en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
31 Ιανουαρίου 2008
Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (02/02)
Συρρικνώνεται η περιβαλλοντική μας κληρονομιά

 Φωτό: Μ. Καλούλη/Αρχείο Ε.Ο.Ε.

Πολύτιμη περιβαλλοντική κληρονομιά του πλανήτη μας, οι φυσικοί υγρότοποι έχουν μειωθεί σημαντικά κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Παρόλο που οι αναντικατάστατοι αυτοί φυσικοί πόροι προστατεύονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, καθώς και από δυο Κοινοτικές Οδηγίες1, η Ελλάδα πρωτοστατεί στη συρρίκνωση και υποβάθμισή τους.

Η οικολογική καταστροφή στη λίμνη Κορώνεια είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα έλλειψης συντονισμού, αλλά και πολιτικής βούλησης. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, αν ολοκληρωθούν άμεσα τα έργα και σταματήσει η ρύπανση και η αποστράγγισή της, η λίμνη είναι δυνατό να ανακάμψει σε περίπου 10 χρόνια. Μόλις τώρα θα ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής όλων των παράνομων γεωτρήσεων, αν και από μόνη της δεν είναι αρκετή χωρίς σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου άρδευσης για την περιοχή, αλλά και την παροχή κινήτρων ενίσχυσης λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών.

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άρνηση της Ελλάδας να εφαρμόσει την Οδηγία-Πλαίσιο για τα Νερά2. Η εμμονή της Πολιτείας στην εκτροπή του Αχελώου θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του ποταμού καταστρέφοντας το μοναδικό του Δέλτα, προκειμένου να καλύψει τον ελλειμματικό κάμπο της Θεσσαλίας, αντί να εφαρμόσει πρακτικές ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων.

Οι υγρότοποι ανήκουν στα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα, καθώς παράγουν οξυγόνο δεσμεύοντας ταυτόχρονα το διοξείδιο του άνθρακα, εμπλουτίζουν τα νερά και προστατεύουν από τις πλημμύρες. Επιπλέον, υποστηρίζουν την οικονομία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ζουν κοντά τους. Σημαντικός είναι επίσης ο ρόλος τους στον περιορισμό των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, ενώ αυτές ακριβώς οι περιοχές είναι οι πρώτες που θα πληγούν από την επικείμενη κλιματική αλλαγή! Η καθημερινή υποβάθμιση των υγροτόπων απειλεί με εξαφάνιση πολλά φυτά και ζώα θέτοντας σε κίνδυνο τη βιοποικιλότητα του τόπου μας.

 Φωτό: Π. Κουράκλη/Αρχείο Ε.Ο.Ε.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία εργάζεται επί 25 χρόνια για την προστασία των υγροτόπων της χώρας μας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον αυτών των μοναδικής αξίας περιοχών
 


Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει εκδηλώσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

 


1 Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ για τη Διατήρηση των ¶γριων Πουλιών και  92/43/ΕΟΚ για τη Διατήρηση των Φυσικών Ενδιαιτημάτων και Ειδών ¶γριας Πανίδας και Αυτοφυούς Χλωρίδας.
2 Οδηγία 2000/60/ΕΚ για την Προστασία και Διαχείριση των  Υδάτων.
 

  • Αθήνα:
    • Παρουσίαση βιβλίου: «Οδηγός Αναγνώρισης: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης»
    • Παρουσίαση: «Πουλιά των Ελληνικών Υγροτόπων», Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου, ώρα 11:00, Πάρκο «Α. Τρίτσης», Ίλιον Αττικής, πληροφορίες: τηλ. 210 2316977
  • Θεσσαλονίκη:
    • Παρουσίαση βιβλίου: «Οδηγός Αναγνώρισης: Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης»
    • Έκθεση φωτογραφίας: 1-10 Φεβρουαρίου, Καφενείο «Αστόρια» (Πλ. Ναυαρίνου 17, Θεσσαλονίκη). Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, ώρα 20:30, πληροφορίες: τηλ. 2310 244245
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr