος. Τα περισσότερα από αυτά τα δέντρα είναι αειθαλή και έχουν γυαλιστερά, σκληρά και αγκαθωτά φύλλα, μια προσαρμογή στο ζεστό και ξηρό κλίμα. Αυτά τα χαρακτηριστικά καθιστούν τέτοια δάση εξαιρετικά ευαίσθητα στις πυρκαγιές.

Χαρακτηριστικά είδη:

Φιλίκι & πουρνάρι

To φιλίκι και το πουρνάρι είναι μικροί αειθαλείς θάμνοι που συναντώνται συχνά κατά μήκος του μονοπατιού. Μπορούν να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος αλλά στην περιοχή της λιμνοθάλασσας είναι συνήθως μεταξύ 3 και 4 μέτρων. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη νερού και τη χρόνια έκθεση των φυτών στους ξηρούς και ισχυρούς ανέμους της περιοχής.

Phyllirea latifolia
Phyllirea latifolia
Quercus coccifera
Quercus coccifera

Το πουρνάρι, ο πιο κοινός θάμνος της πατρίδας μας χρησιμοποιούνταν σαν καύσιμη ύλη ενώ οι τρυφεροί βλαστοί και τα βελανίδια του δίνονταν τροφή στα ζώα.. Ο φλοιός του φιλικιού είναι πλούσιος σε τανίνες που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν στην παρασκευή βαφών.

Οβριά

ΟβριάΠρόκειται για αναρριχητικό φυτό που συναντάται συχνά πλεγμένο ανάμεσα στους αειθαλείς θάμνους. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τα φύλλα του που έχουν το σχήμα καρδιάς.

Τα τρυφερά βλαστάρια της οβριάς συχνά συλλέγονται και τρώγονται όπως τα σπαράγγια αλλά οι κόκκινοι καρποί του είναι τοξικοί.

Μαυροτσιροβάκος

Μαυροτσιροβάκος Sylvia melanocephalaΟ Μαυροτσιροβάκος είναι ο πιο συνηθισμένος τσιροβάκος στην Ελλάδα.

Ζει μέσα στους αειθαλείς θάμνους, είναι είδος ντροπαλό και δύσκολα γίνεται ορατό.

Ωστόσο, είναι εύκολο να εντοπιστεί από το χαρακτηριστικό του κάλεσμα που ξεκινά με ένα δύο μεμονωμένα τιτιβίσματα ακολουθούμενα από ένα μακρόσυρτο και συνεχόμενο (σαν μηχανή που παίρνει μπρος).

Το λεπτό του ράμφος είναι προσαρμοσμένο στο κυνήγι εντόμων και κάμπιων μέσα στη βλάστηση.

Ο Μαυροτσιροβάκος ζει εδώ όλο το χρόνο και είναι το πουλί που συναντάται πιο συχνά στο μονοπάτι.

Θηλαστικά

Ασβοί και αλεπούδες χρησιμοποιούν τους θαμνώνες για κρυψώνα κατά τη διάρκεια της ημέρας και συχνά φτιάχνουν τις φωλιές τους μέσα στην πυκνή βλάστηση.

Ασβός Meles meles

Ασβός Meles meles Τη νύχτα βγαίνουν από το δάσος προς αναζήτηση τροφής στις ανοιχτές περιοχές του υγροτόπου.

Αλεπού Vulpes vulpes

Αλεπού Vulpes vulpes Είναι ζώα που δύσκολα βλέπει κανείς αλλά η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή από τα ίχνη και τα περιττώματα που αφήνουν πίσω τους.

Χαμαιλέων

Εθελοντική εργασία Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Κομνηνών 23, 54624, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr