en
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, φωτογραφία:  Αγγελος Ευαγγελίδης
20 Σεπτεμβρίου 2007
Απογοητευτικές οι δηλώσεις Σουφλιά
¶μεση ανάγκη για ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος
Απογοητευτικές, αν και αναμενόμενες, κρίνονται οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MOm, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Greenpeace και WWF Ελλάς.

  Σύμφωνα με τις δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις, η τραγική περιβαλλοντική κρίση που εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα μας, με αποκορύφωμα τις μεγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού και το νέο κρούσμα μαζικού θανάτου πουλιών από πληθυσμιακή έκρηξη δύο ειδών κυανοβακτηρίων που αποτελειώνει τη ζωή στην Κορώνεια, έχει συντελέσει σε μια αυξημένη κοινωνική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, η δημιουργία ξεχωριστού Υπουργείου Περιβάλλοντος, η μη-αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος και η εφαρμογή ολοκληρωμένης και αποτελεσματικής πολιτικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας ζωής αναδεικνύονται  ως ξεκάθαρα αιτήματα της Ελληνικής κοινωνίας.

  Σε αντίθεση όμως με αυτήν την αυξημένη κοινωνική ευαισθησία για το περιβάλλον και με νωπές ακόμα τις προεκλογικές εξαγγελίες για «δυναμική και εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος», η Κυβέρνηση επιμένει οπισθοδρομικά και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προκαλεί, δηλώνοντας πως ο συνδυασμός περιβάλλοντος και δημοσίων έργων κάτω από το ίδιο υπουργείο «είναι υπέρ του περιβάλλοντος»! Θέτει επίσης εκ νέου το θέμα της πολύκροτης συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 24, προβάλλοντας ως λόγο την «ανάγκη» χρήσης αεροφωτογραφιών της δεκαετίας του "60 και όχι του 1945 για τον ορισμό των δασών, παραβλέποντας πως τέτοια ρύθμιση δεν υπάρχει στο άρθρο 24.

  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν αποτυχημένη και εις βάρος του περιβάλλοντος τη μέχρι σήμερα παράδοξη και μοναδική στην ΕΕ συνύπαρξη του περιβαλλοντικού αντικειμένου με τα δημόσια έργα. Καλούν τον κ. Σουφλιά και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβουν επειγόντως τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για τα εξής θέματα αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ:
  •    ¶μεση και χωρίς άλλες περιπλοκές ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την προστασία του δημόσιου φυσικού πλούτου της χώρας.

  •     Ορθή λειτουργία του δικτύου προστατευόμενων φυσικών περιοχών της χώρας, διαμόρφωση πλαισίου προστασίας των απειλούμενων και των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, δημιουργία εθνικού ταμείου για τη φύση και επαναλειτουργία με αναβαθμισμένο ρόλο της Εθνικής Επιτροπής «ΦΥΣΗ».

  •      Ορθολογική και ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων και προστασία των ευαίσθητων υδάτινων οικοσυστημάτων από παρωχημένα και αναποτελεσματικά κατασκευαστικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου.

  •     Δημιουργία κεντρικής υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων, και κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης.

  •     Απόσυρση του σχεδίου ΚΥΑ για το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό και έναρξη ουσιαστικής δημόσιας διαβούλευσης για τη διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου και περιβαλλοντικά βιώσιμου σχεδίου.

  •      Επανακαθορισμό των κατευθύνσεων του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

  •     Προώθηση συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων.

  •    Μέτρα για την επιτάχυνση των ρυθμών ανακύκλωσης των συσκευασιών και την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ε.Ε.

  •    ¶μεση προώθηση συγκεκριμένων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εναρμόνιση με τη σχετική Κοινοτική νομοθεσία. Η επίτευξη των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας πρέπει να θεωρηθεί ως ο ελάχιστος επιθυμητός στόχος για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

  • Διαμόρφωση και θεσμοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για το Περιβάλλον, η οποία θα προκύψει από ευρεία και ανοιχτή κοινωνική διαβούλευση και θα περιέχει δεσμευτικούς στόχους για κάθε υπουργείο και τομεακή πολιτική.
Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν πως θα σταθούν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια ολοκληρωμένης και ουσιαστικής αντιμετώπισης των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων της χώρας. Ταυτόχρονα όμως, θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την περιβαλλοντική πορεία της χώρας και να στηλιτεύουν κάθε πολιτική ολιγωρία ή οπισθοδρόμηση που αποβαίνει σε βάρος της προστασίας του περιβαλλοντικού κεκτημένου.

  Επικοινωνία:
1.      WWF Ελλάς: Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Πολιτικής, 210 3314893, 6982471722
2.      Greenpeace: Νίκος Χαραλαμπίδης, Διευθυντής, 210 3840774
3.      Αρχέλων: Αλίκη Παναγοπούλου, 210 5231342
4.      Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Λεωνίδας Κόλλας, 210 3224944
5.      Ελληνική Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Κώστας Καρράς, 210 3225245
6.      Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής, 210 8228704
7.      Καλλιστώ: Σπύρος Ψαρούδας, 2310 252530
8.      Mom: Σπύρος Κοτομάτας, 210 5222888
9.      Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης: Φίλιππος Κυρκίτσος, 210 8224481
10.   Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων: Κώστας Βολιώτης, 24210 20620
 
Email RSS Facebook Twitter YouTube

Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Copyright © 2024 Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Θεμιστοκλέους 80, 10681, Αθήνα,
Τηλ/Fax: 210 8228704, 210 8227937,
e-mail: info@ornithologiki.gr
Φράγκων 22, 54625, Θεσσαλονίκη, Τηλ/Fax. 2310 244245,
e-mail: thess@ornithologiki.gr